Tarragona enceta la festa major. La Crida ha encès la metxa de Santa Tecla, que comença amb 12 dies farcits de tota mena d’esdeveniments.
El tradicional acte que inicia a la festa ha aplegat a tarragonins i teclers de diverses entitats, omplint la plaça de la Font de gom a gom. Tots ells han acompanyat els qui han pujat a l’escenari per rebre la distinció com a Teclers d’Honor. Aquesta, que s’atorga a les persones que han participat en la festa 25 anys, és un quadre amb el cartell de la seva primera Santa Tecla. És a dir, tots ells han recollit la imatge de 1999, protagonitzada pel Ball de Pastorets.
Amb l’escenari ple de Teclers d’Honor, ha sigut el torn del Perpetuador d’enguany, Romà Solé. Amb un discurs marcat pels agraïments, la inclusió a la festa i un crit per la pau ha aixecat l’aplaudiment del públic. A més, no ha estat sol. A primera fila, tenia un gran nombre de cares conegudes, ja que els seus companys de la Festa per a Tothom i la mateixa Geganta Frida no s’han volgut perdre l’acte.
Un cop acabat el discurs, la consellera de Cultura i Festes, l’alcalde i el Perpetuador han pujat al balcó de l’Ajuntament. Des d’allí han calat foc a la metxa que ha encès els Onze Morters de Santa Tecla i la primera tronada. Donant així el tret de sortida a la festa.
Qui és en Romà Solé?
Originari de Lleida però tarragoní des dels dos anys, és llicenciat en Filosofia per la UB i diplomat en Antropologia Urbana per la URV. Ha dedicat la seva carrera a treballar en temes de discapacitat, primer a la Federació Ecom i després a l’Ajuntament de Tarragona.
El 1991, des del Servei Municipal de la Discapacitat va iniciar el camp de treball internacional “Festa per a Tothom” durant les festes de Santa Tecla, amb voluntaris d’arreu d’Europa, per integrar les persones amb discapacitat en la vida festiva, i que, amb el pas dels anys i fins avui, el programa municipal rep el suport de la companyia DOW.
Romà s’ha involucrat en projectes com l’Eclèctic Festival, dedicat a les arts escèniques des de la discapacitat, que va tenir sis edicions des del 2010. Actualment, forma part de la Colla de la Geganta Frida, una figura festiva inclusiva, i ha contribuït al seu èxit més enllà de Tarragona. El juny passat, va recollir en nom de la colla un premi a Riga per la cultura inclusiva, atorgat per l’European Network of Cultural Centres. A més de la seva tasca professional, Romà s’ha involucrat en col·lectius literaris i en el moviment per a una cultura de pau, tot convivint amb una paràlisi cerebral.
Més fotografies de l’acte