Àngel Canosa, alcalde de Blanes: “La nostra aposta va dedicada a la reinserció i a la no exclusió social”

Com ha viscut aquest primer any i mig de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?

De la millor manera possible, ja que la vida ens ha canviat a tots, a conseqüència de la Covid-19. El temporal Glòria ens va deixar molts desperfectes en molts àmbits i no esperàvem que una situació encara més greu aparegués darrere. Ara mateix i des dels inicis de la pandèmia, volem estar al costat de la gent que ho necessita: malalts, persones amb una situació social complicada a conseqüència de la Covid-19 i empresaris.

Després de la crisi sanitària havia de venir l’econòmica, ho sabíem! I és per això que apostem per ajudar en les necessitats socials, estant al costat dels emprenedors, empresaris i, estem creant iniciatives per salvar la situació sanitària i econòmica.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques?

Des de les arques municipals de Blanes ens hem gastat uns 400.000 euros per fer front a les destrosses del temporal Glòria. També tenim pendent fer una despesa d’uns 800.000 euros pels pous de captació d’aigua.

Actualment, la Generalitat ha fet front als dos ponts que passen pel riu Tordera; un d’ells és el pont d’Adif i l’altre el de tràfic rodat. Un d’ells fa uns deu dies que està en marxa, l’altra està a punt. Des de l’Ajuntament també tenim pendent d’acabar d’ajudar als pagesos amb els camins, entre d’altres factors.

I quan parlem de la crisi per la Covid-19, hem hagut d’adaptar-nos a les circumstàncies i augmentar les despeses socials. Hem deixat d’ingressar vora uns 6 milions d’euros per la crisi sanitària.

Ens agradaria saber quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Blanes?

Volem remarcar que la corresponsabilitat per part de tots els ciutadans és essencial per tal de fer front a la pandèmia; igual que s’està fent des de les administracions per a gestionar el virus. Hem de tenir un sentiment comú!

Actualment entre l’Hospital de Calella i el de Blanes tenim uns 82 ingressats per la Covid-19. Hem de remarcar que és una xifra estable i que les previsions pels pròxims dies són bones. La taxa de contagi ha baixat per sota el 0.8 i en els propers dies els ingressos hospitalaris començaran a baixar.

Estem veient com les restriccions donen bons resultats, però hem de mantenir-nos ferms tot i que s’aixequin les restriccions. Quan s’aixequin, no voldrà dir que tot ha passat! Hem de mantenir la corresponsabilitat ciutadana personal per tal d’evitar més contagis i més restriccions.

Des de l’Ajuntament de Blanes, la gestió que s’està duent a terme per tal de contenir la pandèmia és la que es marca per sanitat. En tots els espais municipals prenem la temperatura, tenim gel hidroalcohòlic, fem ús de la mascareta reglamentaria, utilitzem mampares, i facilitem tots els epis al personal de l’Ajuntament per evitar cap mena de contagi.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries preses pel seu govern?

Majoritàriament hi ha hagut un exercici d’empatia perquè a causa de la Covid-19 hi ha una situació econòmica desfavorable per a moltes famílies i estem vivint una situació excepcionalment perillosa per risc d’exclusió social a conseqüència de la pandèmia.

Quins objectius tenien marcats per aquest any 2020? S’han pogut dur a terme totes les actuacions de millora que tenien pensat executar?

Els objectius que es van marcar amb l’aprovació dels pressupostos al gener eren molts bons; hi va haver una majoria a l’aprovació dels pressupostos per part de tots els partits polítics.

Alguns dels objectius eren augmentar les necessitats del poble i la capacitat de creixement pendent. Actualment hem hagut de multiplicar la despesa social i no hem pogut dur a terme tots els objectius esperats.

Les millores pel temporal Glòria les hem hagut de deixar en segon terme i ajustar el pressupost. En una setmana començarem a gestionar els pressupostos pel 2021 i aquests aniran enfocats, evidentment, a tornar a aixecar el poble de Blanes: Adequarem equipaments esportius a diversos barris del poble, donarem un habitatge digne a les persones sense sostre (actualment tenim tres pisos en marxa, tres més que s’estan acabant de moblar i uns altres tres que se’ls hi estan fent obres per rehabilitar el seu espai) i volem crear un Centre de Dia per ajudar a la gent que necessita tenir un espai on complir amb les seves necessitats bàsiques diàries de neteja i menjar.

Ara mateix la nostra aposta va dedicada a la reinserció i a la no exclusió social, tant per culpa de la pandèmia com per altres causes.

Com preveuen que serà aquest Nadal? Quines actuacions, mesures i plans tenen pensats per tal de celebrar-lo, sense afectar la il·lusió de nens i vilatans?

Des del mes de març estem plantejant diverses alternatives a cada pla que creem,ja que la pandèmia va variant. Així que, tenim pendent una possible inauguració del Pessebre Vivent, la creació de la 1era Fira de Nadal i la Fira de Sant Tomàs.

Referent als Reis Mags d’Orient, clar que passaran per Blanes. Ens adaptarem a la Covid-19 per tal de fer un ambient màgic per grans i petits. El Nadal és un moment molt especial i mirarem de fer-lo especial en record a les persones que ens han deixat, a les persones que estan patint actualment la malaltia i estan lluitant contra ella i a qui ho esta passant malament per la situació econòmica i emocional. Volem fer un Nadal especial per tothom!

Quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021?

Tal com hem esmentat amb anterioritat, la gestió pressupostària d’aquest proper any, anirà
destinada principalment a donar una resposta social i a donar una resposta de reactivació econòmica pel comerç municipal, pels autònoms i pels emprenedors de la població. La nostra funció principal és estar al costat dels veïns.

També estem creant nous processos de millora en l’àmbit mediambiental. Arran del temporal Glòria, el Delta de Tordera s’ha convertit en un espai d’alerta i des de la pandèmia hi ha hagut un procés de migració de noves aus. Així que, estem en procés de demanar que el Delta de Tordera es consideri una reserva natural per part de la Generalitat. El nostre principal objectiu, en aquest cas, és la conscienciació i el respecte cap al del medi ambient.

Seguint en aquesta línia, també apostem per ajudar al sector de la pagesia municipal, juntament amb els pobles veïns i la Diputació de Barcelona. Tordera, Palafolls, Malgrat, Santa Susanna i Blanes ja fa anys que es van endinsar en crear un projecte de cooperació
per posar en valor els productes de les nostres terres i per aconseguir crear una identitat de marca que fins ara no teníem. Amb la pandèmia hem aconseguit alleugerar els tràmits i la presa de decisions per tal de començar a plantejar aquest projecte amb cara i ulls envers un comerç de marca i proximitat.

Quin missatge vol transmetre als habitants de Blanes per aquest fi d’any i inicis del 2021?

Principalment desitjar molta salut i sobretot que es cuidin moltíssim. Recordar la corresponsabilitat personal per tal de fer front a la pandèmia. I que en aquests moments tan complicats hem de cuidar-nos i fer que l’empatia sigui la qualitat més concorreguda per tal d’ajudar-nos en qualsevol adversitat. Des de l’Ajuntament fem i farem tot el possible per estar al costat de la ciutadania en tot moment i per donar-los totes les facilitats que estiguin a les nostres mans.