En marxa els casals d’estiu de l’Ajuntament de Lleida, amb més de 1.500 infants

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha visitat avui les estades d’Estiu de Petits, a l’escola bressol del Parc de Gardeny, i de l’Estiu de Joc, al Joc de la Bola

El Paer en Cap de l’Ajuntament de Lleida, Miquel Pueyo, ha visitat aquest matí els casals Estiu de Petits i Estiu de Joc, que van iniciar el seu funcionament dilluns passat i que compten amb un total de 1.584 places. L’alcalde, que ha estat acompanyat per la tinent d’alcalde d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha pogut conèixer les activitats que es duen a terme a l’escola bressol del Parc de Gardeny, que acull infants d’un a dos anys dins del programa Estiu de Petits, l’escola Joc de la Bola, una de les seus del programa Estiu de Joc, per a nens i nenes de 3 a 11 anys.

“Es tracta d’harmonitzar o de facilitar la conciliació familiar i d’aconseguir també que aquests nens i nenes realitzin activitats que són lúdiques però que també tenen un vernís formatiu. Després de l’estiu passat, que va ser molt difícil, aquest és un estiu molt més esperançat que el passat, en el qual tothom, les famílies i els infants tenen ganes de fer coses i de gaudir de les seves vacances i això és el que la Paeria intenta facilitar amb aquest Estiu de Petits i Estiu de Joc”, ha afirmat el Paer en Cap.

Estiu de Petits

Estiu de Petits és un projecte de lleure educatiu, que es duu a terme des de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, durant els mesos de juliol i agost. Les edats dels nens/es que hi participen són d’1 i 2 anys.

És un projecte que té com a objectiu principal tenir cura i atendre els nens i les nenes d’aquestes edats de la ciutat durant les vacances d’estiu, així com ajudar les famílies en la conciliació de la seva vida laboral i familiar. Es pretén, doncs, aconseguir que els infants gaudeixin de diferents activitats lúdiques i educatives que contribueixin al seu desenvolupament maduratiu i al seu procés de socialització, i alhora segueixin amb els hàbits personals i socials, d’higiene, horaris, alimentació, d’aprenentatge…, alhora que estan atesos durant les vacances d’estiu, per tècnics especialitzats en la cura d’infants.

Les activitats que realitzen els nens i les nenes estan recollides en un projecte educatiu. A partir d’uns centres d’interès i a través del joc, l’experimentació, l’estimulació, els contes les activitats de moviment, l’expressió plàstica, la música, la psicomotricitat, etc., es treballen els aspectes esmentats. Aquest any els centres d’interès son “La Musica”, en el primer torn, i “Fem Teatre”, en el segon.

També es fan sortides a llocs propers de l’escola, per gaudir dels espais externs, i la natura, així com intercanvi d’activitats amb els nens i les nenes de l’Estiu de Joc.

Els llocs on es fa l’Estiu de Petits són: l’Escola bressol Parc de Gardeny, l’escola Camps Elisis i l’Escola bressol del Secà.

Hi ha dos torns: 1r. torn (juliol): del 5 al 30 de juliol i 2n. torn (agost): del 2 al 27 d’agost.

L’horari és de 8.30 h fins a les 12.30 h i de 8.30h a 15 h si es queden al menjador. L’horari d’acollida dels nens i les nenes és de 8.30 h a 9 h. L’horari de recollida dels nens i les nenes és de 14.45h a 15 h.

El preu de l’activitat és de 123,20 €/torn (mes) i el servei de menjador: 133,20€/torn (mes). S’ofereixen un total de 280 places i hi treballen un total de 38 monitors/es.

Estiu de Joc

El projecte Estiu de Joc és un recurs de lleure educatiu per a infants de 3 a 11 anys que es porta a terme durant les vacances escolars, dels mesos de juliol i agost. El projecte té com a principal objectiu ajudar a conciliar la vida familiar i laboral de les famílies de la ciutat durant les vacances d’estiu, a més d’oferir als nens i les nenes de la ciutat un ventall d’activitats lúdiques durant l’estiu.

Aquestes activitats tenen com a objectiu treballar l’educació d’hàbits i de valors, com la companyonia, la participació, la cooperació, l’escolta activa, la solidaritat, la comprensió dels altres i les relacions entre iguals, així com estimular globalment les capacitats dels infants.

Les activitats s’estructuren en un projecte pedagògic on a partir d’uns centres d’interès diferents en cada torn, i a través del joc, l’expressió plàstica, el coneixement de l’entorn, la cura del medi ambient i la música es vol contribuir a potenciar el desenvolupament maduratiu, personal i el procés de socialització dels infants. Aquest any els centres d’interès son “L’Univers” (primera quinzena de juliol), “Les 3 R: Reciclar, Reutilitzar i Reduir” (segona quinzena de juliol), “Tan iguals, tan diferents, la diversitat ens fa créixer” (primera quinzena d’agost) i “Fem Teatre” (segona quinzena d’agost).

A més de les activitats que es realitzen en les escoles, els nens i les nenes fan sortides a diferents llocs de la ciutat : museus, parcs, tallers i altres. Durant la primer quinzena, centrada en l’àmbit de “L’Univers”, els nens i nenes coneixeran planetes i constel·lacions de l’univers, i dissenyaran un planetari. També crearan “éssers d’altres mons”, tot potenciant la imaginació i la cooperació entre els infants. Per tal d’ampliar aquesta informació estan fent visites a l’exposició “Apollo XXII” del Caixaforum.

Durant els dos mesos d’estiu, també es realitzaran diferents trobada de la Defensora dels Drets dels Infants, Iman Benataya, per tal de poder intercanviar informació i recollir les opinions dels nens i nenes de la ciutat.

Els llocs on es fa són les escoles Joc de la Bola, Camps Elisis, Països Catalans, El Vilot de Sucs (només durant el juliol, sense menjador i a partir de 2 anys) i l’escola Josep Manyé de Raimat (només durant l’agost, sense menjador i a partir de 2 anys).

Els torns són: 1r torn: del 5 al 16 de juliol, 2n. torn: del 19 al 30 de juliol, 3er. torn: del 2 al 13 d’agost, 4rt. torn: del 16 al 27 d’agost.

El projecte té el següent horari: de 8.30 h fins a les 14 h i de 8.30 h a 15 h si es queden al menjador. L’horari d’acollida dels nens i les nenes és de 8.30 h a 9 h. L’horari de recollida del nens i les nenes és de 14:45h a 15h.

El preu de l’activitat és de 61,60€ / torn (quinzena). I el servei de menjador : 66,60€ / torn (quinzena). S’ofereixen un total de 1.264 places i el projecte compta amb 114 monitors/es.

Estiu de Joc 2

Des de fa dos anys i durant el mes de juliol, el projecte Estiu de Joc va ampliar de forma experimental les edats dels nens i les nenes que hi participen. El principal objectiu de l’Estiu de Joc 2 és oferir als nois i noies de 12 a 14 anys un projecte de lleure educatiu durant les seves vacances d’estiu, que contribueixi d’una manera positiva al seu creixement personal.

Aquest nou projecte neix amb l’objectiu de donar resposta a una demanda detectada des de fa anys des de l’Observatori de la Infància i l’Adolescència de la ciutat, que recull la manca de recursos de lleure per a la franja d’edat de 12 a 14 anys, i també de la demanda d’algunes famílies i els nois i noies de poder continuar participant en el projecte Estiu de Joc més enllà de l’edat marcada.

Els objectius específics d’aquest grup d’edat són: Potenciar la participació d’aquests infants en el temps de lleure, treballar amb els nois i noies del grup, els hàbits d’autonomia, responsabilitat, constància, compromís, l’escolta activa, fomentar la imaginació i la creativitat en aquests infants i fer un grup heterogeni, per fomentar la coneixença entre joves de diferents barris i condicions socioeconòmiques, per a poder treballar així la integració, la convivència i la tolerància.

El projecte Estiu de Joc 2, es fa en dues escoles : Països Catalans i Camps Elisis, amb un grup de 10 nois i noies durant el mes de juliol. En total, a l’Estiu de Joc 2 hi ha 40 places.

Tant a l’Estiu de Petits com a l’Estiu de Joc, s’aplica la normativa sanitària que marca el PROCICAT, en relació a la Covid. Aquest any els grups bombolla poden arribar a 24 infants, i això facilita les relacions entre ells i els l’intercanvi d’experiències.