Aquest divendres, 29 de novembre, un equip de professionals han engegat una prova pilot d’una experiència educativa amb tecnologia 360 i ulleres de realitat virtual (VR) acompanyats d’un grup d’escolars per visitar el Serrallo, la Confradia de Pescadors i el Museu del Port.
El primer grup que ha gaudit d’aquesta experiència ha estat l’Escola Les Eres de Rasquera: l’alumnat ha comptat amb 12 ulleres Pico VR, mentre que la resta de companys han seguit la retransmissió per YouTube a la pissarra digital de l’aula. Aquest projecte està destinat a les escoles rurals implicades en el projecte RuralCatLab, iniciat en el marc del PECT Pobles Vius i Actius i al qual se li ha donat continuïtat amb el suport de la Diputació de Tarragona en el marc de les activitats de divulgació i comunicació de la ciència del conveni marc URV Diputació 2024.
Aquest projecte és una clara aposta pel futur de l’educació rural, una mostra del compromís amb la innovació educativa i l’equitat territorial. RuralCatLab, amb el suport de la Diputació de Tarragona i la URV, i amb la col·laboració del Port de Tarragona, impulsa activitats com aquesta per apropar la ciència i la tecnologia a les escoles rurals, reforçant el seu vincle amb el territori i fomentant l’aprenentatge actiu.
L’experiència ha posat en marxa un innovador projecte pilot que permet fer visites virtuals en temps real mitjançant tecnologia 360 i ulleres de realitat virtual (VR). Aquesta iniciativa, dona suport a les escoles rurals mitjançant l’ús de tecnologies avançades, facilitant l’accés a llocs de difícil accés per la distància o complexitat logística.
La idea és dirigida principalment als alumnes de cicle superior d’educació primària. Les visites, amb una durada màxima de 45 minuts més torn de preguntes, connecten en temps real els alumnes amb empreses i entitats de la província. Els estudiants poden interactuar amb el ponent a través d’un grup de Telegram, que també actua com a canal per resoldre possibles problemes tècnics.
El sistema utilitzat ha estat dissenyat per garantir una experiència immersiva però còmoda. Durant el recorregut s’han establert parades en punts clau on l’equip professional (guies, mestres, tècnics…) ofereix suport presencial a les escoles per a una connexió òptima.
Descobrint la façana marítima de Tarragona amb una experiència immersiva
El recorregut per la façana marítima de Tarragona ofereix als alumnes una oportunitat única per descobrir la importància històrica, cultural i econòmica d’aquesta zona emblemàtica de la ciutat. El Serrallo, cor de la comunitat pesquera, és un espai viu que manté les tradicions marineres i permet entendre el vincle profund entre la ciutat i el mar. A través de la visita a la Confraria de Pescadors, els estudiants poden conèixer de prop la feina diària dels pescadors, així com el procés de gestió i comercialització del peix, essencial per a l’economia local.
El Museu del Port de Tarragona enriqueix aquesta experiència amb una visió més àmplia del paper del port com a motor històric del desenvolupament de la ciutat i de la seva connexió amb el Mediterrani. Els alumnes poden explorar la rellevància del port com a espai de comerç, intercanvi cultural i innovació al llarg dels segles, alhora que comprenen com s’integra avui en el teixit urbà. Aquesta immersió en un entorn tan significatiu fomenta l’interès dels estudiants per la història, el patrimoni i els oficis tradicionals, alhora que desperta la consciència sobre la sostenibilitat i la preservació del llegat marítim.