Es tracta d’un programa que està en marxa des del 1991, pioner en el seu moment i que ha obtingut reconeixements de la Unió Europea, com a bona pràctica, i també de la Fundació Pi i Sunyer. Ciutats com Barcelona i fins i tot la Generalitat s’hi ha emmirallat i han implantat models similars.
El PRHFS és molt transversal i fomenta una economia circular i social. En primera instància l’Ajuntament rehabilita amb pressupost municipal l’habitatge, que estava en desús perquè necessitava reformes per a tornar a ser habitable. Una vegada rehabilitat l’habitatge, en contraprestació per la inversió municipal, el propietari cedeix a l’Ajuntament el seu ús durant un període temps proporcional a la inversió que s’hi ha fet. Aquests habitatges es destinen a famílies amb necessitat d’habitatge. Un cop passat el període de cessió, l’habitatge es retorna a la propietat en perfecte estat per a ser habitable.
El regidor d’Habitatge, Miquel Medialdea, explicava que es tracta d’un programa on totes les parts i guanyen: “l’Ajuntament amplia el parc d’habitatges socials i millora la imatge urbana de la ciutat, fent que aquests habitatges buits o en desús compleixin la seva funció social; i la propietat obté al cap dels anys un habitatge completament reformat sense haver-hi de fer inversió. A més, com que les obres es fan amb plans d’ocupació, un seguit de persones en situació d’atur aconsegueixen un contracte laboral i alhora milloren la seva ocupabilitat”.
L’habitatge que s’ha rehabilitat recentment al barri de Sant Julià té uns 46 m2 útils, 2 habitacions, 1 sala d’estar-menjador-cuina, 1 bany i traster. En contraprestació de la inversió que s’hi ha fet, la propietat en cedeix temporalment l’ús a l’Ajuntament per poder-lo destinar a lloguer social.
Crida als propietaris d’habitatges buits
En aquests moments, l’Ajuntament està actualitzant l’estudi d’habitatges buits o desocupats per tal d’assolir un llistat d’habitatges amb indicis de desocupació. La intenció és contactar amb els propietaris i oferir-los el Programa de Rehabilitació d’Habitatges amb Finalitat Social i altres programes que es gestionen des de l’Oficina Local d’Habitatge, per ajudar a posar aquests habitatges al mercat.
Miquel Medialdea feia una crida als propietaris d’habitatges buits o en desús perquè “coneguin el PRHFS i s’animin a sumar-s’hi”.
En aquests moments l’Ajuntament gestiona un total de 188 habitatges.