La zona marítima de Cubelles (Garraf) més propera a la desembocadura del riu Foix intenta refer-se aquest diumenge dels estralls del desbordament del Foix. La crescuda precipitada del riu va enxampar molts veïns, estiuejants i visitants amb el peu canviat, malgrat que Protecció Civil va enviar un avís a les 19 h avisant de risc d'inundació.
"Sí que va sonar l'alerta, però en menys de cinc minuts ja estava tot el carrer inundat", relata una afectada a l'ACN mentre porta a casa una galleda amb aigua facilitada pels Bombers, ja que moltes finques no tenen subministrament des d'ahir al vespre. Carrers plens de fang i restes vegetals, baixos i locals inundats i cotxes malmesos són l'estampa de la jornada.
Els afectats consultats divergeixen a l'hora d'explicar si van rebre o no els avisos de Protecció Civil, tant el que a les 14 h advertia sobre el risc de pluges intenses com el de les 19 h alertant del perill d'inundació. Tots, però, coincideixen que el desbordament del Foix va ser molt ràpid i sorprenent perquè feia tres hores que havia deixat de ploure.

"Sí que vam rebre l'alerta, però en menys de cinc minuts ja estava tot inundat i no vaig tenir temps de treure el cotxe del pàrquing", explica l'Antònia, una estiuejant que fa més de 20 anys que té un pis a la plaça Gràcia, a un carrer de distància de la desembocadura. Assegura que va passar "una mica de por" pel fet de no poder accedir a moure el cotxe. "Va ser molt angoixant veure com baixava l'aigua des del riu", afegeix.

L'Antònia recull aigua aquest migdia de les mànegues habilitades pels Bombers per tal de compensar la falta de subministrament a les comunitats on el servei va quedar interromput. La raó és que molts blocs tenen els baixos inundats i les bombes d'aigua estan malmeses. Prop seu, en Juan Manuel, també estiuejant a la zona, apunta que el desbordament el va enxampar quan estava a un hipermercat ubicat a pocs quilòmetres, "i de tornada a casa ja estava tot col·lapsat". Assegura que "mai a la vida havia vist desbordar-se el riu d'aquesta manera".

A la mateixa plaça Gràcia, els veïns d'un dels blocs de pisos més antics han estat tot el matí traient aigua d'un fals soterrani que té la finca per evitar filtracions d'humitats. L'espai serveix també per canalitzar els subministraments bàsics, però ahir va arribar a estar tot ple d'aigua. La Sílvia, resident a l'edifici, apunta que es va confiar del sol radiant que feia a la tarda, "i de sobte es van començar a sentir crits i de seguida va començar a entrar aigua a la finca com si fos un riu".
A part de l'afectació als habitatges, el desbordament del Foix ha malmès molts locals de restauració situats a primera línia de mar i zones properes. En alguns casos l'aigua va arribar a un nivell de més de 50 centímetres del terra, i hi va haver carrers convertits en torrent. És el cas del tram final de l'avinguda Mediterrani, on l'aigua va entrar als establiments i un cop va arribar a la platja va cruspir-se un ampli espai de sorra, alhora que va desfalcar les dutxes i rentapeus.

A la pizzeria la Piazza preveuen trigar ben bé una setmana a poder obrir de nou amb normalitat. La propietària, la Sònia, relata que ahir van obrir a les 19 h seguint l'horari habitual, "i de seguida va sonar l'alerta al mòbil, i en un no res ja venia l'aigua, que va passar de poc més de dos centímetres a quasi mig metre". "Vam sentir por i impotència", relata enmig de les gestions amb l'empresa asseguradora.
Tampoc ha pogut obrir aquest diumenge l'hamburgueseria La Tòxica, si bé confien reprendre l'activitat aviat perquè estan situats a més distància del riu i les destrosses són menors. En Jordi, pare del propietari, defineix aquest diumenge com "un desastre" i critica una falta de comunicació i suport per part de l'Ajuntament.

Mentre ell neteja i hi ha diverses tanques barrant el pas al passeig Marítim, centenars de persones visiten la zona amb aparença de normalitat. Les terrasses més allunyades de la desembocadura han pogut obrir sense grans dificultats i a l'hora de dinar estan pràcticament plenes, mentre a la platja hi ha nombrosos banyistes prenent el sol.
No hi ha, però, ningú dins l'aigua, ja que l'Ajuntament ha prohibit el bany mentre continua el dispositiu de recerca de dues persones presumptament desaparegudes i el mar mostra una terbolesa intensa fruit dels sediments de la riuada.