Dimecres, 29 de maig de 2024
És notícia

Carlos Brull: “Gastar en cultura és gastar en coneixement. Apostem per la cultura”

Avatar photo
Entrevista a Carlos Brull, l’alcalde de Falset

Avui parlem amb Carlos Brull alcalde de Falset, tot i que amb una pinzellada de la faceta de president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. El segon mandat comença amb l’Espai enogastronòmic, amb millores de la xarxa d’aigua i més. Deixem que ens ho expliqui.

Segon mandat. Quines sensacions ha tingut durant aquests primers mesos?
Molta feina. Un cop vam fer les eleccions les quals el poble de Falset ens tornarà a donar la confiança de poder continuar treballant per la ciutadania i això ens dona molta força. Podem continuar amb la trajectòria que ja portàvem, treballant amb eixos com el socioeconòmic i emprenedoria, ocupació, el benestar i servei de les persones i també tot el tema més referent al que fa el medi ambient i el canvi climàtic. Ens fiquem deures per fer un ús més responsable de tots els serveis bàsics que tenim.

El nostre mandat el basem bàsicament en quatre eixos grans: Desenvolupament socioeconòmic, servei a les persones, Medi ambient, sostenibilitat i benestar animal i també el Govern Obert i de Participació Ciutadana. Aquests quatre eixos basen el Pla d’aquest mandat que hem iniciat i que un cop vam engegar ja necessitàvem activar, pel poble per l’estiu: obrir la piscina, preparar la festa major… També havíem de donar a conèixer als nous regidors i regidores les seves responsabilitats, ja que hem tingut quatre nous. Tot això requereix un temps d’adaptació i de coneixement. Han estat sis mesos molt intensos, continuant coses engegades en l’anterior mandat com podia ser la parada de bus o el servei de l’aigua. Sis mesos amb canvis d’equip i noves maneres de fer.  

Quines accions del mandat passat, a causa de la covid, han quedat endarrerides? Podreu fer-les aquest mandat? Tot i que assegura que es van fer gairebé la majoria de les propostes de l’anterior mandat.
Nosaltres tot i haver-hi la pandèmia vam continuar exercint el pla de mandat i ens vam adaptar a les situacions noves que hi havia, tant amb la pandèmia com amb el temporal Filomena o Glòria. No vam deixar de treballar. Sense deixar de banda el Pla d’Acció, vam ser capaços, fins i tot, d’innovar, perquè fruit de la pandèmia vam accelerar adaptacions d’espais exteriors perquè la restauració pogués sobreviure. Després, arran d’això, vam necessitar treure aparcaments perquè també hi hagués espai per les persones, sent conscients que s’havia de ficar aparcaments en altres llocs. Parlant d’accions també, s’executarà l’Espai del Vi, tenim els Fons de Transició Nuclear i entre d’altres, seguir el pla d’Institut de Cultura, per exemple. 

El pressupost contempla que ‘cultura i festes’ és la tercera despesa. Com podrà veure-ho reflectit això la població?
Quan diem cultura i festes diem totes les tradicions populars de Falset. Dins de cultura i festes hi és la Fira del Vi, la Festa Major, el Teatre, tota la programació de l’estiu… És tota la dinamització necessària del nostre poble, tant en cultura com en comerç com en tots els àmbits del poble. La cultura és molt important, la cultura no s’ha de criminalitzar mai, gastar en cultura és gastar en coneixement. És fer una despesa per saber qui som, saber d’on venim i cap on poder anar. Molts cops es malinterpreta ‘cultura i festes’ i només es creu que és Festa Major, en aquesta despesa ho entra tot. Si es fa un obra per arreglar el castell i ficar un museu, aquest museu s’ha de dinamitzar i això entra en aquesta despesa. 

Hi ha un Institut de Cultura que necessita, cada cop, més pressupost; actualment, aquest institut ja té un pressupost de 60.000 euros. Tenim unes festes majors les quals les visita moltíssima gent, unes festes majors de referència que volem que siguin interès nacional i que porten vida al poble i al comerç. Totes les fires, les festes i/o la biblioteca són cultura. Tenim una biblioteca que necessita ser nodrida i tot això entra dins de les despeses, com entra també la programació teatral. Apostem per la cultura. 

Regidor a l’oposició, tinent d’alcalde i alcalde en, ara, dos mandats. Com ha vist i com veu el creixement de Falset en tots aquests anys?
És un creixement moderat. Falset creix: estem prop dels tres mil habitants. Tenim tots els serveis coberts: llar d’infants, col·legi, institut, jutjats, departaments de la Generalitat… Hi ha serveis bàsics que fan que la gent pugui plantejar-se viure a Falset. Anem creixent a poc a poc, de manera sostenible. Podem sostenir el que tenim i volem anar sostenint el creixement en l’àmbit de serveis bàsics com la recollida, la gestió de l’aigua, l’enllumenat, tot. No volem que siguin serveis molt cars i que siguin una despesa molt gran per la població, tractem que tot sigui sostenible i tractem d’entendre la població. Pel creixement treballem en un desenvolupament socioeconòmic com per exemple amb l’ampliació del polígon o amb el tema del turisme com amb l’espai del vi. Creiem que això ens aportarà creixement qualitatiu. Perquè hi hagi creixement han de passar coses i és el que tractem. No és gens fàcil mantenir una programació anual al teatre o a la biblioteca en un poble de 3.000 habitants, però per sort tenim equipaments per garantir a les companyies que puguin fer els seus espectacles. Ajudem en el creixement en tots els àmbits, perquè a la Fira del Vi ajudem al Celler perquè es pot promocionar. 

Què podem esperar de l’espai enogastronòmic?
Aquest espai serà una porta per a conèixer la regió vitivinícola del Priorat. És un espai impulsat per l’ajuntament, però el Consell Comarcal forma i formarà part. Serà la porta d’entrada de molts visitants de la nostra comarca i allà trobaran l’oficina de turisme, l’espai de degustació i un espai museístic on s’explicarà la història vitivinícola del nostre territori. Allà la gent que entrarà podrà saber que es pot quedar a Falset a dinar, a fer un passeig al nostre poble i a veure els cellers de la comarca. Sense oblidar el patrimoni cultural. 

Què hi ha de les millores de la xarxa de subministrament d’aigua?
La xarxa està constantment actualitzant-se. Si no plou, el problema el tenim tots igual. No podem estar dient sempre que els Ajuntaments no han fet la feina; hi ha una sequera. Falset, concretament, se subministra de set pous propis i una mina. Nosaltres intentem anar equilibrant les extraccions d’aigua i així garantir el subministrament. No s’han fet segons quines restriccions perquè pot haver-hi xarxa que si la tanques, a l’hora de tornar a donar pas a l’aigua, pot haver-hi fuites. Hem fet un sistema de tractament en dos dels pous, hem fet una detecció de fuites en tot el poble amb les quals ja es treballa mitjançant la brigada municipal i s’està fent un pla d’autogestió i també un Pla Director. També ens adherim a les convocatòries de l’Agència Catalana d’Aigua per la digitalització, per trobar noves fonts d’aigua o millorar les que hi ha. A més a més hem preparat al pressupost unes inversions a la xarxa d’aigua, sense haver d’esperar a les subvencions. Hem fet un dossier d’habitatges per detectar consums nuls, comptadors que no van o consums excessius, del qual hi sortirà una anàlisi i un posterior contacte amb aquells habitatges afectats. 

No es pot passar per alt que vau estar a FITUR amb la diputació. Quin és el balanç de la Fira? Us va anar bé?
Com a President del Patronat de Turisme estem assistint a fires com la World Market a Londres o com la de FITUR de les quals hi trèiem molt bones sensacions. El Patronat de Turisme va fer més de 40 reunions per poder millorar i encaminar la campanya que ha de vindre l’any 2024. Van ser dos dies intensos on vam poder veure que les ciutats de la província de Tarragona hi treballen molt bé en la promoció del turisme.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Programa de Rehabilitació d’Habitatges a Vilafranca

Notícia següent

Explosió al Vendrell deixa a un menor greument ferit

Notícies relacionades