Dilluns, 9 de desembre de 2024
És notícia

La Càtedra d’Arqueologia de Roses obre les excavacions i el laboratori arqueològic a la ciutadania

Avatar photo
Els treballs arqueològics d’enguany permetran acabar de descobrir quasi completament les grans illes de cases que ocupen la meitat est de la població medieval

El pròxim dilluns, 29 d’abril, s’inicia una nova campanya d’excavacions arqueològiques i de recuperació patrimonial a la Ciutadella de Roses, que es concentrarà a la vila medieval i al claustre del monestir de Santa Maria. La campanya s’obrirà per primer cop al públic general en una proposta d’arqueologia participativa, on persones de qualsevol edat podran participar en visites guiades a les excavacions i col·laborar amb els arqueòlegs en tasques de laboratori. Les dues propostes són gratuïtes i les inscripcions ja estan obertes.

Els treballs arqueològics d’enguany permetran acabar de descobrir quasi completament les grans illes de cases que ocupen la meitat est de la població medieval mentre que, en paral·lel, es realitzaran realitzar treballs de conservació i consolidació. Estan impulsats des de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Roses, en el marc d’un projecte de recerca aprovat i cofinançat per la Generalitat de Catalunya, i tenen per objectiu aprofundir en el coneixement històric-arqueològic de la vila medieval, i potenciar els valors de la Ciutadella com espai patrimonial i parc arqueològic.

Oberts a la participació ciutadana

Com a novetat, durant els treballs es realitzaran tot un seguit d’iniciatives destinades a implicar a la ciutadania en el desenvolupament dels treballs arqueològics i en el coneixement del seu patrimoni. Així, en el marc d’aquestes activitats d’arqueologia participativa, es realitzaran dues jornades de visites a les excavacions (3 de maig i 20 de juny, a les 12 h), on els arqueòlegs parlaran no solament de la vila i la seva història, sinó de la forma com, tècnicament, treballen els arqueòlegs, a més de permetre veure l’evolució dels treballs al llarg de la campanya. 

La segona activitat consisteix en cercar la col·laboració dels públic en les tasques de laboratori. Durant dos dies (23 i 23 de maig de 15 a 17 h), els voluntaris interessats col·laboraran amb els arqueòlegs en diferents treballs de tractament dels materials arqueològics al laboratori, on coneixeran i treballaran amb els materials recuperats durant les excavacions (ceràmiques, fauna, antropologia, metalls…).

Totes les activitats són gratuïtes i per a tots els públics (menors de 14 anys acompanyats). Per participar cal inscriure’s prèviament a inscripcions.roses.cat. 

Consolidació i conservació de la vila medieval 

Paral·lelament es desenvoluparà una campanya de consolidació i conservació de les estructures descobertes al llarg dels treballs duts a terme durant els darrers anys, amb l’objectiu de permetre l’accés als visitants a les noves zones excavades, evitant una degradació d’aquestes.

La campanya d’enguany tindrà una duració de vuit setmanes. Els treballs continuaran a partir de finals de juny amb la realització del VI Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna-Ciutadella de Roses, on, amb la participació d’estudiants d’universitats catalanes, franceses i italianes es treballarà a la zona del claustre del monestir de Santa Maria.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Blanes desencalla la construcció d’un hotel després de 20 anys d’espera

Notícia següent

La Diputació de Tarragona aprova el seu gran projecte de transformació, el Pla ImpulsDipta

Notícies relacionades