L’exposició ‘Big Parade. La processó d’hivern’ d’Ignasi Blanch arriba a la recta final. Aquesta serà l’última setmana que es podrà veure l’original proposta de l’artista de Roquetes al Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona. La mostra és una desfilada de personatges de l’univers gràfic de Blanch, en la qual es combinen personatges inspirats en el seu entorn amb éssers imaginaris per a conformar una gran rua il·lustrada. Tots aquests personatges omplen un mur de més de 30 metres de llarg, que ha estat creat per a l’ocasió. Així mateix, l’exposició també recull l’obra artística d’Ignasi Blanch produïda durant els anys 80 i 90 i exposada a Berlín així com il·lustracions més recents. Per diumenge, últim dia de l’exposició, Blanch farà una darrera visita guiada que comptarà amb la participació de l’actriu francesa Myriam Mèziéres i la projecció d’un curtmetratge.
La mostra va inaugurar-se el passat 20 de desembre i va ser un dels plats forts de la programació Un Nadal de Somni que va organitzar Moll de Costa per les festes nadalenques. Des de la seva estrena, més de 2.100 persones l’han visitada, endinsant-se en l’imaginari visual de l’il·lustrador. Cal destacar que Ignasi Blanch ha ofert set visites guiades a l’exposició, en les quals prop de 400 persones han tingut l’oportunitat no només de gaudir de les obres sinó de conèixer-les de la mà de l’autor.
De cara a diumenge 16, últim dia de l’exposició, Blanch ha organitzat una darrera visita guiada, que comptarà amb la participació de l’actriu francesa Myriam Mézières i l’escriptor Àngel Burgas. Blanch i Mézières reflexionaran sobre els projectes creats conjuntament, en una conversa conduïda per Burgas. Il·lustrador i actriu han treballat plegats en el llibre El sol tiene una cita con la luna (ed. Chapiteau 2.3), una obra autobiogràfica i molt poètica de Myriam Mézières, que va estar il·lustrada per Ignasi Blanch. Ambdós també han treballat junts en el curtmetratge TINTA, produït per Marta Esteban, en el qual es veu un action painting fet per l’artista ebrenc sobre la intèrpret, que Mézières mostra tota la vitalitat i la seva força habitual amb unes imatges atrevides, sensuals i pictòricament impactants.
Un mural creat per a l’ocasió
El principal atractiu d’aquesta mostra és un mural de 30 metres de llarg per 2,40 d’alt creat en exclusiva per a l’ocasió. Entre el 9 i el 20 de desembre, Ignasi Blanch, junt amb estudiants de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i estudiants d’il·lustració de l’Escola de la Dona de Barcelona van materialitzar aquesta particular desfilada que reflecteix a la perfecció els últims treballs de l’artista.
Blanch s’inspira en les rues i processons que veia passar quan era petit per davant de casa seva, situada a tocar de l’església de Roquetes (Baix Ebre). Aquelles imatges se li van quedar gravades a la retina i li han servit d’inspiració per a crear un univers de contrastos format per mestresses de casa i dames de la reialesa, persones grasses i extravertides caminant de costat de persones primes i retretes, atletes i camacurts, oficinistes grisos i efebs, pubilles de Festa Major i velles geperudes i rancunioses.
Així mateix, en el mural s’hi poden veure referències a Alícia en el país de les meravelles, als films de Fellini, les processons de Kentridge, els quadres gegants de Gilbert and George o a les coreografies de la ballarina Pina Bausch.
Portar Berlín a Tarragona
A banda del gran mural, que és la peça central de Big Parade, la mostra també fa un recull dels treballs creats per Ignasi Blanch en la seva etapa berlinesa durant els anys 80 i 90. Les obres estan presentades de tal forma que rememoren el que va significar el Mur de Berlín per a la ciutat i, de retruc, també per a Blanch.
Cal destacar que Blanch va ser l’únic representant de l’Estat espanyol en participar en el projecte internacional East Side Gallery, que l’any 1990 va convertir una franja de més d’un quilòmetre de llarg del Mur de Berlín pel seu costat Est en una galeria d’art a l’aire lliure en la qual més d’un centenar d’artistes d’una vintena de països van poder plasmar-hi les seves creacions i que ha esdevingut un símbol i un dels grans atractius d’aquesta ciutat.