L’Ajuntament de Lleida lliura les claus dels primers habitatges de masoveria urbana

L'EMU signa el contracte amb deu joves que residiran en quatre habitatges que han estat reformats per ells mateixos

L’Ajuntament de Lleida ha lliurat les claus a deu joves de la ciutat perquè puguin residir en quatre habitatges, cedits per l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), que prèviament han rehabilitat ells mateixos. L’actuació s’emmarca en el projecte de masoveria urbana que l’EMU i l’Associació Obrint Portes per l’Habitatge Social van signar al juliol.
Amb la signatura dels contractes que s’ha fet aquest dijous, cinc dels joves s’instal·laran en els habitatges del carrer de Sant Jaume, del barri de la Bordeta; tres joves ho faran al pis del carrer del Music Vivaldi, i dos més, a l’habitatge del carrer de Venus, aquests dos darrers a la Mariola.
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat alguns dels elements d’aquest tipus de model de contracte, com ara que s’adreça a joves i que és una manera d’afrontar l’accés a l’habitatge “imaginativa, solidària i basada en l’esforç i la il·lusió de les persones que hi residiran”.

El tinent d’alcalde i president de l’EMU, Sergi Talamonte, ha explicat que s’han cedit quatre habitatges, alguns amb rehabilitació integral. En concret, dos s’han integrat en un. Talamonte ha assenyalat que s’ha fet formació en electricitat i pintura, entre altres aspectes, perquè “poguessin arranjar casa seva”. A més, ha subratllat que la iniciativa ha estat possible gràcies a Obrint Portes per l’Habitatge Social, representada per Eric Morros, qui ha participat en la signatura dels contractes. Així, Talamonte ha afegit que la Paeria necessita el suport de les entitats per tirar endavant amb projectes d’aquest tipus.

El contracte amb els joves segueix el règim de masoveria, amb una carència de pagament de lloguer per les hores que han invertit en la reforma dels pisos, un lloguer assequible durant deu anys i, després, si es continua, revisió del contracte, ha explicat Sergi Talamonte. En aquesta línia, el regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, ha dit que confia que el projecte es pugui ampliar perquè se’n beneficiïn més joves de la ciutat.

És la primera vegada que la Paeria opta per aquesta fórmula. L’EMU ha cedit quatre habitatges -dos s’han fusionat en un- en usdefruit per set anys, prorrogables per tres més. La cessió s’ha fet a Obrint Portes per l’Habitatge Social, que s’ha encarregat de la reforma i la gestió dels pisos, amb la selecció i el seguiment dels joves que hi havien de viure. Creada l’any 2018, l’entitat té com a finalitat promocionar un habitatge social digne per a aquelles persones que no tinguin garantit aquest dret.