Raimat instal·la 70 plaques solars en 18 habitatges per a autoconsum

Els veïns impulsen l'autogeneració d'energia verda que ha de permetre la reducció de 16 tones de CO2 anuals

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Un operari instal·lant una placa solar a un habitatge de l'EMD de Raimat. ACN

L’entitat municipal descentralitzada (EMD) de Raimat s’ha convertit en la comunitat de Lleida amb major densitat de plaques solars fotovoltaiques per a l’autoconsum per habitant, després de la compra col·lectiva que els veïns han realitzat aquest estiu. Es tracta de 70 plaques solars que s’han instal·lat en 18 habitatges, amb una producció anual aproximada de 40MW, un fet que permetrà la reducció de 16 tones de CO2 anuals.

La iniciativa l’han coordinat l’equip de govern de l’EMD de Raimat i l’Agència de l’Energia de l’Ajuntament de Lleida, mentre l’empresa local Becquel ha estat l’encarregada de portar a terme aquesta compra i facilitar el finançament de les instal·lacions als veïns que tinguin dificultats per pagar-les.

L’Agència de l’Energia de la Paeria ha assessorat els veïns i veïnes de Raimat pel que fa als beneficis econòmics i ambientals de l’autoconsum fotovoltaic i la seva compra col·lectiva i, també, sobre els incentius fiscals disponibles, i ha realitzat un treball d’assessorament en tot el procés de tria de la millor proposta entre les ofertes tècniques i econòmiques que les diferents instal·ladores han presentat. Per la seva banda, l’equip de govern de Raimat ha estat l’encarregat d’organitzar i executar la compra col·lectiva, coordinar els treballs amb l’empresa guanyadora i ha propiciat la interacció continuada amb els veïns i veïnes.

Amb la instal·lació de les plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, els habitants de Raimat començaran a estalviar en la seva factura elèctrica des del primer mes, un fet que, que sumat a la baixada de preus de les plaques i els atractius incentius fiscals, implica una amortització a tres i quatre anys.

Tanmateix, des de la Paeria de Lleida han indicat que a banda de l’estalvi econòmic, amb aquesta instal·lació es contribueix a reduir emissions de CO2, principal responsable del canvi climàtic, disminuir la dependència del petroli i democratitzar l’energia -sempre que vagi acompanyat d’un consum eficient de l’electricitat.

Els veïns i veïnes de Raïmat han instal·lat 70 plaques solars en 18 habitatges, amb una producció anual aproximada de 40 MW, un fet que permetrà la reducció de 16 tones de CO2 anuals. Així mateix, s’estudiarà l’organització d’una segona ronda, donat el creixent nombre de veïns interessats en sumar-se al projecte.

La compra col·lectiva presenta avantatges com són la rebaixa dels costos per economia d’escala, millors preus en tots els materials utilitzats, l’optimització de desplaçaments i de gestió de la documentació, entre altres.

D’altra banda, els ciutadans que han instal·lat plaques fotovoltaiques es poden beneficiar d’una bonificació sobre la quota de l’IBI de fins un 10% del cost de la instal·lació durant 5 anys, es a dir, del 50% del cost de la instal·lació.