Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

Llum verda pels menors acollits a Terrassa que van denunciar maltractaments a Ucraïna

Avatar photo
La justícia autoritza que els menors ucraïnesos acollits per dues famílies de Terrassa es poden quedar, per ara, a Catalunya

Fa poc més d’una setmana ens fèiem ressò del cas de la Diana i l’Oleg, dos menors ucraïnesos de 16 i 12 anys respectivament que van venir a Catalunya fa dos anys com a refugiats de guerra. Tots dos són orfes i vivien a la ciutat de Níkopol amb una família d’acollida, que, segons va denunciar la mateixa Diana a través de xarxes, a Ucraïna van patir maltractaments per part d’aquesta família, un cas similar al que vam treure a la llum recentment.

Tot i que els menors no volen tornar a Ucraïna, les famílies d’acollida terrassenques van rebre un requeriment assegurant que aquests menors havien de retornar al seu país, ja que la família d’acollida d’Ucraïna reclamava la seva tutela.

Per aquest motiu, la Diana i l’Oleg van ser traslladats en un centre de menors de la DGAIA per tal de preparar el retorn al seu país d’origen. Des d’aleshores, l’advocada que porta el cas va sol·licitar cautelarment que no fossin traslladats a Ucraïna i després de les visites cautelars que van tenir lloc a finals de la setmana passada, el jutge ha acceptat aquestes mesures i els menors han pogut tornar de nou amb les seves respectives famílies d’acollida, on estan ben cuidats, han pogut refer la seva vida i ja fa dos anys que hi viuen.

“El fet que els menors denunciessin haver estat maltractats per la seva família d’acollida a Ucraïna no acredita que es puguin quedar, ja que se’ls podria tornar a enviar a Ucraïna en cas que es canviés de família d’acollida. Per això nosaltres reivindiquem que cal mantenir-los aquí pel fet que el seu país d’origen està en guerra“, explica l’advocada dels menors.

Ciutat de la Justícia. Font: Parc Empresarial Ciutat de la Justícia.

En aquest sentit, els jutges han considerat que Ucraïna no és un lloc segur i tal com expressa l’advocada “han entès que no es pot retornar a un menor en un país on hi ha un conflicte armat“.

No obstant això, cal tenir present que el procés judicial no ha acabat i aquesta decisió no és una sentència, sinó una interlocutòria que paralitza temporalment el trasllat dels nens. Per aquesta raó, tal com detalla l’advocada el que es farà a continuació és “presentar una demanda al jutge referent a que es mantingui la resolució de desemparament d’aquests nens almenys fins que duri la guerra”.

Poca ajuda per part de la DGAIA

Tot i que els menors han pogut retornar provisionalment amb les seves famílies d’acollida catalanes, l’advocada lamenta que “han tingut la DGAIA en contra del cas, ja que es renta les mans i no entenen quin interès hi ha darrere tot això”.

Així mateix, i tal com expressava en declaracions al programa ‘Tot es mou’ de TV3 “si bé els pares d’acollida ucraïnesos poden continuar reclamant el retorn dels menors, cal donar-los una doble protecció: perquè són nens refugiats de guerra i, a més, ha quedat acreditat que han estat víctimes de maltractaments per part de la família d’acollida amb qui havien estat a Ucraïna, fet que ha de fer que el retorn en aquesta casa sigui inviable”.

Finalment, l’advocada ens ha reconegut que “no ho tenen fàcil i és una lluita contracorrent constant perquè no estan recolzats per ningú”. Però afirma que “tenen molt clar el seu objectiu i continuaran lluitant per al benestar d’aquests menors“.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Expulsen dos multireincidents amb antecedents a Girona

Notícia següent

L’acusat d’abusar de cinc menors a Empuriabrava ho nega

Notícies relacionades