Feia anys que el poble de Caldes reclamava un espai on poder desenvolupar el Servei d’Educació Musical de Caldes que fins ara es realitzava en espais itinerants. Ara que el nou espai està acabat es posa fi a aquesta problemàtica a més d’ampliar la flota d’equipaments municipals amb un espai polivalent per acollir altres activitats educatives i culturals.
Els fonaments de l’edifici, situat allà on hi havia les antigues cases dels mestres, van començar-se al juny del 2020 i s’ha prioritzat tenir l’espai llest per poder començar el curs 2022-2023 amb normalitat.
Per al regidor de cultura, Dani Sancho: “estem molt satisfets i contents de poder veure acabada aquesta obra, no és només un equipament que acollirà l’escola de música, també vol ser un espai que doni un plus per acollir activitats culturals o activitats educatives, tenint en compte la proximitat en aquest cas de l’escola Sant Esteve que hi està a tocar”.
Actualment el Servei d’Educació Musical de Caldes de Malavella està compost per un centenar d’alumnes i cada any el nombre va en augment.
Per a l’alcalde Salvador Balliu: “avui és un gran dia perquè per fi podem donar resposta a una demanda que feia temps que ens demanaven els veïns i veïnes de Caldes. El nou equipament que acull l’escola de música i d’altres activitats és ja una realitat i a partir d’ara els alumnes del SEMC gaudiran d’un espai en condicions per poder estudiar música. A banda enriqueix el poble ja que ens permetrà celebrar-hi diferents actes culturals i educatius, ubicar-hi l’escola d’adults, aprofitant les prestacions de l’edifici”. Oficialment l’escola s’inaugurarà quan hi hagi tot el mobiliari i material a les aules a punt per poder-hi començar a treballar. Ara, tot i que les obres estan acabades, s’estan ultimant detalls en l’adequació de l’espai exterior.
Les obres també han adequat l’entorn, incrementant places d’aparcament i millores d’accessibilitat. L’obra la desenvolupat l’empresa Construccions Fusté S.A per un preu de 1.193.319’14€ IVA inclòs.
Les prestacions del nou edifici
L’espai, amb una superfície de més de 400 m2, té una planta amb tres aules grans de 25 metres quadrats cadascuna; una sala de reunions que també pot ser utilitzada com a classe de 20 m2; un despatx, un magatzem per a instruments i una recepció; i quatre aules individuals per poder assajar. A més, incorpora un auditori de 150 m2 i capacitat per a més de 80 persones que també pot ser utilitzat com a sala polivalent.
Totes les aules i auditori estan totalment insonoritzades i l’equipament està pensat per ser ampliat amb una planta superior en un futur, si s’escau, doblant així el nombre d’aules.
La celebració de Sant Pere
El nou equipament ha obert les seves portes a la ciutadania per primera vegada ahir a la tarda en una jornada de portes obertes que ha començat a les 17 h i que s’ha allargat fins les 20 h. La obertura ha estat amenitzada per la interpretació de peces per part dels alumnes del SEMC. A les 20:30 h ha començat al pati de l’escola Sant Esteve el concert de la orquestra Maravella, que ha servit per celebrar la revetlla de Sant Pere. En el concert hi ha participat també alumnes de l’Escola de Música, els músics Antoni Mas i Josep Vilar, també s’ha fet un homenatge al grup Calidae.
El servei educatiu del SEMC
Des de l’Escola Municipal de Música es vol oferir una formació i educació integral a tots els alumnes, a través de la música. Així mateix, es vol potenciar el nivell musical i artístic de l’alumnat (petits, joves i adults) i es vol fer creant un vincle entre la música els alumnes i les famílies. S’ofereix, així, un Model d’Escola de Música creatiu, professional, dinàmic, innovador i integrador.
Amb la metodologia Dalcroze, s’introdueix els conceptes bàsics del llenguatge musical de la manera més natural i creativa per als infants: l’experiència. Arriben al coneixement a través de l’emoció, la sensació corporal, la presa de consciència del que “hem viscut” i posteriorment la seva anàlisi conceptual.