La Diputació de Girona aprova la declaració institucional de lluita contra el frau

Avatar photo

El Ple també condemna la invasió militar d’Ucraïna per part de Rússia i expressa la solidaritat, suport i afecte al poble ucraïnès

a sessió del Ple de març de la Diputació de Girona s’ha fet de manera presencial al saló de sessions de la corporació. S’hi han fet tres declaracions institucionals: compromís de lluita contra el frau, condemna de la invasió militar de Rússia contra Ucraïna i derogació definitiva del ramal i la subestació de la MAT a Santa Coloma de Farners i Riudarenes. I s’han aprovat dues mocions: sobre el compromís amb l’ús i la promoció del català i per garantir els serveis bancaris dels gironins a tots els municipis.

El Ple de la Diputació de Girona ha reafirmat, mitjançant una declaració institucional, el seu compromís amb els estàndards més alts de compliment de les normes jurídiques, ètiques i morals i la seva subjecció als més estrictes principis d’integritat, objectivitat i honestedat, per tal que en l’exercici de les seves competències i funcions es consolidi i desenvolupi la lluita contra el frau i la corrupció en qualsevol de les formes possibles.

La missió de servei públic de la Diputació de Girona està orientada a l’assoliment de l’interès general en el seu àmbit competencial. D’aquí la importància que la Diputació practiqui la cultura de la integritat pública a tots els nivells de la seva organització per minimitzar els riscos i irregularitats derivats de pràctiques contràries a l’interès general.

Entre les mesures adoptades pel Ple de la Diputació de Girona per fomentar la integritat, s’ha aprovat l’adhesió al Codi ètic del servei públic de Catalunya, amb l’objectiu d’orientar l’actuació dels servidors públics des de la clau dels valors, per reforçar d’aquesta manera la integritat de la seva actuació i contribuir així a impulsar la millora del servei públic. Així mateix, també s’ha adoptat l’adhesió al Codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública, aprovat pel Govern de la Generalitat, per tal de disposar d’un instrument aglutinador de les pautes essencials en matèria d’ètica i de bones pràctiques contractuals que s’incorporin a l’activitat quotidiana i ordinària dels òrgans de contractació.

Així mateix, es posa en funcionament, en prova pilot, la bústia ètica. La bústia ètica és un canal segur de prevenció, detecció i resolució d’infraccions o males pràctiques que garanteix que els informadors potencials puguin aportar fàcilment i amb total confidencialitat la informació de la qual disposin, amb la finalitat que la Diputació de Girona pugui investigar i resoldre determinades conductes de la corporació que resultin contràries a l’ordenament jurídic, als principis o les regles ètiques i de bon govern o a la bona fe.

«Des de la Diputació de Girona, per tant, avui posem en marxa mesures per a protegir els fons públics mitjançant un sistema d’integritat institucional. Actuem amb responsabilitat, i de forma preventiva, per validar socialment la correcta actuació pública i l’absència d’indicis de falta d’objectivitat, de manera que ajudi a detectar possibles conflictes d’interès i a mostrar davant la ciutadania la correcta actuació que es duu a terme», ha afirmat el vicepresident, Pau Presas.

Declaració institucional sobre la guerra a Ucraïna 

El Ple de la Diputació ha condemnat de manera unànime la invasió i el bombardeig d’Ucraïna per part de l’exèrcit de Rússia, la situació de guerra a Ucraïna i la seva possible extensió en l’àmbit regional.

El Ple del consistori ha manifestat que la societat catalana està compromesa amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, tal com van mostrar de manera massiva les campanyes de solidaritat amb Bòsnia davant del conflicte dels Balcans ara fa 30 anys, les manifestacions de la Plataforma Aturem la Guerra ara fa vint anys durant la Guerra d’Iraq, o les mobilitzacions d’ara fa cinc anys a favor de l’acollida de refugiats derivada de la crisi humanitària provocada per la Guerra de Síria.

Per això des de la Diputació de Girona, creiem que cal contribuir a desescalar el conflicte i apostar per l’establiment d’un diàleg enfocat a la construcció de pau. A dia d’avui, la seguretat i el lliure exercici de drets de la població civil està en perill, una situació que s’agreuja cada dia de conflicte bèl·lic. Hi ha èxode i migracions forçades, que caldrà atendre amb celeritat i solidaritat, violència contra la població civil i una crisi humanitària al cor d’Europa.

Apel·lem a la comunitat internacional i a tots els actors implicats que puguin afavorir la mediació i la preservació de la vida i dels drets humans de tota la ciutadania i de la regió.

La nostra societat està compromesa amb la pau, amb la llibertat, amb la democràcia, amb el no a la guerra, amb el diàleg, amb la defensa de la població civil (víctimes innocents de totes les guerres), amb el respecte als drets humans i amb la resolució pacífica dels conflictes. La nostra solidaritat amb el poble ucraïnès i el seu patiment, i que el nostre clam sigui sempre en favor de la pau.

Declaració institucional per a la derogació definitiva del ramal i la subestació de la MAT a Santa Coloma de Farners i Riudarenes 

També té llum verda la Declaració per a la derogació definitiva del projecte del ramal i la subestació de la MAT a Santa Coloma de Farners i Riudarenes, que es va redactar l’any 2008 amb la finalitat de subministrar electricitat de 400 kV a la subestació de Riudarenes i, des d’aquesta, poder alimentar el TAV i les comarques gironines. 

Pel que fa a l’alimentació del TAV, atès que  funciona des del gener de 2013 sense l’aportació de la línia de 400 kV i que el projecte de ramal i subestació de la MAT per Santa Coloma de Farners i Riudarenes preveu un traçat de 17 quilòmetres amb 37 torres de més de 70 metres d’alçària que tindria un fort impacte en el paisatge i en l’equilibri ecològic d’aquest territori.

Atès que la societat civil organitzada a través de la plataforma ciutadana «No a la MAT» juntament amb altres entitats, persones del territori, ajuntaments i altres institucions públiques (Consell Comarcal de la Selva, Diputació de Girona, Parlament de Catalunya i Generalitat de Catalunya) han mostrat constantment des de fa 15 anys la ferma oposició a aquest projecte de manera unànime, i que les necessitats i les circumstàncies socioeconòmiques actuals aconsellen un replantejament i una revisió del projecte.

Així mateix, atès que el 10 de febrer de 2022, arran de la participació a la taula tècnica de valoració de la necessitat de la nova subestació de Riudarenes i del ramal de la MAT, el CILMA va fer públic un nou informe tècnic relatiu al ramal de la MAT en el qual es constata que: «Fruit de l’anàlisi de l’argumentari aportat per REE i E-Distribución, no es pot afirmar que la necessitat de la nova subestació a Riudarenes sigui ineludible, ja que s’han identificat alternatives que responen igualment a les necessitats d’alimentació de l’eix ferroviari i que generarien una afectació menor al territori», es fa palès que no s’acredita la necessitat del ramal de la MAT de 400kV ni la subestació de la MAT de Riudarenes.

Per tant, el president de la Diputació de Girona, en representació de la institució i amb el suport unànime del Ple de la Diputació, insta el govern de l’Estat a paralitzar de manera immediata el projecte.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’espai públic de Sant Andreu millorarà amb quatre intervencions per 9 milions aquesta primavera

Notícia següent

Publicada la convocatòria de subvencions per al foment d’activitats d’interès juvenil a Reus

Notícies relacionades