Diumenge, 19 de gener de 2025
És notícia

Incorporen la IA al pla pilot en farmàcies rurals de Lleida per donar medicació planificada a la gent gran

Avatar photo
L’objectiu és ajudar persones grans polimedicades que viuen soles a seguir correctament els tractaments
farmàcies Corbins IA
ACN / El Joan, un pacient de la farmàcia de Corbins, amb el pla de medicació i la tauleta que controla si s’ha pres les pastilles

Un total de 10 farmàcies rurals de la demarcació de Lleida s’incorporen, en una primera fase, al projecte pilot ATENEA per a utilitzar intel·ligència artificial (IA) que dialoga amb els pacients a través de tauletes. Amb aquest programari es vol ajudar persones grans polimedicades que viuen soles, o amb parella també d’edat avançada, a seguir i complir correctament els tractaments preparats a la seva farmàcia, a través del programa Dosicat, i també a fer gestions amb els metges de família. Amb la IA, els usuaris només necessiten la seva veu per fer funcionar el programa, sense necessitat de pantalles tàctils ni botons així com tampoc coneixements d’informàtica.

El pla és fruit d’un conveni entre la Diputació de Lleida, el Col·legi de Farmacèutics, l’empresa MOMENTUM Analytics, l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament i un grup d’empreses tecnològiques vinculades al projecte ATENEA-Dosicat, i amb finançament Next Generation, gestionat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat. El projecte s’ha presentat aquest dimarts a la farmàcia de Corbins (Segrià), una de les participants en el pla, amb la presència del diputat i alcalde, Jordi Verdú; Marta Huguet, vicepresidenta de Col·legi de Farmacèutics de Lleida; Albert Isern, conseller delegat de Momentum Analytics; Pilar Rodríguez, adjunta a Gerència de l’ong ABD; i Maribel Bertran, farmacèutica de Corbins.

La implantació del pla pilot es fa aprofitant el projecte Dosicat, una xarxa de farmàcies de l’entorn rural, creada pel Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida i finançada per la Diputació de Lleida, en la que es dispensa i prepara la medicació en blísters setmanals per dosis durant el dia a pacients majors de 70 anys, polimedicats, que viuen sols o amb una parella gran.

La IA aplicada al projecte està pensada per interactuar amb els usuaris només amb la veu i, en un primer estadi, vol servir per establir trucades a un familiar, fer la reserva de cita prèvia al metge de família a través del tràmit online de ‘La Meva Salut’, realitzar una trucada a emergències i als serveis socials municipals, així com el recordatori, amb diàleg de confirmació per veu, per prendre la dosi del blíster que els prepara la farmàcia. Si el dispositiu no confirma aquesta presa, la IA pot avisar als familiars o al farmacèutic de la incidència.

La implantació del pla pilot es fa a través de les farmàcies actualment adherides al programa Dosicat, que identifiquen i seleccionen els usuaris més adients per formar part d’Atenea. Amb un total de 19 pacients en el programa, les farmàcies que formen part d’aquest programa pilot són les d’Anglesola (1 pacient), Barbens (3), Bellcaire d’Urgell (2), Castelldans (1), Corbins (5), Les (1), Montoliu de Lleida (1), Castelló de Farfanya (2) i Os de Balaguer (1). També hi són les de la Vall de Boí – Barruera i la Fuliola però de moment sense pacients al programa.

Un equip d’integradors socials de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) s’encarreguen de la implantació, acompanyant a les persones usuàries, els aporten la tauleta, realitzen les primeres demostracions i fan un seguiment de funcionament de l’experiència. D’altra banda, Momentum Analytics, per a desenvolupar el projecte Atenea, compta també amb tecnologia 100% catalana, la implicació de Verbio Technologies, Raona Enginyers i l’operadora de telefonia Parlem, així com finançament dels Next Generation.

“És molt més fàcil recordar-me de la pastilla i no despistar-me”

Joan Vendrell, de Corbins, és un dels pacients que ha entrat al programa pilot i destaca que el sistema amb IA és molt fàcil de fer servir perquè tot es fa per veu. D’aquesta manera, assegura que no es despista mai i sempre es pren les pastilles quan toca.  La tauleta “està programada en un horari concret i et diu que han de prendre la medicació o no te l’has pres, tota la feina que tens és aquesta”, diu el Joan.

De la seva banda, Maribel Bertran, farmacèutica de Corbins, constata que els 5 pacients del poble que estan dins la prova pilot “poques vegades es despisten” gràcies al sistema. A la farmàcia és el lloc on poden comprovar si s’han pres o no tota la medicació ja que quan van a buscar un blister ple de pastilles, n’han de tornar un altre de buit.

Albert Isern, CEO de Momentum Analytics, ha posat en valor el fet que el sistema permet superar la “bretxa digital” que pateix molta gent gran amb les noves tecnologies. En aquest sentit, ha avançat que en un futur volen ampliar el projecte per aplicar la IA en altres tasques del dia a dia com pot ser fer la compra i per això ja han començat a treballar amb una cadena de supermercats catalana per fer-ho possible properament.

L’alcalde de Corbins, Jordi Verdú, ha destacat que aquest projecte ha de servir per “facilitar” el dia a dia a la gent gran i fer possible que puguin viure còmodament al món rural. El diputat de Salut Pública de la Diputació de Lleida, Òscar Martínez, ha afegit que amb la prova pilot s’han fixat l’objectiu d’acompanyar una “realitat creixent” que és la de la soledat no volguda en molts casos de persones grans en municipis rurals.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Port de Barcelona estrena un portal per facilitar l’embarcament als usuaris dels ferris

Notícia següent

Nova ruta regular d’autobús entre Andorra i Ax-Les-Thermes

Notícies relacionades