Tàrrega ha escollit aquest dimecres al vespre els vocals de les entitats al Consell de Ciutat, òrgan de participació ciutadana previst en el nou reglament que regula la intervenció de la ciutadania en la presa de decisions, aprovat definitivament el 30 de novembre de l’any passat. Una setantena de membres d’un ampli ventall d’entitats locals de diversos àmbits d’actuació han estat els encarregats de triar els seus 12 representants al Consell, la composició del qual es basa en criteris de pluralitat i diversitat.
Així doncs, Llorenç Corbella, Joan Pujal, Joan Piedrabuena, Joan Amézaga, Mireia Lluch, Ibrahima Sory, Miriam Paredes, Estel Oriola, Gemma Minguell, Mariona Solé, Pere Noró i Andreu Llanes són els 12 integrants del nou òrgan de participació designats per les entitats. A més a més, també integraran el plenari del Consell de Ciutat, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú; el regidor de Participació Ciutadana, Miquel Nadal; els tècnics de l’àrea, Carme Pont i Xavier Batalla; un representant de cada grup municipal; el president de l’EMD del Talladell, David Prats; i els portaveus de les Juntes de Veïns dels pobles del municipi, els quals s’ecullen durant els mesos de febrer i març. Totes les persones que en formen part tenen veu i vot, a excepció dels tècnics municipals de Participació, que únicament tindran veu. Tampoc tindran vot però sí veu aquelles persones que siguin convidades, com a expertes, a les sessions del Consell.
El regidor de Participació Ciutadana, Miquel Nadal, i els tècnics de l’àrea, Xavier Batalla i Carme Pont, van explicar als assistents les funcions del nou ens i el procés a seguir per triar els membres vocals que representaran les entitats. Per a Nadal, la jornada d’aquest dimecres és una fita important per a Tàrrega ja que “donem inici a un nou paradigma de participació a la nostra ciutat”.
Com a màxim òrgan estable municipal consultiu de participació i deliberació ciutadanes les funcions del Consell de Ciutat són treballar en els àmbits temàtics inclosos al pla d’actuació que es definiria a l’inici de cada legislatura; emetre informes i formular propostes a iniciativa pròpia o de l’Ajuntament sobre matèries de competència municipal; elaborar iniciatives i propostes ciutadanes que puguin elevar-se a l’equip de govern; o plantejar possibles propostes per millorar els serveis municipals. Altres de les atribucions del nou organisme són canalitzar iniciatives ciutadanes individuals i col·lectives i promocionar l’ús dels instruments i procediments de participació; prendre part en el disseny de processos participatius i de desenvolupament comunitari, així com altres funcions similars que li pugui encarregar el Ple de l’Ajuntament.
Els acords i propostes que generi el Consell de Ciutat no seran vinculants per als òrgans de govern municipals. No obstant això, l’equip de govern municipal, o l’òrgan que pertoqui, haurà d’explicar els efectes que tenen les deliberacions d’aquest organisme en les polítiques municipals.
Segons fixa el Reglament de Participació Ciutadana vigent, el Consell de Ciutat s’haurà de constituir de manera obligatòria a l’inici de cada mandat mitjançant Acord de Ple en un termini màxim de sis mesos des de la data de la celebració de les eleccions. Una vegada constituït, el Plenari del Consell tindrà un termini de tres mesos per aprovar per majoria simple un pla, elaborat a iniciativa de la regidoria amb les competències de participació, amb les principals línies temàtiques bàsiques que abordarà al llarg del mandat. Aquest pla serà ratificat per majoria simple pel Ple municipal.
Nou Reglament de Participació Ciutadana
El Reglament de Participació Ciutadana aprovat a finals de l’any passat substitueix el text redactat l’any 2008 per adaptar-lo a la realitat actual. Així, s’ha eliminat la divisió en districtes i s’ha creat el Consell de Ciutat, constituït per primera vegada aquest dimecres. A més, un portaveu de la ciutadania podrà assistir a les comissions informatives de l’Ajuntament, entre altres novetats. La normativa estableix una estructura de participació flexible i oberta potenciant la implicació dels veïns en la presa de decisions