Balaguer presenta els actes de la Festa Major, que se celebrarà del 5 al 9 de novembre

Les Festes del Sant Crist tornaran a comptar aquest any amb diferents actes i espectacles per a totes les edats. Segons ha explicat el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, ‘segurament encara no és la Festa Major que voldríem perquè hi ha coses que encara les farem amb prudència, amb algunes limitacions però és un motiu de joia venint d’on venim poder fer Festa Major’. En aquest sentit, el paer en cap ha fet una crida a la participació.

Entre les novetats d’enguany destaca que serà necessari el passaport covid per accedir als concerts del cartell Jove, que comptaran amb servei de barra i on es podrà estar a peu dret. Ho ha explicat el tècnic de Joventut de la Paeria, Francesc Almira, que també diu que per accedir als concerts caldrà pagar 5 euros.

Pel que fa a les actuacions per a la gent jove, el cartell inclou els concerts amb els grups “BUHOS” i “BANDA NEÓN” el divendres dia 5 de novembre a les 23h al pavelló Inpacsa; el dissabte 6 de novembre a les 23h es farà el concert “1980 POP FESTIVAL MI GENERACIÓN” i el dilluns a les 23h continuarà el cartell jove amb els grups “LÁGRIMAS DE SANGRE” i “WASA”.

En relació als concerts de la gent gran, on els assistents estaran asseguts, enguany actuaran l’orquestra la Maravella el diumenge dia 7 i La Selvatana el dimarts dia 9 i, com a novetat, per assistir-hi caldrà pagar una entrada de tres euros. Ho ha explicat en aquest cas la responsable de Fires i Festes, Antonieta Martínez, que també ha dit que aquest any no hi haurà servei de llotges.

De la Festa Major d’enguany destaca també que aquest 2021 se suspèn el tradicional
esmorzar de germanor a causa de la pandèmia però sí que es portarà coca en samfaina a les residències, on es faran també alguns concerts. Segons el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, la iniciativa pretén apropar la festa a la gent gran que està en aquests centres.

Pel que fa les firetes, es mantindran a la zona del pavelló Inpacsa mentre que les parades que tradicionalment estaven ubicades al Passeig de l’Estació aquest any es traslladaran al pàrquing del costat de l’estació de trens, amb la qual cosa es guanyarà en seguretat, segons ha explicat el mateix paer en cap, que diu que a la zona del Passeig les parades feien que hi hagués poca visibilitat en algunes zones d’aquesta via.

Les Festes del Sant Crist 2021 comptaran amb les tradicionals ballades de gegants i altres activitats infantils i pel que fa a l’ofrena floral, els nens i nenes faran el recorregut fins a l’esplanada del santuari sense la prèvia concentració que hi havia habitualment a la plaça del Mercadal. Un cop arribin al Sant Crist dipositaran les flors en unes cistelles preparades per a l’ocasió i serà només una representació de cada centre la que farà l’ofrena floral dins de la basílica.

Com a novetat, aquest any s’ha previst també una ‘matinal de cultura popular’  a la plaça del Pou dissabte al matí amb diversos tallers i un espectacle familiar.

El diumenge dia 7 de novembre se celebrarà també el Campionat de Colles Sardanistes a la plaça del Mercadal i pel que fa a la programació teatral, en el marc de les Festes del Sant
Crist es podrà veure al Teatre Municipal l’obra ‘El gran comediant’ amb Joel Joan i l’espectacle ‘El retrobament’; de Versions xics’ adreçat a públic infantil.

D’altra banda, el balaguerí Xavier Sánchez Bernat, ex-jugador professional de bàsquet, serà el pregoner de les festes d’enguany. Segons el paer en cap, s’ha cregut oportú convidar-lo a ell, tenint en compte la seva trajectòria professional i sent també aquest Balaguer Ciutat del Bàsquet Català.

Xavier Sánchez va jugar 9 temporades a la lliga ACB, entre els equips del CB Múrcia i CB Girona i cinc més a la LEB Oro amb el club murcià. Al Múrcia va assolir dos ascensos a l’ACB i va guanyar la Copa Príncep d’Astúries. Així mateix va ser internacional amb la selecció espanyola sub-22, amb la qual va guanyar la medalla de plata al Campionat d’Europa d’Istanbul.

Pel que fa al llibre de la Festa Major, destacar que aquest 2021 serà una obra de l'artista local Rosa Agustí la que il·lustrarà la portada.  Es tracta de la imatge d'un quadre en què Agustí plasma un dels actes més tradicionals i bonics de la Festa Major, la ballada de gegants, i ho fa amb la imatge dels més nous, el Sereno i la Bepeta.

Des de fa tres anys,  la Paeria  va decidir aprofitar aquest llibre que la majoria dels balaguerins i balaguerines guarden com a document històric, per tal de retre un homenatge als artistes locals que, en algun moment de la seva vida artística, han volgut plasmar alguna imatge d’aquesta festa tan nostra i especial, la Festa Major o Festes del Sant Crist, per posar en relleu i donar visibilitat a aquests artistes i agrair-los la seva tasca.

Durant més de 20 anys Rosa Agustí va donar classes i va dirigir l’Escola d’Arts Plàstiques de
Balaguer, portant-la a la seva màxima expansió.

Actualment ha reduït la seva activitat artística a redescobrir espais de Balaguer per plasmar-los als bastidors i mirant d’endinsar-se en noves tècniques pictòriques en aquest món de l’art, que considera infinit i il·limitat.

Els actes de Festa Major a Balaguer acabaran el dimarts dia 9, dia del sant, amb el tradicional castell de focs.