La sala La Gòtika de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’ahir dijous i fins al 20 de juliol l’exposició ‘Drive’, de l’artista Kirra Kusy. L’acte inaugural va comptar ahir amb la presència del director de l’IEI, Andreu Vàzquez, i l’artista.
Aquesta exposició individual forma part del premi IEI-Embarrat 2024, un guardó que es va endur Kirra Kusy, artista nord-americana establerta a Catalunya, amb la proposta ‘L’escala’. Adaptant aquell projecte, ha creat expressament per a l’IEI ‘Drive’, en què explora temes com ara la sostenibilitat, el moviment, la transformació i el procés creatiu.
L’exposició presenta un cotxe escultòric construït a partir d’objectes trobats recollits a la ciutat i objectes més petits que van ser recollits durant un viatge que va fer en autoestop a través d’Espanya. També s’hi inclouen cinc obres murals tèxtils creades a partir de teixits i materials trobats.
Kirra Kusy és una artista multidisciplinària originària de Colorado (Estats Units) i establerta a Barcelona que s’endinsa en els àmbits de la trobada i l’acumulació. Explora temes com la llar, el desplaçament i la descomposició. La seva pràctica artística gira entorn del poder transformador dels objectes trobats i els teixits de segona mà, imbuïts de les seves pròpies històries, que revitalitza mitjançant processos de reparació, recol·lecció, reutilització i desvinculació del seu context original. A través d’instal·lacions i peces escultòriques, Kusy dona expressió formal a la seva visió artística al mateix temps que considera l’entorn específic.
L’any 2024 va guanyar el premi IEI-Embarrat, un guardó promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs que incloïa la producció d’aquesta exposició individual a La Gòtika i una dotació de 1.000 euros. Tot plegat emmarcat dins l’Embarrat-Festival de creació contemporània, un certamen organitzat per l’Ajuntament de Tàrrega, el Museu Trepat i la regidoria de Cultura, i que l’any passat va celebrar la seva desena i última edició, tal com va anunciar el seu impulsor i director, el fotògraf i gestor cultural Jesús Vilamajó.