Dilluns, 28 d'abril de 2025
És notícia

Port Tarragona ha participat en la jornada dels corredors ferroportuaris de Madrid

Avatar photo
S’ha celebrat aquest dijous 22 de febrer de 9:30h a 14h a la seu del Col·legi Oficial d’Enginyers i Enginyeres Industrials de Madrid

El Port de Tarragona ha participat aquest 22 de febrer a la jornada ‘Desenvolupament dels corredors ferroportuaris amb Madrid, hub logístic central ibèric’. La jornada, se celebra a la seu del Col·legi Oficial d’Enginyers a Madrid (COIIM) i és organitzada pel mitjà de comunicació ‘El Canal Marítim i Logístic’.

La trobada pretén analitzar els corredors ferroportuaris amb la capital espanyola per tal d’estudiar la connectivitat ferroviària amb els principals hubs logístics nacionals e internacionals. El Port aprofita l’oportunitat per a explicar la seva aposta per la intermodalitat amb l’objectiu d’optimitzar la cadena logística i poder oferir un millor servei als seus clients, tant des del punt de vista econòmic com en sostenibilitat mitjançant el moviment de mercaderies per ferrocarril.

Enguany, s’executaria la segona fase de les obres del Port Tarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo amb XX milions d’euros d’inversió, l’aposta per donar un millor servei als clients unint la Mediterrania amb el centre de la península. El Port de Tarragona augmenta any rere any el transport per ferrocarril. Segons les dades recopilades, el nombre total de trens entrats/sortits del Port de Tarragona durant 2023 ha estat de 1.955 amb un total d’1.102.579 tones declarades actualment.

Jornada

Durant la jornada, s’ha parlat de les línies estratègiques que afronta el ferrocarril, un mitjà de transport molt alineat amb les polítiques mediambientals europees. També, per ser una baula clau dins del transport intermodal. Per això, es discutirà l’adequació de les infraestructures perquè el ferrocarril pugui desenvolupar-se de manera òptima entre els principals corredors peninsulars i la cadena logística internacional.

La jornada té per objecte presentar entre els principals actors del sector, les mesures més eficaces que contribueixen a la potenciació dels Corredors ferroportuaris Ibèrics de mercaderies amb origen o destí els ports peninsulars i Madrid com a Node del Hub Logístic Central Peninsular. Amb aquesta iniciativa, es contribueix a les polítiques i estratègies europees de desenvolupament del transport ferroviari, degut a la seva positiva contribució a la sostenibilitat i rendibilitat del transport i a les millores del medi ambient.

Així, la jornada estarà dividida en dues taules rodones protagonitzades per diferents ponents, que nomenem a continuació. En la primera, moderada pel CEO de Foro de Logística Gabino Diego, intervindran membres d’organitzacions de transportistes i operadors logístics per a analitzar les diferents plataformes logístiques, nodes i estacions intermodals del centre peninsular i el seu rendiment actual i potencial.

Aquests son: Ramón Vázquez (president de l’Associació de Centres de Transport i Logística); Ramón García (director general del Centre Espanyol de Logística); Rafael Aguilera (director gerent de UNO); i Enric Ticó (president de FETEIA-OLTRA).

Per a la segona taula, moderada pel secretari general de l’Aliança Europea de Corredors Ferroviaris de Mercaderies, Victor Esteban, hi participaran representants dels ports que connecten a través del ferrocarril amb el mercat logístic de Madrid i debatran sobre la connectivitat dels corredors ferroviaris amb les infraestructures portuàries com a peces clau del puzle logístic.

La gran aposta pel ferrocarril de Port Tarragona

El Port de Tarragona té accés ferroviari d’ample ibèric a tot el recinte portuari i ample mixt (UIC+ibèric) en més de 10 km. En total suma 46 km de via fèrria interior. A més, disposa d’accés electrificat als molls i terminals de la zona de Ribera, zona dedicada a càrrega general, contenidors i caixes mòbils.

En els darrers 15 anys, el Port de Tarragona ha treballat sense pausa en adequar-les sense instal·lacions al ferrocarril conscient que un futur basat en la sostenibilitat econòmica implica augmentar el transport en tren, més econòmica, competitiu i eficient si compta amb les infraestructures necessàries.

És per això que el Port ha augmentat la seva participació en terminals a l’Aragó (TIM Montsó, TIM Llitera) i inverteix xx milions d’euros en la construcció de Port Tarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo i xx milions d’inversió en l’apmliacio i la modernització de PortTarragona Terminal La Boella.

El tren es va consolidant a poc a poc com una alternativa viable al camió al Pirt de Tarragona, tot i el llarg camí que queda per fer. Segons les dades recopilades, el nombre total de trens entrats/sortits del Port Tarragona durant 2023 ha estat de 1.955, mostrant un increment del 10% en comparació amb l’any anterior. Aquests 1.955 trens han mogut 1.102.579 tones declarades actualment.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

‘De Tàpies a Sant Boi’: la programació per commemorar l’Any Tàpies

Notícia següent

Palafrugell inicia una campanya per atraure turistes durant la primavera

Notícies relacionades