Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Eduard Rovira: “Al setembre es veurà si els recursos de les famílies es veuen ressentits”

Entrevista a l'alcalde de Torredembarra

Imatge de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira. JULIO COLLADO

Fa unes setmanes es va complir el primer any de mandat. Quina valoració en fa?

Ha sigut un any de transició. Al mandat anterior van quedar moltes coses a mig fer i les hem continuat fent, però cap al final se’ns embolicat la troca amb això de la covid-19 i ens ha fet canviar de plans radicalment. Tot allò que teníem plantejat ho hem de mantenir, però algunes coses les hem hagut d’anar canviant.

També ha estat un any d’adaptació a una nova situació, ja que amb el resultat de les eleccions hem passat de ser un govern amb tres grups polítics a ser només un grup amb majoria absoluta. Això canvia la manera de treballar. Quan treballàvem entre tres grups havíem de debatre i fer els pactes entre els tres i després era molt complicat debatre i pactar amb els cinc grups de l’oposició.

Ara la situació ha canviat perquè al govern som un únic partit i a l’oposició només hi ha tres grups més, per tant és més fàcil donar la paraula als altres partits perquè afegeixin alguna cosa. Canviem una mica la forma de funcionar, però mantenim la política que teníem de controlar l’economia i anar fent les situacions que toquen i anar resolent el dia a dia amb prudència.

Dels projectes marcats per aquest primer any s’ha pogut assolir algun?

Tots estan en marxa. Els projectes que s’havien plantejat per l’any 2020 anaven tots relacionats a coses que ja s’havien iniciat al mandat anterior. Totes van lligades amb la utilització del pressupost de manera prudent i una de les coses que hi ha és que, com vam tancar el 2019 amb un endeutament inferior al 50%, ens permet fer algunes obres amb endeutament.

Tenim una sèrie d’inversions que van lligades a subvencions i que les havíem de fer el 2020 i falta un complement que havíem de demanar als bancs i ja hem aconseguit el crèdit. D’aquesta manera, podem fer tot el que havíem de fer malgrat les modificacions que hem hagut de fer per culpa de la pandèmia. La covid-19 només ens ha alterat despesa corrent. D’actes públics i aquestes històries que havíem de fer, hem pogut reconvertir tots aquests diners en qüestions dedicades a la pandèmia.

Però les inversions grosses que teníem previstes no han variat. Es tracta de la reparació del dipòsit d’aigua del Pujol, fer urbà el tram de l’antiga N-340 entre el Passeig de la Sort i el Passeig de l’Estació, convertir en jardí l’aparcament del carrer Lleida i altres coses més petites. De manera que anirem fent aquestes inversions previstes en els anys que venen, però les de 2020 ja està tot en marxa i està relacionat amb el préstec d’1,5 milions que hem demanat per complementar les subvencions que tenim per poder fer aquesta inversió sense passar del 50% de l’endeutament.

Quin impacte ha tingut la covid-19 a Torredembarra?

Des del punt de vista sanitari no ha sigut gaire exagerat. Hi ha hagut alguna defunció i uns quants infectats, però no ha estat una cosa massa gran. La gent s’ha comportat molt bé a l’hora de fer el confinament i als punts sensibles com podia la residència d’avis Pere Badia no hi ha hagut cap cas. S’han mantingut al marge i les mesures de prevenció que van prendre van ser molt estrictes i han funcionat. El que s’ha vist més afectat ha estat el CAP de Torredembarra, que també dona servei a uns quants pobles del costat, i ha patit les limitacions del sistema sanitari. Però podem estar contents que no ha passat res greu.

Des del punt de vista econòmic, tot el comerç i l’hostaleria s’ha vist molt afectada. La Setmana Santa, que és el punt d’inici de la temporada i dona aire perquè els negocis que viuen de temporada comencin a funcionar, s’ha estroncat. Tots han començat a funcionar al juny i la cosa serà complicada. Estem preocupats perquè ara sembla que millora una mica la cosa però veurem que passa al setembre.

Des de l’Ajuntament quines mesures econòmiques i socials s’impulsaran?

D’entrada els diners de totes aquestes partides destinades a despesa corrent els hem convertit en una línia de subvencions de 110.000 euros dedicada a donar suport a les famílies que a causa de la pandèmia han deixat de tenir feina i els seus ingressos han baixat. És un ajut molt limitat però que ajuda a moltes famílies.

Després també hi ha un ajut de 80.000 euros a repartir entre tots els comerços de menys de 400 m² a Torredembarra per ajudar a pagar les factures del material de protecció que estan tenint ara mateix. També dona per molt poquet, però ajuda una mica. Aquestes són les mesures que hem pres des del punt de vista econòmic.

Pel que fa al punt de vista social, durant el confinament vam posar en marxa mecanismes per ajudar a la gent que no podia sortir de casa. Els hi vam donar assistència portant-los el menjar a casa i anant a comprar per ells, i els vam facilitar uns telèfons de contacte perquè la gent que estigués sola pogués trobar ajuda en cas de necessitat.

Tot això s’ha fet en un temps prudencialment ràpid i s’han muntat tots aquests mecanismes per cobrir les necessitats bàsiques. A part d’això, ara el plantejament és veure com sortim de la situació i a la tardor es veurà com funciona tot plegat.

En un municipi de costa com Torredembarra, quina afectació tindrà en la temporada d’estiu?

Torredembarra és un municipi turístic basat en segones residències i apartaments de lloguer. També hi ha quatre càmpings, però pràcticament són de clients fixos. Des d’aquest punt de vista considerem que la situació no serà del tot negativa perquè els de segona residència no viatjaran i vindran més aquí, mentre un apartament de lloguer dona més seguretat que no anar a un hotel i compartir espais comuns. Per tant, les reserves no són baixes. Entenem que no ha d’afectar massa, però la temporada serà tota de cop i molt curta. Al mes de setembre és on es veurà si les feines i els recursos econòmics de les famílies es veuen ressentides o no.

Com serà la gestió de les platges?

La gestió de les platges l’estem portant amb una certa llibertat. La platja de Torredembarra és molt llarga i ampla i no considerem que hi hagi acumulacions de gent. En el que portem per ara d’assistència a la platja la gent s’està comportant molt bé i no s’estan produint aglomeracions. Es tracta de vigilar això i mirar de respectar les distàncies. Ens hem reforçat amb un servei d’informadors i amb la utilització dels voluntaris de Protecció Civil perquè la platja quedi una mica vigilada i poder avisar i ajudar que la gent mantingui les distàncies que corresponen. Però no podem fer gestions de tancar platges perquè és molt ampla i hi ha espai per tothom. Veurem els caps de setmana i el mes d’agost quines aglomeracions hi ha i en quins punts. A la nostra platja sempre hi ha espais buits i la gent es pot distribuir molt bé.

Per acabar, en quina situació queden les festes majors?

La de Sant Joan es va anul·lar, a la del Quadre només es va fer l’acte religiós i alguna cosa online, i de cara al 4 de setembre esperem que ja hi hagi possibilitats de fer més coses. Sempre estem adaptant-nos al que ens permeten les instruccions de Protecció Civil i del Procicat i veurem quina és la realitat a la festa de Santa Rosalia.

Pel que fa als festivals d’estius previstos o la Roca Foradada, els hem concentrat tots en un sol punt. Abans es feien actuacions a Clarà i Baix a Mar, però ara ho concentrem tot a l’espai més gran que tenim al Port, al racó del Pet d’Ovella. Allà hi ha un escenari en un recinte tancat que permetrà fer un control d’accés, cadires numerades i separades per una distància, i altres mesures que ens permetran fer els concerts. Per la Festa Major, si fem alguna cosa, també haurà de ser amb aquest plantejament si no canvien les instruccions.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Hospitalet de Llobregat porta a terme obres de millora als seus centres educatius

Notícia següent

Els casos de coronavirus a Lleida augmenten la meitat que fa set dies

Notícies relacionades