El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat per unanimitat portar al jutjat contenciós administratiu la Comissió de Territori de Catalunya per un canvi en el Pla Director de la Gran Indústria. La modificació preveu eliminar l’estació intermodal que l’empresa BASF volia fer als seus terrenys del polígon petroquímic sud, que finalment ha desistit de fer. Això implicaria una reconfiguració en el trànsit de mercaderies, que se centralitzarien a la terminal ferroviària de la Boella, a les instal·lacions del Port de Tarragona, i faria que uns 46.000 camions més cada any sortissin cap a l’A-27 en el seu tram més urbà. El consistori ha lamentat que la Comissió no li respongués el requeriment que li van fer arribar al novembre.
Amb el projecte inicial previst per BASF, els trens arribaven a la seva terminal al polígon sud, al terme municipal de la Canonja, i els camions marxaven per l’N-340 cap a Vila-seca i allà enllaçaven primer amb l’A-7 i posteriorment amb l’A-27, ja fora del nucli urbà de Tarragona. Sense la terminal de BASF, el trànsit ferroviari es centralitzaria “en terrenys portuaris” -a la terminal de la Boella- i posteriorment els camions sortirien per les vies del port de Tarragona cap a l’A-27 i haurien d’anar en direcció nord i creuar polígons industrials i passar pel costat dels barris de Ponent. Segons el consistori, d’aquests 46.000 camions previstos, 8.000 transportarien mercaderies perilloses.
El conseller d’Urbanisme del consistori, Nacho García, ha explicat que “l‘A-27 està en terrenys de Tarragona, i a Tarragona no se li han demanat informes, sinó que en fase d’al·legacions ens vam assabentar que s’havia modificat el Pla Director i va ser quan vam poder presentar les al·legacions, que van ser desestimades; un requeriment previ que no s’ha contestat, i ara només ens queda anar al contenciós administratiu“. “Si el nou Pla Director tira endavant estem hipotecant el futur per l’interès d’una empresa privada”, ha destacat García al ple. Tots els partits han donat suport al consistori.
Paral·lelament, alguns grups han criticat el PSC perquè al Parlament Europeu el Partit Socialista Europeu va votar en contra d’una iniciativa de la Plataforma Mercaderies per l’Interior per tal de fer un nou corredor ferroviari perquè els trens de mercaderies passessin per fora de les ciutats de la costa de Tarragona. L’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, ha reconegut que va ser un error de l’eurodiputada “que no es va llegir l’informe fins al final”. “El Ministeri s’ha gastat diners per plantejar alternatives i ha dit que a la nostra zona les mercaderies han de passar per l’interior“, ha manifestat el batlle.
Estudis de l’esport
El consell plenari també ha aprovat adjudicar a EUSES Terres de l’Ebre S.L. la concessió per 40 anys perquè construeixin un centre universitari i de Formació Professional relacionat amb la salut i l’esport a l’edifici de la Tabacalera. El punt s’ha aprovat amb els vots favorables del PSC, ERC, Junts, VOX i un conseller no adscrit; el vot en contra d’En Comú Podem i PP; i una abstenció de l’altre no adscrit. Segons Viñuales, “és un dia important” perquè es posa “una de les primeres pedres del projecte de Tabacalera”, que porta divuit anys tancada.
El batlle ha rebutjat les acusacions de PP i ECP de que es “regala” l’equipament, ja que EUSES tindrà una carència de 20 anys en el pagament del cànon, que serà de 212.300 euros anuals. “Inverteixen 4,6 MEUR en patrimoni municipal”, ha defensat Viñuales. Per Jordi Collado, portaveu dels comuns, el preu que es paga “és massa alt per la ciutat” i que hi ha el risc que, passats vint anys i quan hagi de començar a pagar el cànon, l’empresa marxi. A més, ha dit que un centre de formació a la Tabacalera “no té cap sentit perquè no hi ha aparcaments i equipaments a l’entorn“. La portaveu dels populars, Maria Mercè Martorell, ha afegit que tindria més lògica que aquests estudis de l’esport s’ubiquessin a l’entorn de l’Anella Mediterrània.
Moció sobre la Part Alta
Uns 25 veïns de la Part Alta han assistit al ple per donar suport a la moció que ha impulsat la Plataforma Som Part Alta, amb el suport d’ERC i ECP, per tal que “corregir el greuge causat als residents per les noves condicions municipals d’estacionament“. La moció s’ha aprovat per unanimitat. El govern municipal preveu fer canvis en les condicions d’estacionament de les zones verdes, un fet que als veïns els suposaria haver-se de desplaçar molt més lluny dels seus domicilis per estacionar els seus vehicles. Entre altres acords, la moció preveu convertir en zona verda les places del passegi de Sant Antoni -ara són blaves-, reobrir com a zona verda la finca de l’Hostal del Sol i reduir el preu del pàrquing Torroja a un euro el dia.
La portaveu del govern, Sandra Ramos, ha manifestat que “es pot rectificar i no passa res” i que “de la mà dels veïns” trobaran “millors opcions”. Viñuales els ha agraït “el to i les formes” i ha avançat que la setmana que ve els demanaran una nova reunió “per explicar-los les solucions” i que les puguin treballar conjuntament.