Figueres tanca parcs, suspèn el Sant Jordi d’estiu i endureix les mesures de control de covid-19

L'alcaldessa reconeix que estan "preocupats" i subratlla que es posaran multes a tots aquells qui no portin mascareta

Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Figueres. ACN

L’Ajuntament de Figueres ha decidit endurir les mesures de seguretat davant l’augment de casos de covid-19 que s’han registrat a la ciutat. En total, n’hi hauria una seixantena, distribuïts en petits brots que no tenen relació entre ells. Per aquest motiu, el consistori ha decidit tancar els parcs infantils i públics, suspendre el Sant Jordi d’estiu, augmentar les mesures de control als mercats, reduir l’aforament al transport públic i començar a sancionar tothom qui surti al carrer sense portar mascareta.

L’alcaldessa, Agnès Lladó, reconeix que estan “preocupats” pel repunt de casos de coronavirus i llança un clar advertiment als joves, a qui insta a ser més “responsables” per evitar la propagació del virus.

Durant la compareixença d’aquest divendres al matí, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha recordat que durant l’esclat de la pandèmia, la ciutat va ser una de les zones menys afectades i que, per aquest motiu, s’havien “relaxat” una mica. En aquest sentit, ha subratllat que el comportament que tingui la gent durant els pròxims dies serà “clau” i demana que la ciutadania respecti totes les mesures de seguretat imposades.

Lladó ha estat especialment contundent amb els joves, ja que la mitjana d’edat d’afectació per la covid-19 ha baixat respecte al mes de març. Així, els ha demanat que es comportin amb “responsabilitat”, que utilitzin la mascareta i que respectin la distància social quan es reuneixin en grup.

L’alcaldessa ha ressaltat que és el moment de “fer alguns passos enrere” per tal de salvar la “salut econòmica” de la ciutat. “No podem permetre que la pandèmia ens obligui a tancar comerços, restaurants i serveis” ha assenyalat.

Una bateria de noves mesures

Per tal d’intentar disminuir el nombre de casos a la ciutat – actualment una seixantena – des del consistori s’ha imposat una bateria de mesures de contenció. D’aquesta manera, es tanquen els parcs infantils i públics, se suspèn el Sant Jordi d’estiu – previst per la setmana que ve -, s’augmenten les mesures de control als mercats i es redueix l’aforament al transport públic. A més, s’incrementarà la desinfecció en alguns espais concrets de Figueres i es farà un “control estricte” en terrasses i locals d’oci nocturn.

També es començaran a interposar sancions econòmiques a totes aquelles persones que no portin la mascareta. “S’ha estat avisant des de fa molts dies i des d’avui mateix ja es multarà” ha apuntat l’alcaldessa. Des de l’ajuntament consideren, doncs, que “ja s’ha avisat prou” i han recordat que hi ha diversos tòtems informatius repartits per la ciutat on s’explica l’obligatorietat de dur-la posada.

Tot i que encara no s’ha pres cap decisió al respecte, durant la compareixença s’ha posat sobre la taula la possibilitat de suspendre el festival Acústica, previst per finals d’agost. L’alcaldessa ha dit que de moment és massa aviat per saber què passarà, però en tot cas si s’acaba celebrant, no serà com el d’anys anteriors. “Prenem les mesures que considerem adients per evitar-ne d’altres que puguin ser molt més restrictives” ha conclòs Lladó.

Quatre casos a l’hospital

Pel que fa a les xifres, actualment la ciutat de Figueres té comptabilitzats una seixantena de casos de persones amb la covid-19. En concret, el cas de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) que comprèn la zona, en són 65. El gerent de l’hospital de Figueres, Martí Masferrer, ha volgut donar un missatge de tranquil·litat, ja que actualment al centre només hi ha quatre persones ingressades amb coronavirus.

Masferrer ha assegurat que s’està atenent amb “normalitat” i que la pressió sanitària és baixa. De fet, dues de les persones ingressades són gent que estava “de pas” i que en trobar-se malament van ingressar al centre mèdic que tenien més a prop en aquell moment. Des de l’inici del mes de juliol l’hospital ha tingut 33 casos positius. D’aquests, deu van necessitar ingrés. Actualment, només queden quatre persones al centre.

El gerent de l’hospital de Figueres ha relatat que la “penetració” de la malaltia a la comarca ha estat baixa, un fet que ha valorat positivament però que, per contra, pot resultar “perillós”. Actualment, la xifra d’immunització a l’Alt Empordà se situa entre un 2 i un 3%. Per això, Masferrer ha alertat de totes aquelles persones “asimptomàtiques” que poden transmetre el virus i que es tracta de gent que “es pot tractar a casa seva”, un fet que canvia en relació amb la situació viscuda al passant mes de març.