53 famílies de Calafell surten del cercle viciós de la pobresa

Avatar photo

És una actuació coordinada dels serveis socials i d’ocupació, per cobrir tot el necessari per a sortir-se’n

La segona edició del pla de xoc impulsat per l’Ajuntament de Calafell ha aconseguit treure 53 famílies del cercle viciós de la pobresa (l’any passat en van ser 36). Són les famílies que han aconseguit una inserció laboral plena, que els ha permès normalitzar la seva situació i començar a caminar sense el suport dels serveis socials.

Durant el 2022, el pla ha atès i acompanyat 222 persones, en una acció combinada dels serveis socials i dels d’ocupació de l’Ajuntament. 132 d’aquestes persones són noves usuàries del pla. La resta, correspon al seguiment de l’any anterior.

El retorn assolit, un 25% de casos finalitzats amb èxit, supera el de la primera edició. I és alt per als barems habituals dels serveis socials. En bona part, això es deu al fet que el pla de xoc ha posat el focus en famílies que tenien una oportunitat real de sortir-se’n amb una empenta relativament petita.

“Aquesta és la idea”, explica la tinent d’alcalde d’Igualtat i Drets Socials, Helena Rubio. La regidora afegeix: “Hem prioritzat unitats familiars que, tot i estar en risc o directament en situació d’exclusió social, podien aconseguir un canvi de debò en les seves vides”.

Rubio diu també: “El pla ha prioritzat també qui ha mostrat compromís autèntic i real per a sortir-se’n. I això s’ha notat en els resultats”.

La formació, eina clau

Una eina clau és la formació de les persones víctimes de la pobresa. En aquest sentit, s’ha aconseguit que diversos usuaris del pla hagin continuat estudis que tenien aturats, convalidar estudis antics o estudis fets a altres països, o hagin iniciat estudis nous. Això s’ha completat amb unes 800 tutories d’orientació laboral personalitzades, i una oferta formativa amb 45 cursos, entre propis de l’Ajuntament i els d’altres organismes, que han tingut 69 alumnes.

La motivació és fonamental per sortir del cercle viciós de la pobresa. I per això “convalidar o seguir estudis és bàsic. També fer voluntariat i aconseguir una xarxa social”, explica la tinent d’alcalde d’Igualtat i Drets Socials, Helena Rubio.

Un altre instrument ha estat un programa per a millorar les habilitats socials, les competències familiars i la cohesió familiar. “Anar fent vida normal, i accedir allò que està a l’abast de les persones que no són vulnerables és un ajut de primera per retrobar el mateix camí”, diu Rubio.

La regidora afegeix: “De vegades és tan senzill com que els petits de la família puguin fer activitats extraescolars”. I en aquest terreny s’ha tornat a comptar amb la col·laboració de l’escola Camp Joliu, que ha becat 10 infants perquè facin activitats esportives i de lleure. També ha becat, amb el 50% de la matrícula, persones grans per fer estudis superiors.

Un canvi també als serveis socials

Helena Rubio explica que aquest pla de xoc també implica un canvi important en els serveis socials. “Volem anar més enllà de donar ajuts a qui els necessiti, perquè els serveis socials no han de ser una mera gestoria de subvencions, sinó un instrument per revertir la pobresa i l’exclusió social”, diu. I destaca que “fer que les famílies s’impliquin en la solució trenca la idea que els ajuts i subvencions siguin un forma de vida”.

Afegeix: “La pobresa és quelcom més que un problema econòmic. Però la despesa pública reactiva puja, mentre baixa la proactiva i preventiva. Això ha creat cercles viciosos, que estigmatitzen i cronifiquen les situacions d’exclusió social, que, tanmateix, podem revertir avançant-nos-hi”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

9 + 13 =

Notícia anterior

El jutjat arxiva la causa pel sorteig d’una prostituta a la caserna del Bruc

Notícia següent

Sabadell manté el servei d’assessorament i acompanyament laboral als joves

Notícies relacionades