Port Tarragona ha estat l’escenari de la tercera i última jornada de la trobada estatal del Pacte d’Alcaldies, que s’ha dut a terme a Tarragona del 2 al 4 d’abril. Més de 80 representants d’ajuntaments de tot l’Estat han debatut al llarg d’aquests tres dies possibles solucions per a donar resposta a l’emergència climàtica des del món local. Diversos representants de l’Autoritat Portuària de Tarragona han pogut explicar als participants en les jornades l’estratègia de descarbonització i protecció del medi ambient que està desenvolupant el Port i l’impacte que es preveu que aquestes tinguin no només en el recinte portuari sinó al conjunt del territori.
El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Santiago J. Castellà, ha estat l’encarregat d’inaugurar la tercera jornada de la trobada estatal del PAESC. En la seva benvinguda, Castellà ha remarcat el compromís de Port Tarragona per a impulsar la descarbonització i la protecció del medi ambient, com a mecanisme per a guanyar competitivitat, però també amb l’objectiu de ser un catalitzador per a la resta del territori.
Després de la intervenció del president de l’APT, s’han ofert als assistents tres ponències que han ofert una visió global dels diversos projectes que està promovent Port Tarragona amb l’objectiu de fer front a la crisi climàtica i de pèrdua de biodiversitat.
La primera d’aquestes ponències ha anat a càrrec del cap de divisió de Transició Energètica, Xavier Quintana. Quintana ha presentat quins són els reptes energètics de futur de Port Tarragona i l’estratègia que està seguint l’APT per a abordar-los. Aquesta es basa principalment en l’impuls a la fotovoltaica, per a avançar cap a l’autosuficiència energètica i l’electrificació dels molls, amb una inversió de més de 50 milions d’euros en els pròxims anys per a deixar preparats els molls de Balears, Cantàbria i Andalusia perquè els vaixells puguin endollar-se durant la seva estada a port, cosa que suposarà una important reducció de les emissions dins de l’autoritat portuària. Altres mesures en aquesta línia són l’aposta per l’hidrogen verd, sent un productor, però sobretot un soci clau en la seva logística.
Biodiversitat i sensibilització
La segona de les ponències ha anat a càrrec de la cap de divisió de Medi Ambient, Cristina Miret. Miret ha parlat sobre la gestió de la biodiversitat en un entorn portuari i ha presentat els diversos projectes en curs que té Port Tarragona. El més destacat és la restauració dels Prats d’Albinyana, que és la intervenció per a la recuperació d’una zona humida més important feta a Catalunya des de la recuperació de l’estany d’Ivars, fa 25 anys. Així mateix, també s’han presentat altres iniciatives com la instal·lació de biòtops en diversos punts de la costa per a promoure la regeneració de la biodiversitat marina, la creació del Parc del Port, que esdevindrà un pulmó verd per a la ciutat i un refugi climàtic al litoral, o els projectes de protecció de fauna, com és el cas de la gavina corsa, que nidifica al Port, o del falcó pelegrí.
El director d’Acció Climàtica de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Rafael López Monné ha estat l’encarregat de tancar les ponències posant el focus, en aquesta ocasió, en la necessitat de promoure la sensibilització sobre els efectes de l’emergència climàtica des de les institucions públiques. López Monné ha posat com a exemple l’aposta que està fent Port Tarragona amb l’organització de jornades que combinen coneixement i reflexió sobre àmbits com l’hidrogen o l’aigua. De fet, el pròxim juny s’organitzarà la segona edició de les Setmanes de l’Aigua, que enguany posaran el focus en la gestió de les inundacions, després que les primeres ho fessin sobre la sequera.
En aquest sentit, el director d’Acció Climàtica ha explicat que aquesta mena de propostes s’emmarquen en l’aposta de Port Tarragona de convertir el Moll de Costa en un ‘far del coneixement’, que permeti la reflexió sobre els grans temes d’interès social i territorial.
Després de les ponències, la vuitantena d’assistents han fet una visita en vaixell per l’interior del recinte portuari amb l’equip de la divisió de Medi Ambient i una visita al Museu del Port, que ha inclòs una explicació del programa ambiental.