L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha iniciat aquest passat dimarts a la tarda el desembassament del pantà del Foix, situat a Castellet i la Gornal (Alt Penedès), davant la previsió de pluges intenses que podrien afectar gran part del país entre dimecres i dijous. A les cinc de la tarda es va obrir el canal que frega el seu límit de capacitat.
L’actuació s’emmarca en l’activació de l’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat), decretada per Protecció Civil de la Generalitat davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que anuncien precipitacions localment intenses i molt concentrades, amb registres que podrien superar els 40 litres per metre quadrat en només mitja hora.
La consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha reconegut aquest mateix dimarts que el pantà es troba en una situació delicada i que "el Govern ja treballa per trobar solucions que minimitzin els riscos de desbordament, tot prioritzant la seguretat de la ciutadania". Els alcaldes de Cubelles, Rosa Fonoll i de Cunit, Jaume Casañas, calculen que amb una pluja intensa, "seria una bomba de rellotgeria".
Precedent recent i ferides obertes a Cubelles
Aquest desembassament preventiu arriba només deu dies després que el riu Foix es desbordés a l’altura de Cubelles (Garraf), arran de les pluges torrencials del 12 de juliol, amb conseqüències encara visibles. L’aiguat va causar importants danys materials, amb habitatges, baixos, locals comercials i establiments turístics inundats.
L’episodi va provocar també la presumpta desaparició de dues persones que haurien estat arrossegades per l’aigua. Els testimonis relaten la rapidesa amb què el riu va sortir de mare, malgrat els avisos previs de Protecció Civil. El dispositiu de búsqueda per aquest cas, va ser aixecat per manca de denúncia i detalls.
Debat obert sobre el futur de la presa
L’impacte del desbordament ha reobert el debat sobre el futur del pantà del Foix. Diversos col·lectius ecologistes reclamen una gestió més natural del riu i denuncien que la infraestructura s’ha convertit en una amenaça quan no s’administra adequadament. Per la seva banda, representants del sector agrícola defensen el seu paper com a embassament estratègic per garantir l’aigua de reg i de boca durant episodis de sequera.
L’ACA ha afirmat que continuarà monitorant la situació de les conques internes i que es manté el desembassament en funció de les previsions. Paral·lelament, la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) manté la vigilància en rius i barrancs del nord del Cadí i del marge esquerre del Segre, malgrat que no preveu superar els llindars d’alerta.
Precaucions i recomanacions
Davant l’escenari d’inestabilitat meteorològica previst per les pròximes hores, Protecció Civil demana extremar les precaucions. Es recomana no travessar zones inundables, evitar aparcar prop de rieres i torrents i estar atents a les alertes oficials. El SMC també ha emès avisos per possibles acumulacions de més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores a punts del nord-est i de l’interior de Catalunya. Les precipitacions, a més, podrien anar acompanyades de tempesta i calamarsa.
La presència de vent en altura pot ajudar a fer que les bandes de pluja es moguin ràpidament i evitin concentracions en punts concrets, però el risc d’afectacions puntuals importants continua sent elevat, especialment en zones urbanes amb clavegueram vulnerable.
Amb els ulls posats en el cel, administracions i ciutadania miren d’afrontar aquest nou episodi amb més preparació i consciència, tot esperant que l’experiència recent serveixi per millorar la resposta davant fenòmens meteorològics cada cop més intensos i imprevisibles.