Endesa i el Consell Comarcal del Priorat s’han reunit aquest matí per analitzar les problemàtiques generades durant el temporal Filomena amb l’objectiu de trobar punts de millora. Així, ambdues parts han acordat crear un Pla de Contingències que ajudi a coordinar i millorar les actuacions en cas d’episodis com aquest, que va afectar a instal·lacions elèctriques i va dificultar els treballs de reparació per la impossibilitat d’arribar a alguns punts clau per la quantitat de neu que hi havia als camins i als accessos dels pobles.
En aquest sentit, la Companyia i l’ens comarcal s’han compromès a crear una taula de coordinació per trobar punts de millora perquè, en cas de situacions meteorològiques complexes com la viscuda, es pugui recuperar el servei elèctric el més aviat possible. I és que, l’acumulació de gruixos de neu importants en aquest territori, va dificultar molt la mobilitat dels més de 100 tècnics que hi van estar treballant nit i dia i va fer impossible accedir a alguns punts de maniobra de la xarxa de distribució elèctrica durant hores, així com fer recorreguts a les línies elèctriques per a poder localitzar amb precisió les incidències o col·locar grups electrògens, que van poder arribar a les poblacions a mesura que les màquines llevaneus obrien el pas.
Amb l’activació d’aquest equip tècnic de treball es posaran en comú quins són els punts clau de la xarxa de distribució per a poder prioritzar l’accessibilitat a instal·lacions, com per exemple a centres de transformació, i també es millorarà la coordinació amb els diferents organismes i empreses que treballen per garantir els serveis essencials com és el subministrament d’electricitat.
D’altra banda, també es treballarà plegats per concretar les necessitats del territori i tenir-ho en compte a l’hora de fer la planificació i la priorització d’inversions. De moment, la Companyia ha avançat les principals actuacions que ja té previstes per a reforçar la xarxa elèctrica de la comarca durant aquest 2021, en la qual es preveu invertir al voltant de 250.000 euros.
En concret, es treballarà conjuntament per definir, planificar i prioritzar, entre d’altres, els millors traçats per fer anelles elèctriques, un tipus d’actuació que es realitza des de ja fa anys i que consisteix en unir centres de transformació mitjançant l’estesa de nous trams de cablejat. D’aquesta manera, en cas d’una incidència en el servei –ja sigui pròpia o derivada d’agents externs–, la xarxa es pot alimentar per vies alternatives mentre s’executen els treballs per resoldre-la, amb la qual cosa es millora la resiliència i es minimitza el temps d’interrupció del subministrament elèctric.
A més, es posarà especial focus en l’automatització i la digitalització de la xarxa, com per exemple l’increment en la instal·lació de telecomandaments, un sistema de control remot que permet reduir a escassos minuts el temps d’interrupció del servei de la majoria de subministraments en cas d’incidències; en la millora tecnològica de xarxes de mitjana i baixa tensió, i en l’ús de la termografia amb helicòpter per detectar si hi ha algun punt feble arran de la nevada, la qual cosa no es pot veure sense l’ús d’aquesta avançada tecnologia.
Val a dir que, a banda de la reunió amb el Consell Comarcal, també s’ha mantingut una trobada amb l’Ajuntament de Falset, un dels punts on va resultar especialment complicat recuperar el servei durant el Filomena per la impossibilitat d’accedir a les instal·lacions elèctriques. En la mateixa línia, també s’han posat en comú les inversions més destacades, com per exemple el mallat de dues línies de mitjana tensió al casc urbà, que permetria alimentar pràcticament la totalitat dels clients de la capital del Priorat en cas d’incidència en una de les quatre línies de distribució que l’abasteixen d’energia.