L’Ajuntament de Terrassa ha impulsat un nou model alimentari que vol anar més enllà de la provisió d’aliments. El projecte presenta una proposta dinàmica i flexible que optimitza els recursos alimentaris per a garantir una alimentació saludable i adaptada a les circumstàncies individuals. La iniciativa sorgeix del canvi de les necessitats de la ciutadania. Durant els últims anys, s’ha incrementat de forma important el nombre de famílies receptores de recursos alimentaris, i el model de banc d’aliments ha deixat de ser el més eficient com a resposta majoritària.
En paraules de Noel Duque, tinent d’alcalde d’Acció Social i Cicles de la Vida i regidor de Serveis Socials, «Aquesta situació ens va dur a fer una reflexió: calia anar deixant les cistelles d’aliments que donen una resposta assistencialista i que poden crear dependència i repensar el model alimentari. Aquest és un projecte que prioritza el dret a l’alimentació posant l’individu al centre, perquè té en consideració les seves necessitats personals. Amb aquesta proposta, volem oferir una mirada diferent de la distribució dels recursos alimentaris, i atendre les persones d’acord amb la seva individualitat d’una manera que millori la seva qualitat de vida».
El nou model incorpora una reflexió conjunta amb les persones usuàries i les incorpora a la presa de decisions sobre quina és la millor opció per a cobrir les seves necessitats. L’objectiu és buscar l’atenció òptima dels receptors i receptores del servei, ciutadans i ciutadanes en situació de vulnerabilitat que formen part de tots els sectors socials: famílies, joves i gent gran amb una mirada àmplia i tenint en consideració la seva situació personal i social. Aquesta nova estratègia transformadora busca definir els recursos segons les característiques i situacions de cada persona receptora i evitar la generació d’efectes d’estigma.
La iniciativa sorgeix d’un procés de reflexió dels equips bàsics dels serveis socials amb l’objectiu de pautar, guiar, concretar i unificar la mirada a l’hora de gestionar els recursos i prioritzar-los segons el cas de necessitat. Quan es detecta una demanda, s’entrevista a la persona per a reflexionar conjuntament sobre la seva situació i quina és la millor manera d’atendre-la. Es tracta de donar un servei ampli en l’atenció, tenint en consideració els factors i les seves necessitats individuals per tal d’aplicar els recursos més adequats. Amb aquesta visió, es tenen en consideració les necessitats socials, la vinculació al territori i requisits d’espais de relació, les necessitats d’habitatge que afecten a tenir o no cuina pròpia, i la manca de subministraments energètics o de condicions adequades per a cuinar. El model també contempla els factors de salut, la manca d’autonomia per a desplaçar-se o cuinar i les dificultats per a gestionar la medicació amb els àpats.
Amb la seva actuació, Terrassa continua donant compliment als requeriments de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, subscrita a l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2015. La ciutat proposa un model just que garanteix el dret a l’alimentació recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans per a millorar la qualitat de l’alimentació social, sota els criteris de sostenibilitat, salut, accés, participació, equitat i resiliència.
En aquest escenari de canvi, Terrassa aposta per la cooperació publico-social, ja que, en el projecte, l’Ajuntament col·labora amb les entitats socials i amb iniciatives privades no lucratives que formen part del tercer sector. Per a aconseguir els seus objectius, la ciutat disposa actualment de 26 projectes que formen part de tres recursos alimentaris principals: El Rebost (que inclou la distribució d’aliments no cuinats), els Ajuts Socials (que inclouen els ajuts econòmics, la distribució d’aliments cuinats, els ajuts de suport alimentari a la infància i l’adolescència i els projectes comunitaris i recursos d’urgència) i les Targetes Moneder.
Projecte Andana Bifurcació
Com a part de les línies d’actuació vinculades a la transició cap al nou model alimentari, l’Ajuntament ha establert un pla pilot amb Creu Roja. El projecte vol garantir que les persones sense sostre que rebien un ajut puntual d’entrepà puguin gaudir d’un menjar digne complet al menjador de l’Andana.