Aquest cap de setmana, Sant Feliu de Llobregat enceta la primera Fira sense restriccions després de la pandèmia, estrenant un nou model de festa amb un programa d’activitats en què cultura, gastronomia i comerç s’aglutinen al voltant de la rosa com a símbol de la ciutat. La nova configuració contempla la creació de cinc punts d’interès que configuren nou recinte firal, que combina espais ja coneguts per la ciutadania, com l’Exposició Nacional de Roses al Palau Falguera, amb d’altres de nova creació, entre els quals hi ha l’espai Gastronomia a la plaça del Vuit de març.
Divendres 6 de maig, a les 18 h, la Sala Ibèria acollirà el tradicional pregó de les roses, enguany a càrrec d’una de les figures emblemàtiques del panorama comercial santfeliuenc, Loli Viso, qui des de fa més de 40 anys regenta la Peixateria Loli al barri de Falguera. L’acte també comptarà amb la presència com a convidat institucional del Ministre d’Universitats, Joan Subirats.
El pregó serà l’avantsala de la inauguració, a les 19.30 h, de l’esdeveniment més important que acull la ciutat durant els propers dies, la 64a Exposició Nacional de Roses, que organitza Amics de les Roses i que enguany girarà sobre tres eixos: les activitats al Palau Falguera, la mostra Sant Feliu façanes amb roses i la XXIV Trobada de la coordinadora d’entitats de bonsai de Catalunya.
A les 20.30 h el comerç prendrà el relleu i arribarà el torn de desvetllar un dels nous punts de La Fira 2022 amb la inauguració de l’espai Gastronomia al plaça del Vuit de març. Allà també es presentarà i degustarà el nou regal institucional de l’Ajuntament, en el mateix escenari en què dos dies més tard, diumenge 8 a les 12 h, se celebrarà una altra de les cites imperdibles d’aquestes festes: l’acte institucional de reconeixement al mèrit comercial.
La rosa, una tradició de fortes arrels
L’Exposició Nacional de Roses, creada pel roserista santfeliuenc Pere Dot l’any 1927, és una de les tradicions més antigues de Sant Feliu i una de les singularitats més notables de la Ciutat de les Roses.
La 64a edició de l’Exposició Nacional de Roses torna a obrir les seves portes amb els Amics de les Roses perquè el públic pugui gaudir d’una de les tradicions emblemàtiques de Sant Feliu. Enguany la temàtica de l’exposició gira al voltant de la cultura i el jardí japonès, aprofitant la coincidència amb la celebració de la XXIV Trobada d’Entitats Catalanes de Bonsai en el marc de la mostra. Així, el Palau Falguera com a seu principal allotjarà gran varietat d’activitats amb la rosa com a fil conductor, que també tindrà presència a les façanes de diversos edificis santfeliuencs. Divendres 6, de 20 a 21 h, i dissabte 7 i diumenge 8, de 10 a 21 h, l’Exposició oferirà diferents propostes com l’exposició d’Ikebana, jardins en miniatura, la Cuina de les Roses, tallers per a infants i conferències, o la visita al roserar de Dot i Camprubí. Destaquen entre aquests els concursos de roses, que després de dos anys tornen amb les categories amateurs, popular, Premi d’honor Pere Dot, rosa més perfumada, roses en miniatura o roses polyantha, entre d’altres.
L’espai Ciutat, el futur és ara
A l’espai Ciutat, ubicat a la plaça de la Vila, es donarà a conèixer el futur més proper de Sant Feliu de la mà del soterrament, la urbanització en superfície una vegada soterrades les vies, o les instal·lacions renovades de l’edifici de l’Ajuntament. Allà la ciutadania podrà conèixer i contribuir en les bases que configuraran l’Agenda Urbana de la ciutat amb vistes a l’horitzó del 2030, fer un viatge en el temps per saber com serà la ciutat una vegada s’executi el projecte Rambla Major, o visitar l’exposició amb imatges històriques de l’Ajuntament dins del propi edifici. Per la seva banda el carrer de Pi i Margall esdevindrà parada obligatòria per descobrir les senyes d’identitat del comerç local a través de diferents estands, que complementaran l’oferta d’aquest espai amb una Nòria Sostenible per a infants de fins a 12 anys, i una exposició sobre el tramvia.
El gust és nostre
La Fira estrena un nou emplaçament que mai abans havia acollit una celebració d’aquestes dimensions: la plaça Vuit de març, on entre el 6 i el 8 de maig estarà ubicat l’espai Gastronomia. Sota el lema ‘tastAsantfeliu‘, aquest punt de trobada de la restauració local oferirà les seves millors propostes gastronòmiques, en una zona on també es podran degustar vins de vuit cellers del territori al ritme de les actuacions musicals que acollirà l’escenari, que alhora es transformarà en aparador per mostrar les darreres tendències dels comerços de Sant Feliu. Tota aquesta oferta es complementa amb les tradicionals parades de venda de productes alimentaris, així com propostes culinàries i lúdiques més informals al carrer d’Anselm Clavé, on també es podran visitar els estands de diferents entitats del municipi.
Propostes culturals
La plaça de Lluís Companys es reconvertirà durant tres dies en l’espai Cultura, on les entitats culturals del municipi impulsaran diferents activitats per a tots els gustos i edats. Entre aquestes destaca el retorn de la XVII edició del Butifarra Sound Festival, que dissabte 7 de maig a partir de les 18.30 h oferirà diferents concerts en un cartell integrat per fins a sis grups diferents. Al tradicional ‘Buti’ se li sumaran capgrossos, diables, castellers, gegants i gegantes, bèsties, bastoners i bastoneres, i colles de percussió que faran el delit amb iniciatives com monòlegs, plantada de figures, caramelles, sardanes, exposicions, el Festival Flamenc Ciutat de les Roses o el retorn del correfoc infantil de dissabte 7 a les 20 h, entre d’altres.
Un eix per vertebrar-ho tot
El carrer de Laureà Miró, entre el carrer de Joan Batllori i el Casal de Joves, esdevindrà l’espai Activitats, un punt de trobada recomanat per al públic familiar i amb oferta per a totes les edats. Aquest centrarà part de la seva proposta a l’escenari Viu Sant Feliu, que es complementa amb estands de diferents serveis municipals. Durant tres dies la ciutadania hi trobarà una variada proposta d’activitats musicals, educatives, esportives, juvenils, relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat, i també amb la innovació.