Dimecres, 23 d'abril de 2025
És notícia

La Universitat de Girona redueix un 15% el consum elèctric

Avatar photo
La universitat estima una davallada del 35% en el consum d’aigua del primer trimestre de l’any

 

La Universitat de Girona (UdG) ha reduït un 15% el consum d’electricitat el 2023 gràcies al Pla d’Emergència Energètica que aplica des de finals del 2022. Pel que fa al gas, en l’últim any és encara superior a la del consum elèctric, arribant a una davallada del 18%.El pla preveia, entre d’altres mesures, la calefacció es posaria a 19 graus a l’hivern i l’aire condicionat no baixaria dels 27 a l’estiu. A més, la climatització dels edificis es tanca ara a les set del vespre, una hora abans del que era habitual. Pel que fa al consum d’aigua, la UdG estima que han gastat un 35% menys en aquest primer trimestre del 2024 en comparació amb l’any anterior.

La Universitat de Girona s’ha marcat el repte de reduir un 40% el consum energètic abans del 2030. Per aconseguir-ho, el 24 de novembre del 2022 el consell de govern va aprovar el Pla d’Emergència Energètica en què s’incloïen diferents mesures que han de permetre arribar a aquest objectiu.

La primera d’elles és fixar la temperatura de climatització als 19 graus a l’hivern i als 27 a l’estiu. A més, també queden prohibits tots els aparells com ara calefactors o estufes que alguns treballadors feien servir per aclimatar-se al despatx de forma individual. L’horari de posada en funcionament també ha canviat per estalviar-se una hora al dia de funcionament d’aquests aparells. Des de finals del 2022, la calefacció i l’aire condicionat s’engeguen a les vuit del matí i s’apaguen a les set de la tarda.

Però més enllà d’aquestes accions, el rectorat plantejava un conjunt d’actuacions més logístiques per aconseguir reduir les factures de la llum i el gas. Una d’elles era concentrar l’activitat en el menor nombre d’edificis per tal que hi hagi espais tancats i evitar consum de llum i gas.

Aquest conjunt de mesures van permetre que en els primers sis mesos de funcionament, el pla ja havia reduït un 12% la llum i un 24% el gas. Això implicava un estalvi de 96 tones d’emissions de CO2.

Ara, després de tot un any natural de funcionament d’aquest pla, la universitat ha aconseguit estalviar el 2023 un 15% de la llum que consumia habitualment en un any. Pel que fa al gas, el consum ha disminuït un 18% al llarg de l’any passat en comparació amb la mitjana que tenia anys anteriors.

Accions contra l’aigua

El Pla d’Emergència Energètica es va aprovar en un moment d’encariment dels subministraments com ara la llum i el gas. En paral·lel, la UdG també ha activat un pla per reduir el consum d’aigua en el marc de la sequera que pateix el país. El 2 de febrer el rector va signar una resolució per implementar mesures que ajudin a l’estalvi de l’aigua.

Això ha permès que en el primer trimestre de l’any la universitat estima haver estalviat un 35% d’aigua. En els tres primers mesos de l’any s’ha gastat l’equivalent a omplir tot el camp del Girona fins a 3,9 metres d’alçada, mentre que el 2022 la despesa hídrica era equivalent a fer-ho fins a 6 metres.

La major part del consum d’aigua prové dels sanitaris (un 45,8%), mentre que els laboratoris gasten el 19,7% del total d’aigua. Precisament en aquest àmbit el rectorat va demanar al personal docent i investigador que reduís al màxim l’aigua que es feia servir en els laboratoris, així com també les activitats de recerca en hivernacles o cambres de cultiu. En el servei d’esports es van tancar les dutxes i el reg en camps esportius i jardineria. Mentrestant, s’està estudiant una alternativa al reg per goteig de l’hort ecosocial que té la UdG.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
agente-de-la-guardia-civil-ep_11_1000x528

Troben mortes una mare i la seva filla en un domicili

Notícia següent

L’Ampolla celebra les Setmanes Culturals 2024

Notícies relacionades