Catorze operacions per combatre el despoblament rural i per millorar la seguretat i sostenibilitat a les carreteres

Concedits dos nous projectes PECT liderats per la Diputació de Tarragona

Diputació de Tarragona. CEDIDA

La implantació de tecnologia per millorar la vida de la gent gran dels pobles, la posada en marxa de les escoles rurals del futur, la instal·lació de sensors per detectar perills a la carretera, o l’adequació d’espais per fomentar l’agroindústria. Són algunes de les actuacions específiques vinculades als dos nous Projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) que lidera la Diputació de Tarragona, amb la participació de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de diferents agents públics i privats de la demarcació (el Consell Comarcal del Priorat, Concactiva, VITEC, ARCA i EURECAT, amb la col·laboració de PIMEC, el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i l’Associació d’Enginyers de Catalunya). Es tracta, dels PECT ‘Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador’ i ‘Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles’, amb un total de 14 operacions a l’entorn de la innovació i la tecnologia. Els PECT són iniciatives que impulsen els agents del territori i lideren les entitats públiques locals per promoure actuacions que contribueixin a la transformació econòmica del territori i que tinguin un fort component d’innovació. Aquests dos nous projectes ara en marxa s’emmarquen en l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) i en el Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, amb l’objectiu de promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori. En aquest sentit, un dels principals reptes de la RIS3CAT és explorar i promoure noves formes de col·laboració dels
anomenats ‘agents de la quàdruple hèlix’ (administració pública, agents de recerca i innovació, empreses i societat civil) per donar respostes innovadores i més efectives als reptes actuals de la societat.

Cofinançats al 50% amb fons europeus, els dos PECT han estat concedits a petició de la Diputació de Tarragona, que també en coordina les tasques, gestió i objectius. D’aquesta manera, la institució supramunicipal referma el seu paper de motor social i econòmic del territori, amb iniciatives que representen un nou pas endavant en la lluita contra el despoblament rural i la sostenibilitat. Amb aquests PECT, la Diputació permetrà mobilitzar entre diversos agents un total de 7.605.911,5€ en benefici del territori, la meitat provinents de fons europeus. ‘Pobles vius i actius’ compta amb un pressupost de 3.605.552,36€ i ‘Cuidem el que ens uneix’, de 4.000.359,14€. El termini dels projectes finalitza al desembre de 2022, si bé existeix la possibilitat de prorrogar-lo.