Visita a les obres de la desembocadura del torrent de Sant Joan

Les fases u i dos de les obres ja estan enllestides i està previst que durant el 2019 se n'executi la tercera. El cost total s'elevarà fins als 230.000 euros.

Aquest migdia, els regidors d’urbanisme i medi ambient a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Joan Giribet (CiU-PdeCat) i Xavier Serra (ERC), han visitat les noves obres realitzades a la desembocadura del torrent de Sant Joan. Els regidors, acompanyats per part de l’equip de tècnics que s’han encarregat d’explicar les fases per les quals ha passat la zona, consideren que amb aquestes obres s’ha evolucionat cap a una platja més atractiva i naturalitzada.

Giribet, aclaria que tot i que les obres encara no estan acabades, ja s’han realitzat les parts principals, la fase 1 i la fase 2. Aquestes fases consistien a fer passar aigua pel torrent fins a arribar quasi al mar, i en la creació d’un canal que traçaria el dibuix fluvial delimitat per uns biorotllos degradables. La tercera fase està prevista pel 2019, i consistirà en la col·locació d’uns sacs fluvials que s’encarregaran de recollir els residus sòlids que puguin trobar-se a la desembocadura.

Bona part d’aquesta vegetació i biorotllos han hagut de ser novament col·locats i plantats després que el passat 6 de juny, es produís una forta jornada d’aiguats que va deixar més de 80 litres per metre quadrat a la capital del Garraf. Aquestes obres de millora han fet apujar el cost total de les obres fins a uns  230.000 euros, dels 200.000 previstos. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ha aportat 82.000 euros, mentre que la resta ha sigut Ports de la Generalitat, l’encarregat d’assumir-ne el cost.

Per la seva banda, Serra, aclaria que la renaturalització de la zona ha servit perquè espècies protegides com el corriol camanegre puguin realitzar la posta d’ous sense cap tipus de perill, com la d’aquest any, d’on han sortit tres nous exemplars de l’espècie, així com perquè  les diferents aus migratòries que sobrevolen el Garraf  puguin aturar-se en aquest espai durant el transcurs del seu trajecte. En referència a la vegetació, està tota formada per espècies autòctones de platja com són els joncs.

Els tècnics de medi ambient assenyalaven que la franja de sorra que es veu al voltant del torrent està previst que desaparegui en un període de dos anys, quan les llavors plantades ja hauran donat els seus fruits. Des de la setmana passada, s’hi han col·locat uns plafons que aporten informació sobre la ubicació, la fauna i la flora de la zona.