‘De Tàpies a Sant Boi’: la programació per commemorar l’Any Tàpies

Avatar photo
Pels seus vincles amb l’artista, Sant Boi es reivindica com la segona ciutat Tàpies del món

Sant Boi commemora l’Any Tàpies amb una àmplia programació d’activitats que, amb el títol genèric ‘De Tàpies a Sant Boi’, donarà a conèixer l’obra del gran artista català i els vincles que va mantenir amb la ciutat. La inauguració d’una exposició amb obres seves iniciarà la commemoració aquest diumenge, dia 25 de febrer.

L’acte d’inauguració, que tindrà lloc a partir de les 12 hores al Museu de Sant Boi Can Barraquer, comptarà amb la presència de l’alcaldessa, Lluïsa Moret, i el fill de l’artista, Toni Tàpies.

L’exposició ‘Antoni Tàpies. El compromís polític i social’ repassarà la trajectòria d’Antoni Tàpies i mostrarà fins al 30 de setembre pintures i, sobretot, cartells de l’artista barceloní. Aquesta part de la seva obra testimonia com cap altra el seu esperit crític i el seu compromís polític i social.

La mostra donarà visibilitat a dues obres originals de Tàpies vinculades amb Sant Boi i poc conegudes arreu. Una d’aquestes obres és el dibuix original que va inspirar el ‘Mosaic de l’Onze de Setembre’, present a la plaça de Catalunya de Sant Boi en commemoració de la històrica diada de 1976. L’altra obra és el mural que es conserva a l’interior de l’Escola Antoni Tàpies, pintada ‘in situ’ per l’artista durant una visita al centre educatiu l’any 1988. L’exposició també inclou dues litografies que formen part del Fons municipal d’art contemporani.

Durant la inauguració es donarà a conèixer una singular experiència musical i artística creada per la Fundació Tàpies i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Serà una audició basada en les cançons que a l’artista li servien per relaxar-se quan anava al seu estudi de Campins, al Vallès Oriental, on sempre portava una maleta amb discs de vinil.

Dintre de la programació, l’Ajuntament organitza un itinerari comentat que visitarà l’exposició i els llocs de la ciutat més directament vinculats amb la figura de l’artista, en especial el mosaic de la plaça de Catalunya i l’Escola Antoni Tàpies.

També està previst un cicle de conferències organitzat conjuntament amb la UNED. L’historiador i crític d’art Joan Gil, comissari de l’exposició, protagonitzarà el 29 de febrer la conferència inaugural del cicle, que comptarà amb xerrades d’especialistes en història de l’art com Lourdes Cirlot, Ricard Bru o Vanessa Martín i del filòsof Humbert Ruiz.

Segona ciutat Tàpies del món

Sant Boi es reivindica la segona ciutat Tàpies del món, després de Barcelona, pel gran valor històric i simbòlic dels vincles del pintor i escultor barceloní amb el municipi.

El mosaic de la diada de 1976

Un gran mosaic de l’artista recorda, a la plaça de Catalunya de Sant Boi, la diada de l’any 1976. La ciutat es va omplir de desenes de milers de persones per celebrar una gran manifestació reivindicativa per primer cop després de quatre dècades de règim franquista. Set anys més tard, Tàpies va fer el mosaic per encàrrec de l’Ajuntament amb l’objectiu de deixar un record permanent d’aquell moment històric a l’espai públic.

L’única escola de Catalunya amb el nom d’Antoni Tàpies

L’any 1986 va obrir les portes l’Escola Antoni Tàpies, l’única de Catalunya que porta el nom de l’artista. Tàpies hi va fer una visita dos anys després i va accedir a pintar ‘in situ’ un mural amb la paraula ‘llibertat’ que es conserva al seu interior. A més, Tàpies va col·laborar com a mecenes amb l’editorial Llibres del Mall, fundada als anys setanta per Maria Mercè Marçal i Ramon Balasch, entre d’altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

VÍDEO | ‘Façanes d’innovador alumini’. Així es promocionava l’edifici sinistrat ahir

Notícia següent

Port Tarragona ha participat en la jornada dels corredors ferroportuaris de Madrid

Notícies relacionades