El govern de Sitges fa balanç del Pla d’Actuació Municipal

Avatar photo

Coincidint amb l’equador del mandat, l’equip de govern de Sitges ha fet balanç aquest dimecres de l’estat del Pla d’Actuació Municipal (PAM) per retre comptes davant la ciutadania en una audiència pública presencial a l’Hotel Melià i també telemàtica a través del canal de youtube de l’Ajuntament de Sitges. Fa dos anys l’executiu, liderat per l’alcaldessa Aurora Carbonell, va planificar el Pla d’Actuació Municipal (2019-2023), el principal instrument de planificació estratègica per a l’acció de govern i el va estructurar en tres eixos principals, però la irrupció de la Covid-19 va fer canviar les prioritats per poder gestionar la pandèmia i també va comportar la incorporació d’un 4t eix. Però tot i això, tot gira al voltant de les persones.

Eixos del Pla d’Actuació Municipal 20219-2023 

  • EIX 1: Garantia de Drets i Qualitat de Vida
  • EIX 2: Model Urbà i entorn natural
  • EIX 3: Nova Governança, participació i convivència
  • EIX 4: La gestió de la Covid-19.

En aquesta sessió, el govern ha mostrat l’evolució del PAM també des del punt de vista polític ja que l’executiu ha passat d’estar integrat al 15 de juny del 2019 per tres formacions (ERC, Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges) a cinc amb la incorporació del PSC i El Margalló, ara fa més d’un any. Aquest canvi ha comportat, doncs, aportacions en l’àmbit de la sostenibilitat, de la salut públic, dels projectes estratègics o del territori, entre d’altres.

Durant l’acte, el govern municipal ha repassat tant els fets com els futurs. Tot i la pandèmia, ja s’ha executat gairebé el 50% de les accions planificades al PAM i també ha avançat les accions que queden per desenvolupar els propers dos anys. L’alcaldessa Aurora Carbonell ha posat en valor “la tasca de govern i el treball transversal que s’ha dut a terme en aquest dos primers anys de mandat molt difícils perquè ens hem vist obligats a pal·liar els efectes de la pandèmia mundial generada per la Covid-19 i també a fer front al temporal Gloria. Sempre hem tingut clara una màxima: Sitges i la nostra gent”. Aurora Carbonell també ha afirmat que “durant aquest temps, s’ha treballat molt i s’ha fet molta feina però això no vol dir que encara no quedin coses per fer. Gairebé s’ha assolit el 50% d’aquest Pla d’actuació Municipal i no s’ha completat precisament degut a la pandèmia del Coronavirus”.

Al llarg dels dos primers anys s’han fet moltes actuacions entre les quals l’alcaldessa, Aurora Carbonell, ha volgut posar de manifest “la mobilització de 4,5 milions d’euros en ajudes, 8,5 milions d’euros en un nou fons extraordinari de contingència. També hem activat després de molts anys un parc d’habitatge amb 175 pisos de protecció oficial,  s’han fet diverses actuacions en l’àmbit de la protecció del nostres entorn natural, s’ha protegit la cultura i s’ha continuat la promoció de Sitges com a destinació turística i fins i tot en aquells moments de més restriccions. I també s’han realitzat altres actuacions llargament reivindicades per la població com:  l’arranjament de les voreres de Terramar i el Vinyet, la construcció de la nova depuradora del poble de Garraf i la protecció del nostre patrimoni a través d’un Pla Especial de protecció”.

Des de l’àmbit de les noves tecnologies, la pandèmia també ha fet avançar molt en l’administració digital i també ha refermat l’aposta ferma per fer de Sitges una vila més sostenible. L’Ajuntament de Sitges ha destinat per primera vegada 100.000 euros a una línia d’ajuts al lleure educatiu, esportiu, cultural, musical i artístic per garantir la igualtat d’oportunitats d’infants, adolescents i joves. En aquests dos primers anys de mandat, s’ha treballat per la recuperació de 8 habitatges per a emergència i inclusió social a les antigues cases dels mestres, també s’han posat en marxa noves instal·lacions municipals com el nou camp esportiu polivalent i s’ha estrenat el Centre de Formació d’Adults rehabilitat. Alhora s’ha potenciat el comerç de proximitat i s’han contractat 61 persones a partir de Plans d’Ocupació, 17 per a les brigades de platges, 2 per a la posició de xofers de platges i 8 vigilants de sala per a l’exposició de La Cubana, entre d’altres.

Un altre projecte molt important que està a punt de culminar  en l’àmbit educatiu és l’estrena del nou edifici de l’escola Agnès de Sitges a Quint Mar després de molts any i molts anys de lluita.

A partir d’ara i durant els propers dos anys, Aurora Carbonell assegura que el principal objectiu que tenim és sortir de la crisi perquè la pandèmia ha derivat no només en una crisi sanitària sinó també en una crisi econòmica i social. En aquest sentit, Aurora Carbonell ha explicat que aquest Pla d’Actuació Municipal també porta integrat els acords que van sortir del Pla Local per a la recuperació socioeconòmica que va comptar amb les aportacions de diferents associacions, entitats i sector privat de la vila. L’alcaldessa també ha avançat que ja estan preparats els projectes per optar als Fons Europeus, uns “projectes que ens permetran dissenyar un futur transformador per Sitges, fonamentat en la sostenibilitat, la tecnologia i la igualtat d’oportunitats per tothom”.

Més enllà de continuar l’impuls de mesures per pal·liar els efectes del coronavirus en l’àmbit social, econòmic, durant la sessió també s’han presentat els projectes del Pla d’Actuació Municipal (2019-2023) que es preveuen desenvolupar fins al 2023 com treballar la sostenibilitat entesa en una visió àmplia i compliment amb els objectius de desenvolupament sostenible, definir el projecte d’estabilització de les platges, la rehabilitació i adequació de l’Escorxador, impulsar un projecte de l’edifici de l’Escola Municipal de Música, la tarifació social dels preus públics, el projecte d’estabilització de les platges,  la redacció del projecte del nou Camp d’Aiguadolç i del projecte del nou pavelló multiesportiu.

Prèviament a l’inici de l’audiència pública, la regidora de Participació i Transparència, i Salut Pública, Elisabeth Pérez, ha remarcat la importància de les audiències publiques en el marc de les jornades de participació ‘T’hi Sumes?’ i també ha donat compte de tota l’acció desenvolupada al voltant de la pandèmia.

La regidora Elisabeth Pérez ha reiterat que “volem retre comptes amb tots vosaltres en un acte que esdevé el clar reflex d l’aposta que fa aquest govern per la transparència i per la participació ciutadana. Sobretot us volem escoltar a vosaltres. Volem que ens feu consideracions o preguntes al voltant de la vida a la nostra vila”.

Després de la presentació realitzada per part del govern municipal, s’ha obert un torn de preguntes per a les persones que han volgut plantejar dubtes i proposar idees.

En el marc de la sessió també s’ha projectat el vídeo ‘Fets i futurs’ abans del repàs de les actuacions de l’equip de govern i per finalitzar l’acte s’ha emès de nou el vídeo ‘Per un poble com som’.

L’audiència pública sobre el Pla d’Actuació Municipal forma part del segon cicle de jornades de participació ciutadana ‘T’hi Sumes?’ que fins ara han estat dedicades a la Covid-19, i al futur de dos equipaments culturals: L’Escorxador i el Patronat. Al llarg de l’any també hi ha previstes altres trobades de participació ciutadana.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria presenta les experiències de participació ciutadana en l’estudi de la biodiversitat

Notícia següent

S’incendia un patinet elèctric en un pis de Sant Pere i Sant Pau

Notícies relacionades