La Paeria se suma a la demanda a l’Estat per un finançament extraordinari en un Reial Decret exprés

Pueyo veu "injust" i com a un "càstig" que els lleidatans quedin exclosos d'uns diners per fer front a la pandèmia

L’Ajuntament de Lleida se sumarà a la demanda d’elaborar un nou Reial Decret exprés per reclamar un finançament extraordinari per afrontar l’increment de la despesa arran de la crisi sanitària. Es tracta d’una proposta que neix del conjunt d’una trentena d’ajuntaments d’arreu de l’estat espanyol que aquest dimarts s’han reunit per segona vegada contra el Reial Decret acordat pel govern de Pedro Sánchez i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per cedir el romanent de tresoreria per a la reactivació econòmica. L’alcalde Miquel Pueyo veu “injust” i com a un “càstig” que els lleidatans quedin exclosos d’uns diners per fer front a la pandèmia.

Una trentena d’alcaldes han pres part de la reunió telemàtica, liderada per l’alcalde de Saragossa, Jorge Azcón. L’alcalde de Lleida ha destacat el grau de transversalitat territorial, amb poblacions mitjanes i grans, i ideològica, amb diferents grups polítics representats. Pueyo ha remarcat que els principals greuges són que els ajuntaments amb romanent no puguin disposar-ne perquè el RD el requisa, i que es castiguin els ajuntaments que no tenen superàvit, i com el cas de Lleida – amb un deute de 175 MEUR – sense accedir al fons europeu concedit a l’estat espanyol.

Per això, reclama que puguin participar en el repartiment d’aquests 5.000 MEUR davant la necessitat existent d’un finançament extra per l’increment de les despeses que s’han d’afrontar per la covid-19.

Pueyo considera inacceptable que s’atribueixi a la ciutadania la responsabilitat d’aquest deute, “és un tracte desigual i l’alternativa que dona l’Estat no és admissible” perquè els contagis, les dificultats per a les famílies i el teixit empresarial, la incertesa del futur, és compartida amb tothom. El paer en cap ha assenyalat que les administracions locals són les més properes i que això fa que hagin de donar resposta més immediata als problemes i dificultats que sorgeixen. A més, només disposen del 15% de la despesa pública, un desequilibri crònic que també s’ha de formular.

Per aquest motiu, els alcaldes sotasignats del comunicat conjunt han revisat la primera proposta que es va fer i han plantejat la urgència d’un Reial Decret exprés per aquest any, donat que els ajuntaments estan oferint serveis bàsics, vinculats a la salut i l’educació, però també als àmbits econòmic, i social, entre d’altres, i s’ha de disposar de recursos.

Els alcaldes i alcaldesses que han participat aquest dimarts són el d’Alacant, Almería, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cadis, Córdoba, Girona, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Terol, Torrelavega, València i Saragossa.