300 alumnes participen al IV Blanes Canta al Mar, el Taller Escolar d’Havaneres i Tradicions Marineres

Els alumnes de les set escoles que han participat s’han aplegat en una cantada final de cloenda acollit al Passeig de Mar el matí de dijous

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Prop de 300 alumnes de set escoles de primària de Blanes han participat aquest dijous en una festa de cloenda molt especial, d’aquelles que destaquen per sobre d’altres activitats. L’han protagonitzat els nois i noies que durant aquest curs 2022-2023 han assistit al Taller Escolar d’Havaneres ‘Blanes Canta al Mar’. Ha estat la quarta edició, recuperant l’experiència després que la darrera vegada en què es va fer coincidia amb el curs 2018-2019.

Com és habitual, durant els darrers mesos han après a les seves respectives aules les havaneres que avui han compartit plegats. Són un total de cinc cançons marineres, les més conegudes que tothom qui tingui o hagi tingut alguna relació amb la Costa Brava ha sentit en més d’una ocasió. L’alumnat pertany a les Escoles Sa Forcanera, Carles Faust, Quatre Vents, Napoleó Soliva, Pinya de Rosa i Mossèn Joan Batlle, així com al Col·legi Santa Maria.

Taller d’Havaneres i Cançó Popular

L’aprenentatge l’imparteixen els membres del Taller d’Havaneres i Cançó Popular de Blanes, encapçalats per Ramon Soto. Ara bé, l’objectiu no és tan sols que aprenguin a cantar. S’ensenya als alumnes a valorar que Blanes és una vila marinera, que coneguin la gran importància socioeconòmica que això ha tingut en la població, i que recuperin les tradicions i costums que han sorgit d’aquesta relació entre Blanes i el mar.

Els cants populars i de taverna relaten tots aquests fets que els avis i àvies van viure, i que han servit per donar a conèixer una manera de viure de la gent de la costa. Els tres principals eixos han estat: l’havanera, els pescadors i Blanes i el turisme. Tot plegat, amanit amb aquelles cançons que no es volen deixar perdre, i que els nois i noies aprenen a interpretar.

En relació amb les tres anteriors edicions, aquest curs 2022-2023 hi ha hagut una significativa novetat, ja que no han estat els membres del taller els qui s’han d’encarregar d’anar a les aules per ensenyar-los les cançons. Ho han fet els i les professores dels diferents centres educatius, a l’estil de l’altra activitat que impulsa l’Esbart Joaquim Ruyra ‘Dansem a les Escoles’.

IV Festa de Cloenda de ‘Blanes Canta al Mar’

La festa de cloenda de dijous es va allotjar al mateix indret estrenat en l’anterior edició del 2018-2019: el Passeig de la Mestrança, al costat del Monument a Joaquim Ruyra, un dels espais més emblemàtics que hi ha en aquesta part del passeig blanenc. Els alumnes i les alumnes, acompanyades dels professors i monitors, han interpretat de manera conjunta les havaneres apreses a classe amb la música tocada i cantada en viu i en directe pels membres del Taller d’Havaneres i Cançó Popular de Blanes.

Abans de res, els membres del taller van oferir a la concurrència una peça cantada només per ells: ‘Salió de Jamaica. Després, la impressionant cantada col·lectiva d’aquest 2023 va incloure cinc peces immortals, que tot bon amant de la música de taverna i marinera coneix prou bé. Es tracta de ‘La Bella Lola’, ‘El meu avi’, ‘La canya dulce’, ‘El Llop de Mar’ i ‘El canó de Palamós’. L’acte el van encapçalar la tinenta d’alcalde d’Educació en funcions, Olga López, acompanyada d’altres regidors i regidores del consistori.