La Sagrada Família compta amb una maqueta tàctil de la Torre de Maria per a persones cegues

La maqueta de la Torre de Maria està ubicada a l’entrada de l’Espai Gaudí i la Natura de la Basílica, que ja inclou una sèrie d’elements tàctils

Un grup de persones cegues tocant la nova maqueta de la Torre de Maria de la Sagrada Família.

La Sagrada Família ha inaugurat aquest dimarts una nova maqueta tàctil de la Torre de Maria per seguir apropant la Basílica a les persones cegues o amb discapacitat visual. Es tracta d’una peça construïda a escala 1:25 que ja s’ha instal·lat a l’Espai Gaudí i la Natura amb l’objectiu de facilitar el seu coneixement arquitectònic, accentuant els elements de relleu i textures a partir de diversos materials. El grup social ONCE ha estat l’encarregat de finançar-la i, posteriorment, l’ha cedit al temple. En la seva presentació, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha recordat que totes les persones “tenen dret a ser acollides” i gaudir de la visita de la forma més completa possible.

El cardenal també ha remarcat que la Sagrada Família és un “símbol” no només de Barcelona i Catalunya, sinó també d’Espanya i, fins i tot, d’Europa. Per això ha celebrat que les persones cegues puguin gaudir “de la visió” com ho van fer la resta de persones quan es va il·luminar la torre fa uns mesos. En aquest sentit, ha subratllat que, de fet, el col·lectiu pot “percebre detalls” que potser s’escapen per a la resta d’usuaris, amb una percepció més “profunda” de l’obra de Gaudí.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat el director general de la Fundació ONCE, José Luis Martínez Donoso, que creu que la resta d’usuaris també aprofitaran la possibilitat de poder tocar la maqueta de la Torre de Maria. Així ha valorat molt positivament la instal·lació de la maqueta, que obrirà la porta a la resta de visitants a tenir “sensacions tàctils”.

La inclusió no seria real si no estiguéssim en tots els escenaris: l’oci, l’esport i també el culte”, ha afirmat. De fet, Donoso s’ha compromès a seguir treballant per la inclusió, així com en la continuïtat de la resta de col·laboracions. “Tindrem en un futur una rèplica total de la Sagrada Família en aquest museu”, ha assegurat.

La maqueta de la Torre de Maria està ubicada a l’entrada de l’Espai Gaudí i la Natura de la Basílica, que ja inclou una sèrie d’elements tàctils. Acompanyada d’una cartelleria en braille i incorporada a l’audioguia descriptiva, la peça es va fer amb materials com les resides de polièster, metacrilat i llautó al taller Grau Alcázar del districte de Ciutat Vella.

Seguir fent camí cap a un món més inclusiu

Una de les primeres usuàries que ha tocat la maqueta ha estat la responsable de serveis socials d’ONCE Catalunya, Dolors Luna, que ha posat en valor la importància de disposar de la obra en braille i relleu. “Que jo tingui cada part en tàctil, em dona una informació que d’una altra forma seria impossible que estigués al meu abast”, ha explicat.

També ha lamentat que encara hi ha un gran nombre d’espais que no són inclusius, o que ho són “a mitges”. “Les exposicions s’han de projectar per a tota la població: gent gran, nens petits, persones amb discapacitat… només d’aquesta forma serien plenament accessibles”, ha insistit, “en aquest cas, estic encantada de tenir-la”.