És gairebé tradició que quan arriba l’estiu a Lleida els mosquits i la plaga de mosca negra proliferen exageradament en segons quins racons de la ciutat.
És per això que la Diputació de Lleida ha posat avui en marxa el tractament per combatre la plaga de mosca negra al riu Segre i al tram català del riu Cinca en una primera actuació al municipi de Montoliu de Lleida per combatre aquesta plaga amb la destinació de 91.150 euros.
Amb el suport d’un helicòpter, aquest matí s’ha fet el tractament de biocida en punts determinats del riu Segre per aplicar la dosi necessària de producte perquè romangui un temps aproximat de deu minuts, temps suficient perquè les larves de mosca negra puguin ingerir suficients partícules d’aquest insecticida biològic que els causarà la mort.

Aquesta actuació servirà per prevenir la mosca negra des de Lleida ciutat fins a la confluència del riu Segre amb el riu Cinca, a l’altura de la Granja d’Escarp, en una longitud total aproximada de 40 quilòmetres.
També es vol realitzar actuacions en onze municipis més del Baix Segrià: Aitona, Albatàrrec, Alcarràs, la Granja d’Escarp, Lleida, Massalcoreig, Montoliu de Lleida, Seròs, Soses, Sudanell i Torres de Segre.
El cost total d’aquestes accions de prevenció és de 182.300 €, dels quals la Diputació de Lleida n’assumeix 91.150. L’any 2023 es van realitzar sis tractaments de productes biocides en aquest tram del riu Segre, que correspon a la demarcació de Lleida, des de la ciutat de Lleida fins a la Granja d’Escarp. L’actuació d’avui ha estat la cinquena de les sis que es realitzaran aquest 2024 i l’última es durà a terme durant el mes d’agost.
Presència de tabànids a la zona de Cappont

En les darreres setmanes, són nombrosos els lleidatans i lleidatanes que s’han vist perjudicats per la presència de mosca negra i tabànids (tabanidae), que a diferència de la mosca negra són més petits. Concretament, a la zona de Cappont propera al riu Segre i a la zona universitària es poden veure molt d’aquests insectes que provoquen una forta picada.
Els tabànids són una família de dípters braquícers de l’infraordre dels tabanomorfs conegut popularment com a tàvecs, taves/tàvens, tavans o mosques de bou. Sovint es consideren plagues a causa de les mossegades que solen infligir. Tenen un vol molt sorollós. També són pol·linitzadors importants de les flors, especialment a Sud-àfrica. Els tàvecs són cosmopolites, essent solament absents a les latituds extremes del nord i del sud. Segons les darreres estimacions conté 156 gèneres i 4434 espècies.

La mosca negra (Simulium erytrocephalum) és un insecte que en els últims anys s’ha propagat per tota la geografia, però molt especialment a les Terres de l’Ebre, que requereix, per a la seva eliminació, tractaments als rius Cinca i Segre. La mosca negra és petita i fosca i la seva picada és dolorosa, perquè en realitat és una mossegada en forma de serra, que pot fer ferides de consideració i portar a infeccions.