Diumenge, 23 de juny de 2024
És notícia

2.300 alumnes de primària de Blanes participen a la 7a Cloenda de la campanya ‘Dansa a les Escoles’

Avatar photo
Organitzada per l’Esbart Joaquim Ruyra i l’Ajuntament de Blanes,

Una vegada més, i ja en van set, el Passeig de Mar de Blanes ha acollit la cloenda d’una experiència que suma al mateix temps tradició, educació, inclusió, expressió corporal i salut. Es tracta de la campanya ‘Dansa a les Escoles’, que organitzen conjuntament l’Esbart Joaquim Ruyra i l’Ajuntament de Blanes, i que ahir va culminar amb la gran trobada dels seus integrants per celebrar l’acabament d’un nou cicle d’aprenentatge.

Això va provocar que el Passeig de Mar s’omplís amb 2.300 nois i noies de totes les escoles del municipi, més concretament dels cursos de primer i sisè d’ensenyament primari. Van ballar les danses apreses a classe, culminant el treball dut a terme durant els darrers mesos als respectius centres educatius, on els mestres s’han encarregar d’ensenyar a l’alumnat els diferents balls proposats per l’entitat blanenca.

La cloenda la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de les regidores Glòria Agudo, Mònica Rabassa i Estefanía Romero, així com de la directora general de Cultura Popular de la Generalitat, Adelaida Moya. De manera conjunta amb el president de l’Esbart Joaquim Ruyra, Marc Coll, es van encarregar de lliurar als representants de tots els centres educatius un obsequi commemoratiu per premiar l’esforç esmerçat.

Premi a la difusió del patrimoni cultural com a eina pedagògica

La campanya ‘Dansa a les Escoles’ té diversos objectius. Un d’ells és donar a conèixer el patrimoni cultural del país que signifiquen les danses tradicionals d’arreu dels Països Catalans. Al mateix temps, també es vol dotar de tot un seguit de material als mestres perquè l’utilitzen com a eina pedagògica en el camp de la psicomotricitat, el llenguatge musical, la llengua i totes les aplicacions imaginables.

Participen tots els centres escolars de Blanes. És a dir, les escoles Carles Faust, Sa Forcanera, Quatre Vents, Napoleó Soliva, Pinya de Rosa, Mossèn Joan Batlle, Joaquim Ruyra, Cor de Maria i Santa Maria, així com l’Escola d’Educació Especial Ventijol. Aquest darrer cas també significa una important aposta per la dansa inclusiva per a nois i noies amb diversitat funcional.

L’esforç i dedicació que esmerça l’Esbart Joaquim Ruyra per dur endavant el projecte la celebren tant des de l’Ajuntament de Blanes com des dels respectius centres educatius. Aquest reconeixement, però, també s’ha plasmat recentment amb una excel·lent notícia que li ha arribat: se’ls ha concedit el Premi Joan Burés i Vidal de l’Esbart Riu d’Or de Sant Fruitós de Bages com a millor projecte pedagògic en l’àmbit de la dansa d’arrel.

Composicions musicals de nova fornada en directe

Si bé les tonades i melodies que s’utilitzen són de caràcter popular i tradicional, la proposta presenta nous arranjaments musicals que formen part del dossier pedagògic preparat per l’Esbart Joaquim Ruyra per a totes les escoles. En aquest sentit, s’ha fet un esforç per posar al dia les melodies que els nens i nenes ballen, a partir de nous arranjaments de caràcter més modern, versions totalment contemporànies i a to amb les estètiques musicals d’avui.

En aquesta mateixa línia de guarir al màxim la qualitat de l’experiència, la formació musical que va interpretar les peces en directe era una Cobleta creada expressament per a aquest esdeveniment. Una cobla de petit format de prestigiosos músics de l’àmbit d’arrel, sota la direcció de Marcel Casellas i amb l’animador Jaume Barri com a convidat per donar-li un caire encara més festiu a l’esdeveniment.

El desplegament per a donar cobertura a la campanya i la cloenda és un esforç important per a l’entitat blanenca, ja que representa mesos de treball elaborant els dossiers i el material didàctic per als professors, la corresponent i constant assistència tècnica i l’acompanyament. Alhora, per a la cloenda es va poder comptar amb més de 40 monitors i monitores de l’esbart per donar cobertura als nois i noies, en un espai de més de 2.500 m2 ocupats del passeig.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un grup de jutges difon una guia contra l’amnistia a través del correu del CGPJ

Notícia següent

Caos absolut a les carreteres catalanes: retencions a l’AP-7, la C-35 i la C-17

Notícies relacionades