Lleida continua amb els actes de la Festa Major de Sant Anastasi, després del Pregó Oficial d’ahir a càrrec de Purificació Terrado, i avui al matí la Plaça de la Paeria i el carrer Major s’han omplert de festivitat amb un dels actes més representatius de la festa major amb la Tronada, la sortida del Pregó de Sant Anastasi i el seguici del Pregó de la Festa Major de Lleida.
L’equip de govern de la Paeria de Lleida, entre ells el paer en cap, Fèlix Larrosa, han estat presents durant tota la festivitat; també diferents regidors de l’equip de govern socialista com ara la regidora de Cultura, Pilar Bosch; el regidor de Festes, Xavi Blanco; la tinenta d’alcalde Carme Valls; el regidor Roberto Pino; el regidor Jackson Quiñónez; el regidor Carlos Enjuanes; i altres regidors com ara la portaveu del grup municipal de Junts, Violant Cervera; la portaveu del grup municipal del Comú de Lleida, Laura Bergés; i altres regidors d’ERC a Lleida, com Xavier Estrada i Sandra Castro.

La crida, com és tradicional, ha anat a càrrec del Pregoner amb el ban acompanyat pels Heralds i Signífers amb el Penó, les Trampes i les Trompetes i els Ministrers de Lleida.

Posteriorment, els balls i elements d’imatgeria han fet la seva primera passada a la plaça i ha arrencat la cercavila del Seguici del Pregó de Sant Anastasi amb els Heralds i els Signífers amb el Penó, l’Àliga de la Ciutat, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons, la Moixiganga, el Ball de Moros i Cristians, el Ball de Cavallets, els Capgrossos, els Gegants, les Trampes i les Trompetes, el Pregoner i el Marraco, que han comptat amb l’acompanyament musical de la Bandalada, els Taverners, els Grallers del Ball de Bastons, els Ganxets, la Cobla Tres Quartans Bufalodre, Les Antines, els Ministrers de Lleida i els Carreter.






Tots junts han recorregut el c/Major, plaça Catedral, c/Vila de Foix, av. Blondel, c/Cavallers, c/Major fins a arribar altre cop a plaça de la Paeria. El pregó també s’ha llegit a la pl. Catedral i a l’av. Blondel (davant de la Casa dels Gegants).
A primera hora del matí, també hi ha hagut una activitat d’Escacs al carrer, amb escacs gegants i taulers per jugar a Rambla Ferran, organitzada per Club Escacs Balàfia, i “Ball a plaça”, una activitat oberta a tothom per aprendre i gaudir de danses tradicionals de Catalunya i d’arreu, conduïda per la Colla Bastonera del Pla de l’Aigua i l’Ateneu Popular de Ponent, entre moltes altres propostes.
La Vigília a la tarda
Aquesta tarda, la plaça de la Paeria acollirà un any més la Diada Castellera de Festa Major, un dels actes més rellevants del dia, a càrrec dels Castellers de Lleida, els Xiquets de Reus, els Moixiganguers d’Igualada i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Prèviament, a la plaça Blas Infante es farà la plantada dels gegants dins del marc de la XXVIIII Trobada gegantera que recorrerà la pass. Liceu Escolar, av. Madrid, monument als Gegants, c. Saracíbar, av. Blondel, c. Vila de Foix, pl. Catedral, c. Major, c. Cavallers, av. Blondel , Pont Vell i Camps Elisis, on es farà la ballada final.
L’activitat commemorarà els 30 anys dels Gegants Egipcis de Lleida, una de les novetats de la festa major d’enguany, i com a convidats especials hi haurà els gegants de Sant Climent de Llobregat i els Gegants Faraons de Cassà de la Selva.
D’altra banda, el 75è concurs de colles sardanistes de Lleida i 50è campionat de la Terra Ferma de les 18.30 h previst a la plaça de La Llotja, es farà al Pavelló de Pardinyes. El certamen aglutinarà les millors colles de ponent en un acte que combinarà tradició, competició i espectacle. A les 19 h a la plaça Sant Joan serà el torn del 39è Festival Folklòric amb la participació de l’Esbart Valls del Nord (Andorra) i l’Esbart Dansaire Sícoris. El festival l’Esbart del Sícoris presentarà un fragment del seu nou espectacle “Efecte pitavola” i també “L’última ossa d’Ordino”.
Els actes de cultura popular clouran a les 21 h amb el Correfoc, a càrrec dels Diables de Lleida, els Dimonis dels Trons, el Drac Carrincló i els Marraquets, que recorreran pl. Seminari, c. Companyia, c. Galera, c. Alsamora, c. Joan Segalà, pl. Antoni Maria Claret, c. Palma, c. Almodí Vell, c. Caldereries, c. Alcalde Mestre fins a av. Blondel. Per participar-hi cal tenir presents els següents consells de seguretat.
Concerts de revetlla als Camps Elisis: Sexenni començarà una hora més tard
Pel que fa als concerts de la revetlla als Camps Elisis, el de Sexenni començarà una hora més tard del previst: 21 h, i a les 20 h actuarà Jamaica, la resta de programació segueix de la següent manera:


22 h – Escenari Glorieta, Javier Solo
22.15 h -Escenari Orquestra, Jamaica
22.55 h – Escenari Festes Lleida, Cançó de la Festa Major “Tornarem a ballar”
23 h – Escenari Pavelló- Camps Elisis, Miki Núñez
23 h – Escenari Pavelló, Remember 80’s – 90’s
23.15 h – Escenari Glorieta, Fetus
00.30 h – Escenari Glorieta, Jamaica
00.30 h- Escenari Festes Lleida- Camps Elisis, Tradifarra
1 h – Escenari Festes Lleida- Camps Elisis, Buhos
2 h – Escenari Glorieta, Dj.Eleene (Am+)
2.45 h – Escenari Festes Lleida- Camps Elisis, La cosa nostra
3 h – Escenari Glorieta, D.Paulo Trindade
Els canvis que es puguin donar pel que fa a l’hora i la ubicació de les activitats s’informaran per les xarxes socials de l’Ajuntament i la Regidoria de Festes. A Instagram: @ajuntamentdelleida, @festeslleida, i X: @paerialleida, @FestesLleida.
Per a més informació consulteu tota la programació a: https://festeslleida.paeria.cat/ca/festamajor/programa
Mobilitat, seguretat i accessibilitat

Amb l’objectiu de què les festes siguin segures, es tornarà a activar el dispositiu de la campanya “1.000 ulls” contra les violències masclistes amb Punts Lila-Rainbow, l’atenció de Nits Q i l’autobús nocturn gratuït de l’L7. A més, el dispositiu de la Guàrdia Urbana compta amb 170 efectius.
Per tal que siguin unes festes accessibles, en diverses activitats hi haurà interpretació en llengua de signes o espais habilitats per a persones amb mobilitat reduïda.