El festival Undàrius opta per reprogramar-se pel 2021

L’organització del festival Undàrius opta per reprogramar el festival, previst inicialment del 2 al 5 de juliol de 2020

Veient l’evolució de la situació sanitària, hem arribat a la conclusió que no és possible mantenir la programació del festival per aquest 2020 ja que el festival és «d’alt contacte» amb el ball participatiu i els concerts amb forta afluència com a l’eix principal de la programació.

Això fa que només sigui plantejable una activitat com aquesta en el moment en què tot plegat estigui solucionat, sigui perquè s’ha descobert i distribuït un vaccí, sigui perquè el virus s’hagi extingit tot sol. Per aquest motiu tampoc no trobem assenyat de plantejar un ajornament pels mesos de setembre a desembre que ara mateix tampoc no ens ofereixen garanties per una activitat d’aquest tipus.

Ara bé, som conscients del perjudici que pateixen fortament els artistes i tècnics en aquests moments i és per això que la nostra proposta és de reprogramar el festival els primers dies de juliol de 2021, per oferir una data als professionals que tant necessiten reprendre l’activitat i escriure dates a les seves agendes després d’haver-ne esborrat tantes altres.

Què és Undàrius?
Què és Undàrius? Undàrius és un festival transfronterer de cultura popular i tradicional que s’arrela a l’euroregió catalano-occitana però que acull també els millors representants de les diferents cultures d’Europa. Representa un model de festival únic a Catalunya però que és una fórmula d’èxit a altres llocs d’Europa. L’interès del festival és portar a casa nostra aquest tractament tan potent de la cultura popular perquè enriqueixi l’oferta cultural, perquè doni un impuls i una projecció al sector i perquè normalitzi una forma de cultura que, com d’altres, pot produir-se en els grans escenaris i esdeveniments.

Pel festival hi ha passat ja la millor música d’arrel dels Països Catalans (de Catalunya, Catalunya Nord, les Illes i el País Valencià), Occitània (de Gascunya, Alvernya, Provença i el Llenguadoc), el Peitau, Flandes, la Frans-Vlaanderen, Valònia, Bretanya, el Piemont, la Llombardia, el País Basc, Galícia, el Berric, l’Orleanès, Arpitània, el Quebec, Suècia, el sud d’Itàlia, etc.

Aquest serà l’onzè festival de cultura popular organitzat per l’associació Escampillem. De 2010 a 2013 amb el nom de Folk a l’estiu i des de 2014 amb el nom d’Undàrius, coincidint amb el suport decidit de l’Ajuntament de Girona al projecte. Aquest festival de cultura popular té com a eix conductor i com a tret característic la dansa i la música tradicionals però hi trobem també molts altres àmbits de la cultura popular, com ara els jocs, la imatgeria festiva, la història i tradicions locals, l’etnobotànica, la gastronomia, el teatre popular, les titelles, els diables, etc.

El pojecte Undàrius neix del Campus de cultura popular de Girona, que actualment és la marca que agrupa els tallers, conferències, seminaris altres accions acadèmiques i formatives, que s’ha guanyat ja un prestigi indiscutible i que celebrarà la 19a edició (!).

Undàrius també conté el FAMILIÀRIUS, que vol ser l’Undàrius Familiar, amb moltes activitats dedicades a les famílies i als nens i nenes a partir de 3 anys, amb un Espai familiar, una Biblioteca infantil a la fresca de contes populars i tradicionals amb representacions de contes i tallers manipulatius per a la mainada, cercaviles de gegants, jocs tradicionals, titelles i tallers de música en família, entre d’altres activitats.

I com els altres anys, la programació es repartirà en tres franges:

  • Els matins i tardes les activitats del Campus: tallers de dansa, de cançó, de jocs, de cuina, conferències, presentacions de llibres, etc. També destaquem aquí el que ja és un clàssic del festival: les visites guiades que s’omplen cada any a gran velocitat.
  • Les tardes, el festival als carrers i les places: el FAMILIÀRIUS i totes les seves activitats, gegants, sardanes, trobades d’artesans i espectacles de carrer diversos.
  • Els vespres i nits el plat fort del festival el constitueixen els concerts i balls a la Plaça dels Jurats i al Centre Cívic Sant Narcís a més del concert inaugural a la Plaça de les Voltes d’en Rosés.

Els vespres seran també un bon moment per beure i menjar a la fresca amb una interessant oferta basada en productes de proximitat i ecològics acompanyats per la millor música d’arrel.