Tarragona destinarà 12 MEUR en habitatge social, ajuts a nous negocis i altres inversions

Es destinaran 500.000 euros en Bons Tgna i 500.000 més en subvencions directes als negocis i a completar les partides pressupostàries

MANEL R. GRANELL

L’Ajuntament de Tarragona aprovarà el 30 de març un modificatiu de crèdit de 12 milions d’euros que permetrà executar un paquet d’inversions enfocades a ajudar als tarragonins i tarragonines a sortir de la crisi provocada per la pandèmia. Amb els vots a favor d’ERC, En Comú-Podem, Junts per Tarragona i la CUP, el consistori tarragoní podrà destinar un milió d’euros en ajuts socials i 1.500.000 euros en adquisició d’habitatges d’urgència i lloguer social. “Aquesta quantitat ha estat producte del diàleg amb la CUP”, ha subratllat el conseller d’Economia i Hisenda, Jordi Fortuny. I ha afegit: “Aquest és el segon gran pressupost de l’Ajuntament de Tarragona i que servirà per revertir la situació de crisi que vivim fruit de la Covid-19. Aquest acord implica poder tirar endavant les inversions i partides que van quedar coixes al pressupost inicial. Per això, destinem tots els diners a les àrees que ens han de permetre reactivar l’economia local. Per això agraeixo a la CUP i Junts per Tarragona que, de nou, estiguin donant suport per tirar endavant l’Ajuntament en un dels pitjors moments que viu la ciutadania de la nostra ciutat”.

A més a més, es destinen 320.000 euros a la promoció de l’ocupació que “es poden ampliar durant l’any”, afegeix Fortuny. És a dir, es destinaran 120.000 euros a programes de foment de l’ocupació, es subvencionarà la creació d’empreses, s’oferiran ajuts als negocis de nova creació, així com s’incentivarà la transformació empresarial i projectes d’economia social.

500.000 euros en Bons Tgna i 500.000 més en subvencions directes als negocis i continuen les exempcions a les terrasses 

Una altra part important es destinarà a la promoció comercial. “L’Ajuntament de Tarragona, conscient que són un dels sectors més castigats per la crisi, fa una nova aposta pel teixit comercial amb 1.203.426,66 euros que es destinaran, sobretot, a donar una subvenció directa als negocis urbans de Tarragona (500.000 euros) i 500.000 més als Bons Tgna”, explica Fortuny. Els Bons Tgna tenen com objectiu reactivar les vendes dels negocis de Tarragona, i proporcionar un mitjà d’aproximació a la ciutadania i qui ens visita de gaudir de l’àmplia oferta comercial, de i restauració de la ciutat. Així mateix, també es prorrogarà -durant el segon trimestre de l’any- l’exempció al pagament de les taxes de les terrasses.

L’adquisició d’autobusos híbrids (2.530.000 euros) és una altra de les inversions important que es farà amb aquests 12 milions d’euros de romanent. Aquesta adquisició forma part del pla de renovació de flota ja previst a l’Empresa Municipal de Transports i que forma part de l’aposta, tant de l’EMT com de l’Ajuntament de Tarragona, per aconseguir vehicles nets. L’objectiu final és que tots els autobusos funcionin amb hidrogen i, per tant, les emissions siguin zero. “La incorporació dels autobusos híbrids és, doncs, un pas intermedi que ha d’ajudar-nos a ser més sostenibles abans d’aconseguir ser totalment verds i ecològics”, afegeix el conseller d’Economia, Jordi Fortuny.

Més partides: subvencions esportives, patrimoni històric i cultura  

La resta de diners del modificatiu de crèdit es destinarà a subvencions esportives, a l’arranjament d’instal·lacions esportives municipals o la construcció d’un nou skatepark. “Aquestes inversions en l’àmbit esportiu i la recuperació de la Quinta de Sant Rafael és producte de l’intercanvi de propostes amb Junts per Tarragona”, emfatitza Fortuny.

També es destinen  832.000€ a cultura i festes i  997.550€ a patrimoni històric, destacant el projecte de recuperació de la Quinta de Sant Rafael amb 800.000€.

Enguany, a diferència d’altres exercicis, els ajuntaments poden disposar del romanent per destinar-lo a despesa corrent, inversions o amortitzacions del deute. Els altres anys, la normativa vigent obligava als consistoris dedicar-lo exclusivament al pagament del deute amb entitats financeres. L’Ajuntament de Tarragona seguirà reclamant al Govern Central que permeti l’any vinent fer ús d’aquests diners “en el moment que més falta fan i sent conscients que l’administració local és la que està més a prop dels ciutadans”, afegeix Fortuny.

La consellera de Participació i Serveis Socials, Carla Aguilar-Cunill, ha remarcat que aquest modificatiu de crèdit permetrà “seguir avançant en les polítiques socials que fan que Tarragona sigui una ciutat acollidora i enfocada a la seva ciutadania. Gràcies a la CUP i Junts per Tarragona podem fer aquestes accions tan necessàries, ja que ens permetrà enfortir les polítiques socials i ajudar a aquelles entitats que treballen per l’ocupabilitat de persones amb capacitats diverses o en fomentar polítiques de salut mental, qüestions molt necessàries en la situació actual de pandèmia”.

Per la serva part, la portaveu de la CUP, Eva Miguel, ha subratllat la prioritat de la serva formació política, que implica dedicar partides a “aturar el màxim possible els efectes de la COVID-19. Per això, per la CUP, un dels eixos prioritaris és l’habitatge social i d’emergència. Hem de donar resposta a l’ampliació del parc d’habitatge públic per poder garantir el dret de l’habitatge. Volem que l’habitatge continuï marcant el ritme d’aquest ajuntament”. Miguel també ha remarcat la necessitat de revertir el resultat pressupostari positiu de l’Institut Municipal de Serveis Socials. Un altre dels eixos claus per la formació anticapitalista és “la necessitat que la cultura arribi a les escoles”.

Declaracions del portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha assegurat estar “especialment orgullós de la negociació per al modificatiu de crèdit perquè per nosaltres era prioritari posar l’accent en dos eixos fonamentals: les polítiques socials i la reactivació del comerç local”. Nadal ha enumerat accions com els bonus Tgna, l’ampliació del parc públic d’habitatges o les subvencions a entitats i a clubs esportius. “És rellevant perquè necessiten partides puntuals per al seu funcionament”. El portaveu de Junts per Tarragona també ha remarcat el projecte d’horts urbans o les partides que es destinaran a millorar la mobilitat i l’accessibilitat al Patrimoni de la ciutat. En aquest punt ha assegurat sentir-se satisfet de la partida de 800.000 euros que es dedicaran “a recuperar aquest patrimoni modernista. Serà un eix vertebrador per la ciutat”. Finalment, el conseller d’Economia i Hisenda, Jordi Fortuny, ha celebrat l’acord perquè “demostra l’entesa i sentit comú per acordar partides que arribaran on toca”.