Dijous, 5 de desembre de 2024
És notícia

Badalona elabora un Pla de risc de l’arbrat per evitar accidents i preservar el patrimoni vegetal

Avatar photo
Es retiraran una desena de palmeres del passeig de la Rambla i del carrer de Santa Madrona que presenten defectes greus

L’Ajuntament de Badalona està desenvolupant per primera vegada un Pla de risc de l’arbrat que té l’objectiu d’evitar perills i accidents i preservar el patrimoni vegetal de la ciutat. La iniciativa, que es porta a terme des del passat mes d’agost, es fa amb la voluntat de diagnosticar l’estat de salut en què es troba l’arbrat de la ciutat, establir una estratègia de gestió orientada a la prevenció de possibles riscos i garantir el manteniment d’un patrimoni vegetal de qualitat i la seva pervivència en un futur.

Aquest Pla ha inclòs l’avaluació de l’estat fisiològic i mecànic de 216 palmeres de les espècies Phoenix canariensis situades a la plaça de Trafalgar, passeig de la Rambla i al carrer de Santa Madrona amb l’objectiu de determinar el risc de caiguda o fractura d’aquests exemplars.

Cal recordar que els arbres són éssers vius i com a tal estan subjectes a un procés d’envelliment: són susceptibles a patir malures, ser parasitats o bé a patir accidents mecànics. Tot això, sumat al llarg període de sequera els fa menys resistents, possibilita l’aparició de falles que poden concloure amb la caiguda de branques o, fins i tot, de l’arbre sencer. Davant d’aquesta realitat, és imprescindible tenir un protocol d’actuació que permeti als gestors de l’arbrat prendre decisions, amb la urgència necessària i de manera objectiva.

Inventari de l’arbrat

En una primera fase, s’ha fet un inventari de l’arbrat de Badalona, d’acord amb el qual s’ha procedit, amb l’ajuda de tècnics especialistes, a fer una diagnosi de cada exemplar. En aquest sentit, s’han tingut en compte criteris com l’estat de vitalitat, de creixement, d’exposició, d’inclinació, de palanca i de biomecànica del tronc, de la base i de la capçada. Aquestes pautes s’han creuat amb la probabilitat de fractura o caiguda. Ara, s’iniciarà la tercera fase del Pla que consistirà en l’anàlisi de les dades obtingudes per classificar els arbres en tres grups: normals, alterats i decadents.

Aquesta classificació permetrà establir les actuacions adients per a cada cas, que poden anar des del manteniment normal a les podes correctives i fins i tot a la tala quan el risc de caiguda sigui elevat.

Retirada de 10 palmeres

Entre les primeres conclusions del treball s’han detectat un total 26 exemplars de palmeres que presenten defectes, dels quals 10 són molt greus. Per aquest motiu la recomanació dels tècnics que han fet l’avaluació és la retirada d’aquestes palmeres que es troben al passeig de la Rambla i al carrer de Santa Madrona. De la resta, s’han detectat 16 exemplars (situades al passeig de la Rambla i a la plaça de Trafalgar) que impliquen un seguiment entre els 3 i 5 anys. Aquestes palmeres es reposaran el pròxim mes de juliol.

L’estudi conclou que la majoria de les palmeres avaluades a nivell mecànic, són segures.

Un Pla necessari per al manteniment diari

La regidora de Medi Ambient, Sònia Egea, ha recordat que “la sequera ha agreujat l’estat de l’arbrat, per això és més necessari que mai fer una revisió del nostre patrimoni vegetal, ja que pot ser que visualment un arbre es trobi en un estat normal i que per dins estigui debilitat i existeixi un risc de caiguda difícil de preveure”. La regidora ha recordat que el risc zero no existeix, però que tenir aquest pla permet reduir al màxim tots els riscos possibles. Egea ha remarcat que “evidentment, el Pla de risc no és estàtic, ja que les dades s’actualitzen de manera contínua com a resultat del manteniment diari que duen a terme els tècnics d’arbrat”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ordino i Canillo celebren una jornada interescolar

Notícia següent

Mataró celebra els festivals LAVS i Panòptic

Notícies relacionades