Els alcaldes de la Seu, Puigcerdà i Vielha lamenten perdre l’oportunitat dels JJOO

Els alcaldes de Vielha (Lleida), La Seu d’Urgell (Lleida) i Puigcerdà (Girona) han lamentat haver perdut l'”oportunitat” de celebrar uns Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu en 2030, després de la retirada de la candidatura de Catalunya i Aragó, i han enlletgit al president d’Aragó, Javier Lambán, la seva actitud durant les negociacions sobre el projecte.

En declaracions a Europa Press, l’alcalde de La Seu d’Urgell, Francesc Vilaplana, ha assegurat que després de la retirada de la candidatura senten “tristesa i decepció, perquè no ha estat per un motiu tècnic ni perquè la gent del territori hagi votat que no volia aquest projecte, sinó que ha estat per un motiu polític” que assegura que no entén.

Vilaplana ha acusat el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, de no haver dit “ni mu” sobre la iniciativa ni haver-la defensat públicament, i ha sostingut que el Govern d’Aragó s’ha comportat de manera nefasta i amb molt males formes per part de Lambán, en les seves paraules.

Coincideix en les seves crítiques a Lambán l’alcalde de Vielha e Mijaran, Juan Antonio Serrano, que creu que la postura del president aragonès ha estat “molt poc correcta i molt poc seriosa”, i que la retirada de la candidatura era el resultat lògic dels últims esdeveniments.

Serrano ha destacat el compromís del seu municipi amb la candidatura –que va arribar a acollir una reunió amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE)– i ha retret al Govern que no apostés des del principi, al seu judici, per la candidatura olímpica: “Al final realment han estat molt a favor, però fins a aquest final, o en aquests últims mesos, no era una aposta clara”.

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha subratllat el caràcter estratègic de la candidatura per a impulsar infraestructures que urgeix desenvolupar “amb o sense JJOO” –per exemple, la línia R3 de Rodalies– i per a situar al Pirineu en l’agenda política, amb un projecte sostenible des d’un punt de vista econòmic, social i ecològic.

“Els JJOO passen, però el llegat queda. Havia de posar-se l’accent no tant en què pot fer el territori pels Jocs, sinó en què poden fer els Jocs pel territori”, ha subratllat Piñeira, que demana estudiar una candidatura única de Catalunya en el futur si no és possible l’acord amb Aragó, concretant bé el projecte per a després sotmetre’l a consulta.

L’alcalde de Puigcerdà ha sostingut que el Govern aragonès ha actuat amb “deslleialtat institucional” després de desmarcar-se de l’acord tècnic a última hora, i ha recordat que, quan Aragó va decidir presentar una candidatura en solitari en el passat, Catalunya el va respectar –la candidatura 2030 era en origen catalana i Aragó es va sumar després–.

Sobre si veuen possible una candidatura per a 2034, els tres alcaldes tenen visions diferents: Piñeira demana no deixar el projecte en un calaix però alerta que “tampoc es pot anar posposant la candidatura” cada quatre anys perquè es perd credibilitat, mentre que Serrano –que no és partidari de fer una consulta– afirma que Vielha la secundarà si té possibilitats d’èxit.

“El problema és que no veig què canvia del 2030 al 2034. Les condicions són la mateixes. Si pot ser el 2034, per què no pot ser el 2030?”, s’ha preguntat l’alcalde La Seu, que creu que no té sentit fer una consulta si el projecte i la candidatura no estan definides.