Vilafranca presenta “Xerrem de castells”, un programa per fer difusió dels castells tot l’any

Avatar photo
Es celebra del 16 de maig al 23 de juny on la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau, ha presentat aquest matí aquesta nova iniciativa

Del 16 de maig al 23 de juny Vilafranca del Penedès acollirà les primeres activitats divulgatives del programa “Xerrem de castells”. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau, ha presentat aquest matí aquesta nova iniciativa organitzada pel Servei de Cultura de l’Ajuntament “amb l’objectiu de fer difusió del fet casteller a la ciutat tot l’any i més enllà de la Festa Major. Fem coincidir el programa amb l’inici de la temporada castellera a Vilafranca amb la diada de les Fires de Maig”.

La regidora, acompanyada per Joan Jané, amic  de l’escultor Josep Cañas, i Glòria Batllevell, representant d’Òmnium Cultural, explicava que es tracta d’una acció promoguda pel Consell Municipal de Castells, l’òrgan en el qual es coordinen les activitats castelleres i que vol reforçar Vilafranca com a ciutat de referència en el món casteller. Inclou dos eixos temàtics amb el denominador comú de vincular els castells amb diferents vessants del coneixement: “Castells de ciència” i “Josep Cañas. Art i Castells”.

Castells de ciència

Descobrir la ciència i aprendre’n a través dels castells és l’objectiu de les activitats “Castells de ciència”, una iniciativa impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència, ComCiència (UCC+i) i la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller de la Universitat Rovira i Virgili.

Àngels Dalmau comentava que “Castells de ciència” relaciona diferents disciplines científiques amb l’activitat castellera, i “demostra que es pot parlar sobre química, antropologia, física, arquitectura, sociologia o història i de molts d’altres àmbits científics a l’hora de referir-se als castells”. Com a primera activitat, dijous 23 de maig, a les 19.30h, a la sala d’actes de l’Escorxador es farà la xerrada “Parlem de ciència i de castells. Arquitectura, química i matemàtiques relacionades amb els castells” a càrrec dels investigadors de la URV Roger Guimerà, físic i investigador ICREA al Departament d’Enginyeria Química, Marta Calull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica i Arnau Montoya, arquitecte i investigador predoctoral moderats pel periodista casteller Carles  Cortés.

Després de la xerrada hi haurà una tertúlia amb Tamara González i Àngel Grau, caps de colla dels Xicots i dels Castellers de Vilafranca, respectivament, moderats pel periodista casteller Toni Comas.

Art i castells

Aprofitant que fa 60 anys de la inauguració a Vilafranca del monument als CastellersÒmnium Cultural, l’Institut d’Estudis Penedès, la Fundació Josep Cañas, amb la col·laboració del festival EVA, volen recordar aquest esdeveniment que va tenir tant de ressò a Vilafranca, i al seu artista, en Josep Cañas. Per fer-ho s’ha organitzat l’exposició “60è aniversari del monuments Als Castellers de Josep Cañas” que es podrà visitar al vestíbul del Teatre Casal del 16 de maig al 16 de juny.

La mostra farà un repàs de la trajectòria artística de l’escultor de Banyeres del Penedès. Joan Jané, membre de la comissió organitzadora i amic de Josep Cañas, destacava el fet singular que va ser un monument “costejat per subscripció popular i que després de 60 anys ja forma part del paisatge urbà i un dels primers de temàtica castellera”.

La inauguració de l’exposició es farà dijous 16 de maig, a les 19.30h a càrrec de la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, Marcel Esteve, president del Casal, i Joan Jané, amic de Josep Cañas.

Nascut a Banyeres del Penedès, l’escultor Josep Cañas és un artista que va plasmar símbols de Catalunya en les seves obres com és el cas del 4 de 8 al Vendrell o els monuments a la Sardana del parc de Retiro de Madrid o de Montjuïc a Barcelona. Cañas va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi l’any 1986.

A banda de l’exposició, dijous 30 de maig, a les 19.30h, a l’auditori de VINSEUM es farà la xerrada “Josep Cañas. Art i Castells”. L’acte inclou la projecció de l’audiovisual “Josep Cañas: el fang de la torre” dirigit per Jordina Biosca, del festival EVA; la ponència “Josep Cañas: l’artista dels castells” a càrrec de Joan Jané, amic i extutor de Josep Cañas i la taula rodona “Art i castells” a càrrec d’Àngels Verdaguer i Fred Purnell de “Rovellart”, autors de la Torre de Vuit de Cal Figarot, i d’Iraida Llucià, artista penedesenca i autora de la pintura mural del 3 de Vuit del Vendrell. Moderarà la taula Maria Lluïsa Gené, doctora en Història de l’Art, i autora de la tesi “La cultura visual del món casteller”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

S’alliberarà una tortuga a la platja de Cambrils gràcies al Centre de Recuperació d’Animals Marins

Notícia següent

L’Arxiu municipal d’Altafulla organitza el primer cicle de conferències

Notícies relacionades