L’Ajuntament de Lleida va dur a terme aquest dissabte i diumenge l’ecodescoberta “Renaturalitzem Lleida” on l’equip tècnic encarregat del projecte de la regidoria de Sostenibilitat han mostrat a una cinquantena de participants, quatre iniciatives del projecte URBAN-NAT Lleida de renaturalització, adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida, que va iniciar-se l’any 2023 i finalitzarà enguany.
L’activitat va arrencar dissabte a les 10 h amb una visita al carrer Riu Ebre del barri de Cappont, on ja s’ha entrat en la darrera fase de les obres de renaturalització, amb previsió d’acabar-les a finals de maig; un cop es facin els treballs d’instal·lació i senyalització informativa, tancaments perimetrals i el repintat de senyalització horitzontal. En aquesta via, els tècnics van explicar als participants les actuacions per despavimentar uns 1.400 metres quadrats d’asfalt i la seva substitució per paviments tous i permeables a l’aigua de pluja i el sistema de recollida d’aigües de pluja per infiltració al freàtic que s’ha instal·lat. També la plantació de 48 arbres de 14 espècies diferents, entre els de port gran, mitjà, petit i de tipus arbustiu. A més de la plantació de més de 3.000 plantes herbàcies, enfiladisses i subarbustives de 29 espècies diferents, totes elles adaptades al clima de Lleida.
El gran passeig verd del carrer Riu Ebre de Lleida ja agafa forma
La tinenta d’alcalde i regidora de Sostenibilitat, Begoña Iglesias, va participar en aquesta Ecodescoberta, en la qual va explicar la voluntat de la regidoria “d’apropar la natura a la ciutat”. Així mateix, referint-se a l’URBAN-NAT va afegir: “Estem molt contents de la subvenció que hem rebut, perquè totes aquestes tasques són molt importants per a la renaturalització, foment de la biodiversitat i adaptació al canvi climàtic de la ciutat”.
Seguidament, va continuar la visita al Parc de les Basses, on s’estan ultimant les obres de renaturalització iniciades el març de 2024. Allí, els assistents a l’activitat van poder apreciar el canvi significatiu en el paisatge de l’històric emplaçament natural. Així, l’equip tècnic ha detallat com s’han recuperat espais que no eren permeables i s’ha prioritzat la diversificació de les espècies d’arbres i arbustos per la creació de bosquets mediterranis, triant-ne d’autòctones amb bona adaptació al clima de Lleida. En total, s’han plantat 171 arbres de 16 espècies diferents i més de 7000 arbustives, herbàcies i enfiladisses, per crear espais d’aromàtiques i potenciar la presència de pol·linitzadors, entre altres beneficis. Els assistents també van descobrir les dues noves basses, una de reg i l’altra renaturalitzada, els nous camins i espais per al descans.
La Paeria de Lleida preveu un càmping amb 323 unitats d’acampada al parc de les Basses: com serà?
Aquest diumenge, la visita s’ha iniciat amb el projecte de Sendes Arbrades al seu pas entre avinguda de Pinyana i el carrer Corregidor Escofet. Els tècnics de la regidoria de sostenibilitat, han explicat el procés de renaturalització i d’ombratge de la ciutat, els canvis que s’estan implementant a l’hora d’escollir espècies que s’adaptin al clima de ciutats com Lleida, així com els nous criteris de conservació o tractaments dels arbres, com amb la poda. En aquest sentit, han destacat els 325 nous arbres, de 18 espècies diferents, que ha suposat dur a terme aquesta iniciativa. Entre les espècies escollides, destaquen els lledoners, els til·lers i les moreres. Per a la tria d’espècies a plantar, els tècnics han explicat que s’han tingut en compte factors com la distància amb les façanes d’habitatges, els fanals existents o la senyalització, per així evitar interferències i alhora aconseguir el major espai ombrejat de la vorera.
La darrera visita s’ha dut a terme al voltant de la Seu Vella, on les obres de renaturalització van finalitzar el passat agost de 2024. En aquest punt, l’actuació de l’URBAN-NAT ha permès consolidar l’espai com a refugi climàtic, millorant la biodiversitat i condicionat passejos ombrats, amb la plantació de 178 arbres, com pins, alzines, xiprers i més de 2.000 plantes en l’entorn. A més, han descobert la nova bassa naturalitzada situada al vessant nord-oest, les noves zones de descans, les feines d’estabilització dels talussos, els hotels d’insectes i la integració amb l’espai dels diferents punts on s’ha actuat.
Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte URBAN-NAT Lleida, de renaturalització, adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de la zona urbana i periurbana de Lleida, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.