La ciutat de Tarragona compta recentment amb un nou local de forn i brioixeria artesanal que ha arribat amb la intenció de fer les delícies dels amants del pa de tota la vida. El projecte ha arribat de la mà de Marcos Diaz Rujano, un jove tarragoní de 28 anys que ha canviat l'enginyeria mecànica pel forn, que combinarà amb el contingut que fa al seu perfil d'Instagram i on acumula més de 237.000 seguidors.
El local va obrir portes al carrer Guillem Oliver de Tarragona, concretament al número 5, i s'especialitza a fer pa amb Massa Mare i matèries primeres que són 100% ecològiques, mostrant un fort compromís amb el medi ambient, però també amb la qualitat dels productes i l'experiència dels seus clients.
‘Paneme’ es defineix a la seva pàgina web com “un obrador de forn i brioixeria on cada peça que surt del forn es tracta com una peça de joieria”, un lloc on “trobareu pa artesanal com el de tota la vida”. Per fer-ho, fan servir farines de qualitat, llargues fermentacions i un ingredient bàsic perquè aquests productes surtin bé: “molt d'amor”.

Pa fet amb massa mare, sense conservants ni additius
Diaz Rujano explica que els seus pans han de ser precisament això, pa, i evita posar-hi additius ni conservants. Tot i això, tal com assenyala en una entrevista al diari ‘Tots21’, el pa de Paneme té una durada d'uns 2 o 3 dies en bones condicions. De fet, recomana congelar-lo, si es pot, per fer baixar l'índex de glucèmia i, al mateix temps, allargar la seva vida amb totes les seves propietats.
Un dels trets diferencials de Paneme és que és un obrador completament a demanda. Els clients poden reservar els productes que volen adquirir, amb 48 hores d'antelació, a través de la seva pàgina web, i després passar a recollir-los presencialment al local, que obre portes de dimarts a divendres en un horari reduït de 16 h a 18 h. A més, si hi ha excedent, també el venen presencialment a la botiga fins a acabar les existències.

O quins tipus de pa s'hi pot trobar? Cada dia es poden encarregar varietats de pa rústic, d'espelta, de motlle d'oli d'oliva, de llavors i de xapata, i també alguns dolços com magdalenes o galetes amb trossos de xocolata. A més, els dimarts també ofereixen pa d'espelta-centè; els dimecres, pa integral; els dijous, pa de brioix amb panses i nous; i els divendres, fucàcia 100% de sègol.
Els clients, encantats
Tot i que Paneme no fa gaire temps que ha obert les portes, alguns dels seus clients ja s'han convertit en fidels després de tastar els seus productes. De fet, tot i que amb poques valoracions, a Google Maps tenen una nota mitjana de 5 estrelles sobre 5 possibles. “Per fi menjo pa bo”, assegura una de les usuàries, que destaca la seva bona qualitat i la facilitat de digestió que promet amb la seva massa mare.
