Dilluns, 9 de desembre de 2024
És notícia

Mor la historiadora i pedagoga tarragonina Maria Antònia Ferrer i Bosch

Avatar photo
Va protagonitzar un dels punts de llibre de la col·lecció ‘Dones Tarragonines’
L’Ajuntament de Tarragona lamenta la mort de Maria Antònia Ferrer i Bosch (Tarragona, 1926), historiadora i pedagoga, fundadora de l’Escola Pax i professora de diferents centres educatius.
Era la primogènita de quatre germans, fills de Fèlix Ferrer Griera, enginyer de camins nascut a Sabadell, i de Pepita Bosch Casas, de Manresa, casada amb el tarragoní Lluis Arola Sanromà, tenia 6 fills.
Començà els estudis secundaris a l’Institut Martí i Franquès el 1936, i els continuà, en català, a Santes Creus, on passà la Guerra Civil. Acabà el batxillerat a Tarragona al Col·legi del Sagrat Cor, essent una de les tres úniques noies que estudiaven en el seu curs.
Es llicencià en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona el 1949, on rebé la influència de l’escola de Ferran Soldevila i de Jaume Vicens Vives. Acabada la carrera va exercir de professora a l’Institut Martí Franquès i a diferents col·legis d’ensenyança secundària de la ciutat de Tarragona, fins al 1962. Veient la necessitat de crear una nova escola, un centre educatiu en català i amb un altre tarannà pedagògic, amb uns continguts educatius més liberals, busca el suport financer per tirar endavant la iniciativa.
Així, el 1962 el seu marit i alguns familiars i amics van fundar el Col·legi Pax al Mas  Mallol, essent M. Antònia la creadora pedagògica (amb l’assessorament de Jordi Galí) i la que assumí la direcció fins al curs 1970/71. El 1976 va llegir la tesi doctoral La Ciutat de Tarragona durant el Trienni Liberal. 1820-1823 i va obtenir el grau de doctora en història, amb un excel·lent cum laude. Aleshores començà a treballar de professora titular al departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, fins al 1991, data de la seva jubilació.
A la Universitat, desenvolupà diversos càrrecs de gestió: delegada a Tarragona del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències (1976-79), vicedirectora de la delegació Universitària de Barcelona a Tarragona (1978), cap del Departament provisional d’Història Contemporània de la Facultat de Filosofia i Lletres de Tarragona (1983-1985).
Pel que fa a la investigació, M. Antònia Ferrer va fer recerca sobre el pensament i la societat al món contemporani, prenent molts cops el paper de la dona com a eix principal. En acabar el seu últim curs com a professora, Ferrer va fer la donació a l’Arxiu Històric de Tarragona del fons “Història Oral: Vivències de la República, Guerra Civil i Franquisme”.
Un cop jubilada no va cessar la seva tasca d’investigació, tot reorientant-la cap a la recuperació del llegat cultural de Tarragona, sobretot de l’època clàssica: Tàrraco: Mitologia i cultura religiosa (1997), Bacus dels ritus i dels rostres (2001) i Història de Tarragona, una ciutat mediterrània (2006). A més, un premi a la igualtat de la URV porta el seu nom.
Maria Antònia Ferrer i Bosch va morir el passat dilluns a l’edat de 98 anys.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tallada mitja hora la circulació de trens entre el Prat i Gavà per una nova incidència

Notícia següent
raquel collado

Raquel Collado: “A Botarell hem demostrat que el PSC és un partit feminista amb fets, no amb paraules”

Notícies relacionades