Lleida aposta per millorar la seguretat viària i promoure conductes cíviques al volant

Es tracta d’un sistema electrònic format per càmeres i terminals informàtics acoblats als vehicles de Guàrdia Urbana capaç d’enregistrar les matrícules dels vehicles que circulen per la ciutat

Lleida compta a partir d’avui amb un CiviCar, un nou sistema tecnològic format per càmeres i terminals informàtics col·locats dins dels vehicles policials de la Guàrdia Urbana capaç de registrar comportaments indeguts i conductes incíviques al volant als carrers de la ciutat.

El nou sistema té l’objectiu d’augmentar la seguretat viària a Lleida, atès que permet comprovar, de manera immediata, l’estat del vehicle amb les bases de dades de Trànsit i saber si disposa d’assegurança, ha passat la ITV, si el vehicle està sostret o si li consta una reclamació o precinte.

El cotxe del civisme també permet utilitzar les imatges captades per denunciar aquells estacionaments que dificultin la mobilitat o suposin un risc per a la seguretat, en especial per aquells col·lectius més vulnerables com vianants, ciclistes o usuaris de VMP. D’aquesta manera, el cotxe del civisme detecta infraccions de trànsit com estacionaments en doble filera o sobre carrils bicicleta, estacionaments en llocs reservats per a persones amb mobilitat reduïda o en llocs de càrrega i descàrrega, entre altres.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i l’intendent de la Guàrdia Urbana, Josep Ramon Ibarz, han presentat avui el Civicar al pati de la comissaria. El paer en cap ha destacat que “la ciutadania té, en alguns casos, la sensació de que a Lleida hi ha una certa permissivitat amb alguns comportaments incívics com dobles fileres, aparcaments a sobre de carrils bicicleta o aparcaments destinats per a persones amb discapacitats. El nou dispositiu serà de gran ajuda a l’hora de combatre aquestes actituds incíviques i és, sense cap mena de dubte, una eina de treball lligada a una cultura de la mobilitat més respectuosa amb els altres, més segura i, també, més cívica i més amable que volem potenciar des de l’equip de govern de la Paeria”.

“Hem de ser conscients que vivim en una societat on conviuen una gran multiplicitat de vehicles de tipologies diferents i, en aquest sentit, cal anar adaptant la manera de conduir i moure’s per la ciutat a una societat més curosa amb els altres, especialment els vianants”, ha conclòs el paer en cap.

Per la seva banda, l’intendent de la Guàrdia, Josep Ramon Ibarz, ha explicat que el nou cotxe del civisme s’utilitzarà en tots els barris de la ciutat, especialment en aquelles zones on hi ha més queixes veïnals o on hi ha detectades dobles fileres de manera reiterada. “L’ús del CiviCar serà proporcional i s’utilitzarà amb sentit comú per part dels agents del cos policial”, ha destacat Ibarz.

Les darreres setmanes, els agents que formen part de la divisió de trànsit de la Guàrdia Urbana han rebut una intensa formació teòrica i pràctica sobre el nou dispositiu.

A partir d’ara hi haurà un període d’un mes de pedagogia i sensibilització ciutadana abans de començar a sancionar. “D’aquesta manera pensem que el ciutadà serà conscient que els comportaments indeguts al volant comporten una responsabilitat que cal assumir pel bé comú”, ha ressaltat l’intendent.

L’ordenança municipal de vianants i de vehicles contempla multes entre 80 i 200 € en funció del tipus d’estacionament. Les infraccions de trànsit més habituals, com estacionar en doble filera, a la vorera, en un gual permanent, en zones de càrrega i descàrrega de mercaderies, en zones reservades per a persones amb mobilitat reduïda o en carrils reservats a bus o bicicleta estan sancionades amb un import de 200 euros. Cal recordar que, si les infraccions es paguen abans dels 20 dies naturals, la denúncia es redueix a la meitat.

Tal i com consta al Perfil del Contractant de l’Ajuntament de Lleida, l’aparell lector de matrícules s’ha adquirit per un import de 18.315 euros IVA exclòs a l’empresa Sustainable Intelligent transportation Systems.