L’Ajuntament de Lleida tornarà a blindar la Festa Major d’aquest cap de setmana, del 9 al 12 de maig, amb les accions de la campanya “1.000 Ulls” contra les violències masclistes i LGTBifòbiques en l’oci nocturn que inclouran diferents equips de Punt Lila-Rainbow i Nits Q, així com un autobús nocturn gratuït de la línia L7, les nits del 9, 10 i 11 de maig.
La tinenta d’alcalde i responsable de la Regidoria de Polítiques Feministes a l’Ajuntament de Lleida, Carme Valls, ha estat l’encarregada de presentar avui el dispositiu juntament amb la Cap de la Unitat Tècnica de Polítiques d’Igualtat, Isabel Hornos, i la Responsable de l’Àrea Prevenció i Intervenció en Addicions, Marta Escolà. Com a novetat, el Punt Lila-Rainbow d’enguany canviarà d’ubicació i s’instal·larà prop de l’escultura del tractor que hi ha als Camps Elisis i amb un neó que el faci visible, ja que altres anys estava situat en un punt més fosc i amagat.

“Continuem amb els punts liles i amb el torna amb seguretat a casa i ho fem amb un treball conjunt amb la Isabel i la Marta perquè sabeu que les Nits Q acompanyen les nits de Lleida amb responsabilitat i aprendre a beure amb responsabilitat, i d’altra banda des de polítiques feministes amb el Punt Lila a l’espai de Festa Major que també s’instal·larà per l’Aplec”, ha explicat Valls.
En aquest sentit, la regidora ha explicat que el Punt Lila-Rainbow estarà instal·lat durant les tres nits dels dies de Festa Major des de les 0.30 fins a les 5.30 del matí. Valls ha volgut posar en valor “l’esforç que fa l’Ajuntament de Lleida amb el torno a casa amb seguretat i la posada en marxa d’aquesta línia 7 gratuïta”.
Així doncs, s’activarà de nou el servei d’autobús nocturn gratuït que s’habilita ampliant el servei de la línia L7 per cobrir la connexió amb els barris i els itineraris identificats de màxima previsió d’afluència de públic. És un servei ininterromput de bus 24h, és a dir, la línia L7 funcionarà en el seu horari habitual durant el dia i, a partir de les 21.30 h fins a les 5.45 h, els dies 9, 10 i 11 de maig, serà gratuït -en aquest horari- amb una regularitat de 30 minuts i amb baixada a demanda.
“El que volem és divertir-nos, però també que tornem a casa amb el fet d’haver-nos divertit i amb tranquil·litat. Això volem presentar per cada festa major, per l’Aplec, pel carnestoltes o per cap d’any. Volem tornar a casa amb seguretat, i per això també hem fet un Pla Local contra les violències masclistes”, ha dit Valls.
Pel que fa a les Nits Q, que també instal·larà un punt al costat del Punt-Lila Rainbow amb 6 voluntaris, Marta Escolà ha explicat que l’objectiu “és ajudar a la gent que pugui gaudir de la festa i gaudir de tota la nit amb aquesta visió del consum d’alcohol, que ens preocupa sobretot en el col·lectiu d’adolescents i que treballarem des de Nits Q per minimitzar al màxim els problemes que puguin haver-hi. Al final és donar eines als joves per poder gestionar el consum de substàncies”.
L’equip de Nits Q està coordinat amb les agents del Punt Lila/Rainbow i amb tota la resta de serveis d’emergència que estaran actius en el recinte per tal d’actuar si és necessari de manera coordinada i amb la major celeritat possible. Els equips tenen les eines adequades per a informar i atendre en diferents idiomes estrangers (anglès, francès, àrab) i en llenguatge de signes.
Respecte als possibles incidents que pugui haver-hi, Escolà ha dit que “no solen ser nits problemàtiques, però quan hi ha festa hi ha consum de substàncies i amb l’equip de joves promotors el que volem és gestionar-les de la millor manera possible”. En aquest sentit, ha explicat que oferiran el ‘Kit dels plaers’ amb material preventiu com un preservatiu, empreses de taxi a la ciutat i informació dels diferents serveis i recursos municipals en relació a atenció a joves, del Servei de Salut Jove de LleidaJove, del Casal de la Dona, del Centre Jove de Salut Sexual i el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones).
Pel que fa a la importància del Punt-Lila Rainbow, Valls ha afirmat que “l’important és fer-nos sentir segures i saber que hi haurà algú on tu et trobaràs segura en aquest espai”, que inclou servei psicològic.
Aquest Punt Lila-Rainbow als Camps Elisis comptarà amb un equip de 2 agents fixos amb servei psicològic en cas que fos necessari. També hi haurà equips d’agents mixtos que aniran passejant pel recinte entre concert i concert. I també hi haurà un agent informador en cadascun dels vehicles de la línia 7 durant les hores de Festa Major amb l’objectiu “que les dones ens sentim segures i prevenir qualsevol agressió sexista”. En total, el dispositiu de Punt Lila/Rainbow estarà format per 8 agents cada nit de festa major. També s’ha informat que es repartirà material contra les violències masclistes, així com polseres, una motxilla o samarretes.
Dispositiu per l’Aplec
Les nits del 23 i 24 de maig hi haurà un PUNT LILA /RAINBOW fix format per dos agents i una psicòloga en un espai tranquil situat prop del pavelló 3 i un equip itinerant de dos agents que circularan pel recinte dels Camps Elisis, entre les 0 i les 6 hores del matí. Entre les 23 h i les 4 de la matinada també hi haurà la intervenció de l’Equip Nits Q amb un equip de 6 persones.
Igualment, hi haurà servei d’autobús nocturn gratuït de la L-7 amb parades a demanda i agents informadors, entre les 3 i les 8 hores de matí.
En total, el dispositiu de Punt Lila /Rainbow de l’Aplec del Caragol de 2025 estarà format per 8 agents cada nit.
A més, s’explicarà el dispositiu de seguretat a totes les colles assistents i se’ls farà arribar material com bones pràctiques de prevenció i reducció de riscos en l’Aplec, el protocol d’actuació davant la detecció de violències sexuals i lgbtifòbiques, la identificació d’aquestes violències i com actuar, i es farà formació a les colles i penyes interessades amb la col·laboració de la FECOLL.
No estàs sola. Si tu o una dona que coneixes patiu una situació de violència masclista, us podem ajudar. Truqueu als telèfons gratuïts i d’atenció 24 hores: 016 i 900 900 120 o contacteu amb la regidoria de Polítiques Feministes a través del Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones. CIAD. – Polítiques Feministes