A partir del curs 2024-2025, el Campus de la UPC de Vilanova i la Geltrú impartirà una nova titulació pionera en l’àmbit estatal, el grau d‘Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris. El nou grau, de quatre anys de durada, complementa, reforça i nodreix d’un factor que particularitza específicament la titulació que fins ara s’oferia des del campus de la UPC a la nostra ciutat sobre Enginyeria Elèctrica.
La incorporació d’aquesta especialització, alineada amb la formació en sistemes ferroviaris, li confereix aquest estatus de singularitat i especialització professional que no es trobarà enlloc més de l’oferta de graus universitaris a l’abast. El nou grau permet la creació d’un perfil professional únic, que podrà donar millor resposta a les demandes del sector industrial i tecnològic, específicament les dedicades al sector de la mobilitat i infraestructures ferroviàries.
El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través de la Comissió de Verificació i Acreditació de Plans d’Estudis del Consell d’Universitats, ha aprovat en la sessió del 9 d’abril aquest nou Pla d’Estudis, que ara ja es podrà oferir com a corresponent al títol universitari oficial de Graduat o Graduada en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris.
Treball i consens institucional
Aquests nous estudis han estat fruit de la voluntat i treball de l’equip de direcció que des del seu inici van voler reforçar l’oferta formativa de la UPC de Vilanova. L’èxit dels 15 anys del màster en Sistemes Ferroviaris i la forta connexió de Vilanova i la Geltrú amb el ferrocarril van fer que la direcció apostés en aquesta línia de treball. En l’assoliment del nou grau ha contribuït el treball institucional conjunt amb el suport incondicional de l’Ajuntament de Vilanova. L’alcalde de Vilanova i la Geltrú Juan Luis Ruiz mostrava la satisfacció del govern tot destacant-ne la rellevància de ser una oferta exclusiva i específica.
“El campus vilanoví serà l’única universitat de tot l’Estat on s’impartirà un grau relacionat amb el ferrocarril, amb els sistemes ferroviaris”. L’assoliment d’aquesta reivindicació és per a l’alcalde, Juan Luis Ruiz, un pas més en el camí “per arribar a això que hem anomenat l’anella ferroviària, l’anella del ferrocarril. Tot just a final de l’any 2023 anunciàvem que Vilanova acolliria el centre Integral de formació professional en formació ferroviària i ara ja tenim el grau universitari. Tot suma en aquesta estratègia i amb això tanquem un cercle on en tot el sistema educatiu reglat comptarem amb estudis relacionals amb el ferrocarril”.
Sortides professionals específiques
Aquest nou grau permetrà donar resposta a les necessitats i demandes del sector industrial, especialment en l’àmbit de la tecnologia i la mobilitat sostenible. El nou grau ofereix una formació científic-tecnològica especialitzada en enginyeria elèctrica, amb un enfocament específic en els sistemes ferroviaris.
Una titulació que capacita els enginyers per liderar i gestionar projectes d’enginyeria vinculats al disseny, l’anàlisi, la construcció, la verificació o el manteniment de sistemes elèctrics en segments com la generació, el transport, la distribució i el consum d’energia elèctrica. La singularització arriba en la seva aplicació també a aspectes fonamentals del sector ferroviari, com organització, sistemes d’electrificació, seguretat, comunicacions, instal·lacions i material rodant, i aborda temes com la gestió i explotació dels sistemes ferroviaris.
Atracció d’estudiants
La implantació de la nova titulació suposa un punt d’inflexió per al Campus vilanoví, perquè suposa un clar enfortiment de la seva oferta amb una titulació que integra un avantatge competitiu per la diferenciació sobre les enginyeries elèctriques. En la mateixa mesura, suposa també reblar l’esforç del govern municipal per a conformar una oferta educativa vinculada al ferrocarril a Vilanova i la Geltrú. Una opció que amb aquest grau ja assegura un recorregut integral al llarg de tota l’oferta formativa professionalitzadora, des dels cicles formatius de grau mitjà (manteniment de materials rodant ferroviari), com a itineraris formatius en l’IES Francesc Xavier Lluch i Rafecas, fins al recent aprovat nou títol de grau. Un recorregut formatiu que culmina amb el màster que ja s’ofereix des del Campus de la UPC de Vilanova.
En la creació d’aquest itinerari ha estat fonamental el treball conjunt entre les institucions educatives, els òrgans competents en l’àmbit de l’educació superior, els agents implicats com Renfe, Adif, Ferrocarrils de la Generalitat, TMB i el mateix Ajuntament. El govern ha estat un aliat en tot aquest procés acompanyant les institucions educatives refermant el seu compromís amb la promoció de l’excel·lència en l’educació superior.
Un factor que ha de contribuir també a l’impuls del desenvolupament econòmic i social del territori. En aquest sentit, l’ajuntament ha tancat diferents acords institucionals adreçats a enfortir el teixit educatiu, millorar la qualitat de vida dels ciutadans o millorar la integració del campus universitari urbanísticament a la ciutat. Fruit de tot aquest treball es va aconseguir també que l’IES Lluch i Rafecas hagi esdevingut el centre de referència en la formació ferroviària de Catalunya amb un dels focus situat en la formació integral en diferents capacitacions professionals relacionades amb el sector ferroviari.